Radyoterapi, sisplatinle eszamanlı kemoradyoterapi ve sisplatin bazlı indüksiyon kemoterapisi alan larenks yassı hücreli kanserlerinde ERCC 1 enziminin prediktif değeri
The predictive role of ercc 1 enzyme in laryngeal squamous cell cancers treated by radiothearpy, cisplatin with concomitant chemoradiotherapy and cisplatin based induction chemotherapy
  1. Tez No: 242524
  2. Yazar: MEHMET CELALETTİN CİHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCİHAN GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Chemotherapy, ERCC1 protein, laryngeal neoplasm, radiotherapy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Larenks yassı hücreli kanserlerinde radyoterapi, sisplatinle eszamanlıkemoradyoterapi ve indüksiyon kemoterapisi alan hastalarda Excision Repair Cross-Complementation 1 (ERCC1) enziminin immunohistokimyasal salınımının klinik tümörcevabı ve yasam süresi ile arasındaki iliskisinin incelenmesi.Materyal-Metod: Çalısmaya 1997-2008 yılları arasında Erciyes Üniversitesi TıpFakültesi Hastanesinde larenks yassı hücreli kanseri nedeniyle radyoterapi almıs 36hasta, Sisplatinle es zamanlı kemoradyoterapi almıs 26 hasta ve indüksiyonkemoterapisi almıs 29 hasta alınmıstır. Parafin bloklarda immunohistokimyasal boyamayöntemiyle ERCC1 salınımı değerlendirilmistir. Değerlendirme sonuçları olgularınklinikopatolojik sonuçlarıyla karsılastırılarak incelenmistir.Bulgular: Literatürde larenks yassı hücreli kanserlerinde hem radyoterapi hemsisplatinle eszamanlı kemoradyoterapi ve hem de sisplatin bazlı indüksiyonkemoterapisi alan olguların ERCC1 salınımı ilk kez incelenmistir. Çalısmaya alınanhastaların tamamı erkek olup, hepsi sigara kullanmaktaydı. Olguların yas ortalaması veyas aralığı radyoterapi, Sisplatinle eszamanlı kemoradyoterapi ve indüksiyonkemoterapisi grubunda sırasıyla 58.81±10.515 (24-78 yas), 60.19 ± 9.806 (44-81 yas),61.79±8.736 (42-77 yas) idi. Radyoterapi, sisplatinle eszamanlı kemoradyoterapi veindüksiyon kemoterapisi grubunda tedaviye cevap sırasıyla % 77.8, % 69.3, % 55.1olarak bulundu. ERCC1 pozitifliği radyoterapi grubunda % 47.2, sisplatinle eszamanlıkemoradyoterapi grubunda % 69.2 ve sisplatin bazlı indüksiyon kemoterapisi grubunda% 48.3 idi. Tüm gruplarda tedaviye cevap, hastalıksız ve genel yasam süresi ileERCC1 arasında istatistiksel olarak anlamlı iliski gözlenmedi (p>0.05). Tüm gruplardaprognostik faktörlerden olan yas, tümör yerlesimi (sisplatinle eszamanlıkemoradyoterapi grubu hariç), hastalığın evresi ve diferansiasyon ile ERCC1 pozitifliğiarasında anlamlı iliski istatistiksel olarak görülmedi (p>0.005).
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the correlation of excision repair cross complementation group 1enzyme (ERCC1) immunohistochemical expression with clinical tumor response andsurvival in patients with laryngeal squamous cell carcinoma treated by radiotherapy,cisplatin based chemoradiotherapy and cisplatin-based induction chemotherapy.Material and Method: Patients with squamous cell carcinoma of larynx were treatedfrom 1997 to 2008 by radiotherapy in 36 cases, cisplatin with concomitantchemoradioterapy in 26 cases and cisplatin based induction chemotherapy in 29 case, atErciyes University Faculty of Medicine. In addition ERCC1 expression was assessed byimmunohistochemical staining of paraffin specimens. The results were then correlatedwith data of clinicopathologic outcomes.Results: To our knowledge it seems, ERCC1 expression and larynx squamous cellcarcinoma treated with radiotherapy, cisplatin based chemotherapy and inductionchemotherapy has been firstly investigated. All of the patients were male and addictedto smoking. In radiotherapy, cisplatin based concomitant chemoradiotherapy andinduction chemoterapy group patients mean age-range was 58.81±10.515 (24-78 y),60.19 ± 9.806 (44-81 y), 61.79±8.736 (42-77 y), respectively. The overall tumourresponse rate after radiotherapy, cisplatin based chemoradiotherapy and inductionchemotherapy treatment rate was 77.8 %, 69.3 %, 55.1 %, respectively. AlthoughERCC1 positive expression rate was 47.2 % in radiotherapy, 69.2 % in cisplatin withchemoradiotherapy and 48.3 % in cisplatin based induction chemotherapy . In all groupsresponse of treatment, disease free survival and overall survival with ERCC1 positiveexpression assosiation was not statistically significant (p>0.05). There was nosignificant correlation with ERCC1 positive expression and age, tumour localization(except cisplatin based concomitant chemoradiotherapy group), stage of disease anddifferentiation in all groups (p>0.05). At localization of tumor ERCC1 positiveXexpression associated with supraglottic larynx cancers was more expressed thantransglottic larynx cancers in cisplatin with concomitant chemoradiotherapy group(p=0.004).Conclusions: It was realised that ERCC1 expression was not a predictive value inevaluation of responsing to treatment, disease free survival and overall survival(p>0.05) and was not associated with age, tumor localization (except cisplatin withchemoradiotherapy), stage of disease and differentiation (p>0.05) in prognostic factors.In cisplatin with chemoradiotherapy group supraglottic larynx cancers are expressedmore ERCC1 than transglottic larynx cancers may arise from similar histologicalstructure of pharynx. On the other hand, the small amount of case number in the samegroup may effected this result.