Deksmedetomidin ve Propofol'ün oksidan ve antioksidan sistem üzerine olan etkileri
The effects of Deksmedetomidine and Propofol on the oxidane and antioxidant system.
- Tez No: 242345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK DÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif hasar, antioksidan etki, propofol, deksmedetomidin, Oxidative damage, antioxidant effect, propofol, deksmedetomidin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Anestezi sırasında ve sedasyon amacıyla kullanılan birçok intravenöz ilacın serbest radikallerle etkileşimi bilinmektedir. Bu ilaçlardan ikisi propofol ve deksmedetomidindir. Bu çalışmada, deksmedetomidine ve propofol'un oksidan ve antioksidan sistem üzerine olan erken ve geç etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya dahil edilen bireyler iki gruba ayrıldı. Sedasyon amacıyla, birinci gruba (19 hasta) propofol, ikinci gruba (13 hasta) deksmedetomidin verildi. İlaç infüzyonundan önce, infüzyon kesildikten 2 saat sonra ve infüzyon kesildikten 2 gün sonra kan basınçları, nabız sayıları kaydedildi ve kan örnekleri alındı. Alınan kanlarda serum ALT, AST, kreatinin, BUN, MDA, katalaz ve GSH-Px düzeyleri çalışıldı. Propofol grubu ve deksmedetomidin grupları, kan basınçları, nabız sayıları, serum AST, ALT, BUN ve kreatinin değerleri açısındam karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Propofol grubunda ilaç infüzyonun sonlanmasından sonra MDA değerlerinin gerek erken gerekse geç dönemde anlamlı derecede düştüğü (p0.05). Sonuç olarak, propofolün oksidatif hasarın önlenmesinde etkili olduğu ve bunun sonucunda serum MDA seviyelerini azalttığı, GSH-Px düzeylerini artırdığı, deksmedetomidinin de buna benzer şekilde antioksidan etkiye meyilli olduğu, ancak bunun daha çok denek içeren çalışmalarla desteklenmesi gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The effects of many intravenous drugs, which are used for sedation and during anesthesia, on free radicals are well known. Two of these drugs are propofol and deksmedetomidin. This study was designed to investigate the effects of deksmedetomidin and propofol on the oxidane and antioxidant systems. Subjects were divided into two experimental groups. Propofol we given to the first group (19 patients) and deksmedetomidin to the second group (13 patients) for sedation. Blood pressure and pulse rater were recorded and serum ALT, AST, creatinin, BUN, MDA, catalase and GSH-Px were meanued before and 2 hours and 2 days after the drug administration.There were no statistically significiant difference between the propofol and deksmedetomidin group regarding their effect on the blood pressure, pulse rate serum AST, ALT, BUN and creatinin values. MDA values started to increase significiantly steadyly during the early and late postinfusion periode, GSH-Px value was elevated. There were no statistically significiant difference on the deksmedetomidin group according to serum MDA, cathalas and GSPH-Px values. As a conclusion it can be said that propofol is an affective agent on preventing oxidative damage as a consequence serum MDA value decreases , GSH-Px value increases , similarly deksmedetomidin have similar antioxidant affect but this hypothesis must be evaluated by experimental study.