Antenatal dönemde betametazon almış preterm yenidoğanların okul öncesi çağda Denver II Testi ile nörogelişimsel açıdan değerlendirilmesi
Assesment of preshool aged preterm newborns who received antenatal betametasone by Denver II Neurodevelopmental Screening Test
  1. Tez No: 242364
  2. Yazar: ESRA ÖZEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Antenatal Betametazon, Denver II nörogelişimsel tarama testi, nöromotor gelişim, antenatal betametazone, Denver II neurodevelopmental screening test, neuromotor development
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
34 gestasyon haftasından önce preterm doğum riski olan gebelere rutin olarak tek doz antenatal betametazon tedavisi önerilmektedir. Antenatal steroid tedavisi yenidoğanlarda ölüm, RDS ve IVK oranlarını azaltır.Bu çalışmanın amacı antenatal steroid tedavisinin prematüre bebeklerdeki etkisini incelemek, ve okul öncesi çağda nörogelişimsel prognoza etkilerini saptamaktır.Çalışmamıza şu an ki takvim yaşları 30-48 ay arasında olan, 25-33 gebelik haftasında Ağustos 2003 ? Ocak 2005 tarihleri arasında doğmuş 46 olgu alınmıştır.Bu olgulardan 21 ` i ( % 45.6 ) antenatal betametazon tedavisi almıştır. Betametazon almayan 25 ( % 54.4 ) olguda IVK oranı istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur ( p= 0.03 ). Antenatal steroid kullanımı mekanik ventilasyon ihtiyacını ve oksijen tedavi süresini anlamlı olarak azaltmıştır ( p=0.03 ). Betametazon almayan olgularda Denver II testinde kaba motor hareketlerde anlamlı gerilik ve anlamlı olarak daha kötü nörolojik skor elde edilmiştir ( p =0.01 ). Antenatal steroid tedavisi alanların annelerinin eğitim ve sosyoekonomik düzeyi anlamlı olarak daha iyi saptanmıştır ( p= 0.011 ).Sonuç olarak anteatal betametazon kullanımı perinatal ve postnatal mortaliteyi azaltır, kötü nörogelişimsel pronozu engeller.
Özet (Çeviri)
Women at risk of preterm birth before 34 gestation weeks are routinely given a single course of antenatal corticosteroids becouse there is a good evidence that treatment reduces neonatal mortality, respiratory distress syndrome and intraventriculer hemorrhage.The objective of this study is to examine the effects of antenatal betametazone treatment on premature infants and neurodevelopmental outcome at preschool age.46 premature infants with gestational age raging from 25 ? 33 weeks and were born between August 2003 ? January 2005 were evaluated in our study. Their evaluation age ise between 30 ? 48 months. Twenty one of fourty six received antenatal betametazone ( % 45.6) Five infants who did not receive betametazone therapy developed IVH and the difference between groups is statistically significant ( p 0.03 ). The use of antenatal steroids decreased the necessity of mechanical ventilation and need for O2 therapy ( p 0.03 ). Infants who did not receive betametazone therapy had poor neurological outcome and delays in gross motor movements evaluated by Denver II neurodevelopmental screening tests ( p 0.01 ). Infants administered antenatal betametazone had good socioeconomical status and their mothers had higher educational status ( p 0.01 ).In conclusion antenatal betametazone treatment reduces perinatal and neonatal morbidity, duration of mechanical ventilation, need for supplemental O2 and IVH. Antenatal betametazone administration reduces poor neurological outcome.