Postoperatif uygulanan Lornoksikam ve Parasetamol'ün vizüel ağrı skalası, hemodinami ve stres faktörler üzerinde etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of postoperatively given Lornoksixam and Paracetamol on visual analogue scale, hemodinamics and stres hormone response
  1. Tez No: 242401
  2. Yazar: CEYDA ÖZHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KATI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi stres, stres hormonları, lornoksikam, parasetamol, tiroidektomi, Surgical stress, stress hormones, lornoxicam, paracetamol, thyroidectomy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Algoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı postoperatif dönemde analjezik olarak kullanılan lornoksikam ve parasetamolün endokrin cevap ve postoperatif analjezi üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. ASA I-II grubundan, 18-65 yaş arasında, genel anestezi altında tiroidektomi operasyonu uygulanacak olan 60 bayan hasta, Grup L ve Grup P diye adlandırılarak rastgele iki gruba ayrıldı (Grup L; n=30 ve grup P; n=30).Standart anestezi monitorizasyonundan sonra her iki grupta, anestezi indüksiyonu propofol ve fentanil ile yapılırken, endotrakeal entübasyonu kolaylaştırmak için vekuronyum uygulandı. Anestezi idamesi % 60 N20/ % 40 02 karışımı içinde uygulanan % 1-2 Sevofluran ile gerçekleştirildi. ACTH, kortizol, insülin ve büyüme hormonu ölçümleri için hastalardan preoperatif dönemde, ekstübasyondan sonra, postoperatif 1. ve 24. saatlerde kan örneği alınırken, idrardaki katekolamin metabolitlerinin ölçülmesi için operasyondan 12 saat önce ve sonra idrar örnekleri toplandı. Grup L'deki hastalara ekstübasyondan sonra ve postoperatif 12. saatte 8 mg lornoksikam (toplam 16 mg) uygulanırken, grup P'deki hastalara ekstübasyondan sonra ve sonraki 24 saat içerisinde 8 saat arayla 4 defa 1 gram parasetamol (toplam 4 gram) uygulandı. Çalışma süresince ilk bir saatte 10'ar dakika ve daha sonra 4' er saat aralıklarla hemodinamik ölçümler (noninvaziv kan basıncı, oksijen satürasyonu, nabız) ve VAS (Görsel ağrı skalası) değerlendirildi.Gruplar arası karşılaştırıldığında sonra, her iki grupta ekstübasyon sonunda ölçülen ACTH, büyüme hormonu ve kortizol değerlerinde preoperatif ölçüme göre artış, insülin değerinde ise azalma saptandı. Her iki grupta, postoperatif dönemde analjezik kullanılması ACTH, kortizol ve büyüme hormonundaki artışı azaltmakla beraber insülinde artışa yol açtı. Ancak bu etki lornoksikam grubunda daha belirgindi. İdrar katekolamin metabolitlerinde ise postoperatif dönemde artış mevcuttu. Çalışma süresince komplikasyon gözlenmedi.Sonuç olarak, bu çalışma cerrahi stresin stres hormon cevapları üzerinde belirgin etkisi olduğu ve bu etkilerin etkili postoperatif analjezik tedaviyle düzenlenebileceğini göstermektedir. Lornoksikamın postoperatif analjezi bakımından parasetamole göre daha üstün olduğunu ve bunun da lornoksikamın ek antiinflamatuar özelliğinden kaynaklandığını düşünmekteyiz. Yine de, her iki ilaç da postoperatif dönemde ağrı tedavisi için etkili ve güvenilir biçimde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to investigate the effects of lornoxicam and paracetamol on endocrine stress response and postoperative analgesia which were used as analgesic at the postoperative period. 60 ASA I-II women, aged between 18-65 years, undergoing thyroidectomy under general anesthesia were randomly assigned to lornoxicam and paracetamol groups (Group L; n=30 and group P; n=30). After standard monitorization for anesthesia, anesthesia was induced with propofol and fentanyl, and then vecuronium was given to facilitate endotracheal intubation in both groups. Anesthesia was maintained with 1-2% sevoflurane in a mixture of 60% N20 / 40% O2. Blood samples were taken at the preoperative period, after extubation, at postoperative 1. and 24. hours to measure ACTH, cortisol, insulin and growth hormone levels. Urine samples were collected 12 hours before and after the operation to measure urine catecholamine metabolites. 8 mg lornoxicam was given to Group L at the time of extubation and at postoperative 12. hours (total 16 g). 1 g paracetamol was given to group P at the time of extubation and with 8 hours intervals in postoperative 24 hours (total 4 grams). Hemodynamic parameters including heart rate, noninvasive blood pressure and peripheral oxygen saturation were measured through the study period. Postoperative pain was evaluated with VAS (Visual analogue scale).In both groups, ACTH, growth hormone and cortisol levels were elevated at the time of extubation compared to preoperative values. However, insülin was lower than preoperative measurement. The addition of postoperative pain medications reduced the increments of ACTH, cortisol and growth hormone, whereas increased insülin levels in both groups. But these changes were more significant in lornoxicam group. Urine catecholamine levels were elevated in both groups at the postoperative period. In addition, VAS scores of group L was significantly lower than group P through the study period. No complications were observed throughout the study period.In conclusion, this study has shown that surgical stress has significant effects on stress hormone response and these effects may be restored with effective postoperative analgesic treatments. We think that lornoxicam is superior for postoperative pain relief compared to paracetamol and this is caused by the anti-inflammatory properties of lornoxicam. In spite of this, both drugs may be effectively and safely used for postoperative pain therapy.