Köpek hipokampus piramidal hücre sayısının pençe tercihi ile ilişkisi: Stereolojik bir çalışma
Investigation of the relationships of dog hippocampus pyramidal cell number to paw perference: A stereological study.
- Tez No: 242362
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇETİN RAĞBETLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Asimetri, fiziksel parçalama, hipokampus, köpek, nöron sayısı, Asymmetry, dog, hippocampus, physical fractionatior, neuron number
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Pençe tercihi ve asimetriyi köpek beyinlerinde önceki çalışmalar tanımlamaktadır. Köpek hipokampuslarındaki asimetrinin varlığının ayrıca fonksiyonel aktivitede de olduğu bildirilmektedir. Bu çalışmada köpek hipokampusunda pençe tercihi ve cinsiyet ilişkili asimetriler ile sağ-sol farklılıkları araştırıldı. Köpeklerin pençe tercihi sağ - sol pençe hareketleri gözlemlenerek değerlendirildi. Daha sonra hayvanlar 25 mg/kg; intravenöz pentobarbital sodyum verilerek uyutuldu. Hayvanlar sol karotid arter kanı polietilen bir kanül vasıtasıyla dışarı akıtılarak öldürüldü. Diseksiyonla alınan hipokampus dokusu bir dilimleme aparayı ile horizontal olarak dilimlere ayrıldı. Hipokampal tüm bölümlerde piramidal hücreler Hematoksilen-Eozin boyaması sonunda sayıldı. Bunun için monitöre düşürülen görüntüler kullanıldı. Nöron sayımlarında fiziksel fraksiyonlama metodu uygulandı. Ortalama köpek hipokampus piramidal hücre sayısı 263402260.08 olarak bulundu. Çalışmamızda köpek hipokampusunda piramidal hücrelerin sağ ve sol hemisfer, cinsiyet ve pençe tercihi ile ilişkisi araştırıldı. İstatistiksel açıdan önemli bir fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Previous studies have described paw preference and asymmetry in dog brains. Functional activity of the hippocampus also indicated the exitence of hippocampal asymmetry in dogs. In present study, the possible paw and sex-related asymmetries and right-left differences in dog hippocampus were investigated. Paw preference was assessed by observing the right and left paw movements. An individual dog is allowed access to preferred food with either its left or right paw. The animals were anesthetized with pentobarbital sodium (25 mg/kg; intravenous) and killed by exsanguination from the left carotid artery via a polyethylene cannula. The hippocampus was dissected and cut in to slices by the slicing apparatus placed horizontally on the tissues. The pyramidal cells in all hippocampal sectors on Hematoxylen-Eosin stained section were counted of the hippocampal components was measured on monitor-projected images. The number neuron?s were performed using the physical fractionator methods. Total neuron number was estimated as 263402260.08. The present study indicated that no significant sex and paw differences and no right-left asymmetry in pyramidal cells of the dog hippocampi.