Kliniğimizde doğum yapan hastalara antenatal kortikosteroid uygulanmasının ve zamanlamasının incelenmesi
Investigation of antenatal corticosteroid administration and timing in patients who gave birth in our clinic
  1. Tez No: 777534
  2. Yazar: TÜLİN ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZEKİ TANER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Antenal Kortikosteroid, Betametazon, Preterm Doğum, Doğum Zamanlaması, Fetal Akciğer Gelişimi, Antenatal Kortikosteroid Zamanlaması, Antenatal Corticosteroids, Betamethasone, Preterm Labor, Timing of Delivery, Fetal Lung Development, Antenatal Corticosteroid Timing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Preterm doğan bebeklerde özellikle yaşamın ilk yıllarından çocukluk dönemi boyunca artan hastalık ve ölüm riskleri mevcuttur. Fetal akciğer olgunlaşmasını hızlandırmak ve preterm komplikasyonu en aza indirgemek için antenatal kortikosteroidlerin (AKS) uygulanması antenatal dönemde en uygun tedavi şeklidir. Bu nedenlidir ki gerçek preterm eylemin tanısında kesin kriterlerinin olmaması gereksiz ve tekrarlayan fazla AKS uygulanması görülmesine neden olmaktadır. AKS tedavisinin uzun vadeli sonuçlarının henüz aydınlatılamadığı göz önüne alındığında tekrar dozlarına gereksiz maruz kalan bebeklerin sayısını en aza indirmek için çaba gösterilmelidir. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve Doğum kliniğinde 01.01.2013 ve 31.12.2021 tarihleri arasında AKS uygulanan arası gebeler taranmıştır. Araştırmada 1672 hasta taranmış çalışmaya 1338 hasta dahil edilmiştir. Hastalar betametazon yapılma endikasyonlarına, vajinal muayenelerine, dozlarına, gebelik haftalarına, doğuma kadar geçen süreye göre değerlendirilmiştir. Gebe geliş servikal değişikliklerini değerlendirdiğimizde %73,4' ü servikal muayenesi kapalı olan hastalardan oluşmaktadır. Hastalara yapılan betametazon doz miktarlarını karşılaştırdığımızda 442 gebeye (%33) tek doz 12mg betametazon uygulanmıştır. 760 gebeye (%56,8) 24mg betametazon uygulanmıştır. Hastaların ilk doz uygulandığındaki gebelik haftalarına göre bakıldığında 26 gebeye term dönemde ilk doz yapılmıştır. İlk doz sonrası doğum ortalama PTD tehdidi 24 günde, PPROM ortalama 13 gün, antenatal servikal kısalık 53 gün, vajinal kanamalarda 28 gün, preeklampside 16 gün, IUGR' da 13 gün olarak hesaplanmıştır. İlk dozdan sonra ilk 7 gün içinde doğum oranları; preterm eylem tehdidi olanlarda %31,3; PPROM içinde %59,1 olarak bulunmuştur. Son dozdan sonra ilk 7 gün içinde doğum oranları; preterm eylem tehdidi olanlarda %40,2, PPROM olanlarda %80,1 olarak bulunmuştur. Betametazon dozlarına doğumun gerçekleştiği zamanı karşılaştırıldığımızda %41,3 hastamız term dönemde doğumu gerçekleşmiş olup tüm gruplarda doz tamamlanmasına gidilmiştir. Kliniğimizde farklı fazla doz uygulamaları görülmüştür. Preterm eylem tanısının daha doğru konulabilmesi için AKS uygulamasında standardizasyon önemlidir. Sonuç olarak kliniğimizde ideal betametazon zamanlaması betametazon yapılma endikasyonlarının tümünde yakalanamadığı, erken betametazon uygulanmasının, erken müdahalenin olduğu, bazı gebelere term dönemde yapıldığı gözlemlenmiştir. Bu durumun gereksiz ve fazla betametazon uygulamasına yol açtığı düşünülmüştür. Mevcut kar-zarar durumlarını bilinmediğinden gereksiz fazla betametazon uygulamasından kaçınılmalıdır. Preterm doğumun tanımlanması ve antenatal steroid kullanımının optimize edilmesi için daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. AKS uygulama standardizasyonu gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Preterm infants are at increased risk of morbidity and mortality, especially from the first years of life through childhood. The administration of antenatal corticosteroids (ACS) is the most appropriate treatment during the antenatal period to accelerate fetal lung maturation and minimize preterm complications, which is why the lack of definitive criteria for the diagnosis of true preterm labor leads to unnecessary and repeated excessive ACS administration. Considering that the long-term results of ACS treatment have not yet been elucidated, efforts should be made to minimize the number of infants unnecessarily exposed to repeat doses. Pregnant women between 01.01.2013 and 31.12.2021 who were administered ACS in the Gynecology and Obstetrics clinic of Gazi University Faculty of Medicine were screened. A total of 1672 patients were screened and 1338 patients were included in the study. Patients were evaluated according to the indications for betamethasone, vajinal examinations, doses, gestational weeks, and time until delivery. When we evaluated the cervical changes in pregnant women, 73.4% of the patients had a closed cervical examination. When we compared the dose amounts of betamethasone administered to the patients, 442 pregnant women (33%) received a single dose of 12mg betamethasone and 760 pregnant women (56.8%) received 24mg betamethasone. According to the gestational weeks of the patients when the first dose was administered, 26 pregnant women received the first dose at term. After the first dose, the mean PTDtehdidi was 24 days, PPROM was 13 days, antenatal cervical shortness was 53 days, vajinal bleeding was 28 days, preecalampse was 16 days, and IUGR was 13 days. The rates in the first 7 days after the first dose were 31.3% for threatened preterm labor and 59.1% for PPROM. The rates of delivery within the first 7 days after the last dose were as follows: threatened preterm labor 40.2%, PPROM 80.1%. When we compared the time of delivery to betamethasone doses, 41.3% of our patients delivered at term and dose completion was performed in all groups. Different overdose applications were observed in our clinic. Standardization in the application of ACS is important for a more accurate diagnosis of preterm labor. In conclusion, in our clinic, ideal betamethasone timing was not achieved in all indications for betamethasone administration, early betamethasone administration, early intervention, and some pregnant women were observed at term. This was thought to lead to unnecessary and excessive betamethasone administration. Unnecessary excessive betamethasone administration should be avoided since the current harm-benefit situations are not known. More studies are needed to define preterm delivery and to optimize antenatal steroid use. Standardization of ACS administration is needed.