Kronik otitis media nedeniyle opere edilen hastaların retrospektif analizi
The rtrospective analysis of patients operated due to chronic otitis media
- Tez No: 242596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FARUK KIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik otitis media, timpanik membran, rekürens, komplikasyon, Chronic otitis media, Tympanic membrane, Recurrence, Complications
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma KOM nedeniyle opere edilen hastaların preoperatiferatif, intraoperatif ve postoperatiferatif bulguları ve sonuçlarının incelenmesini amaçlayan retrospektif bir çalışmadır.Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi K.B.B. Kliniği'nde 2005 Ocak -2009 Haziran ayları arasında KOM nedeniyle opere edilen 322 hastaya ait 393 kulağın retrospektif analizi gerçekleştirildi. Bu hastaların başlıca başvuru nedeni uzun süreden beri devam eden kulak akıntısı ve giderek artan işitme kaybıydı. Hastaların yakınmaları, otomikroskopik muayene bulguları, radyolojik ve odyolojik değerlendirmeleri sonucunda operasyona karar verildi. Operasyon bulgular ayrıntılı olarak kaydedilerek postoperatif takipleri yapıldı. Birbirleri arasında anlamlılık açısından karşılaştırıldı.Yapılan incelemede kronik otitis media nedeniyle başvuran hastaların muayenesinde en sık timpanik membranın subtotal perforasyonuna rastlandı. En sık uygulana operasyon kapalı kavite timpanomastoidektomiydi (KKT) en sık rastlanan intrakranial komplikasyon menenjit ve en sık rastlanan ekstrakranial komplikasyon subperiostal apseydi. KKT'de rekürrens diğer tüm operasyonlardan daha yüksek orandaydı ve en sık subtotal perforasyonlarda uygulanmaktaydı. Tüm KOM' lu olgularda en sık hasarlanan kemikçik inkus olarak bulundu.Sonuçta bilgisayarlı tomografi bulgularına göre antrostomi + miringoplasti operasyonu yapılan kronik otitli olgularda operasyonda antrumla orta kulak arasındaki geçişin sağlanmasının greft başarısında önemli bir etken olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study aims to review retrospectively preoperative, intraoperative and postoperative findings and results of patients who were operated due to COMBetween January 2005 and June 2009 in Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine department of ENT clinic, 393 ears of 322 patients which operated due to COM were performed by retrospective analysis. The main cause for application of these patients was increased for quite some time otorrhea and hearing loss. The operation was decided as a result of complaints of patients, automicroscopic examination findings, radiological and audiological findings. Operations findings particularly recorded and postoperative followings were performed. Then in terms of significance it was comparedAt investigation, examination of patients which admitted because of chronic otitis media, most frequently the subtotal perforation of tympanic membrane was encountered. The most frequently operation was close cavity tympanomastoidectomy (CCT). The most common intracranial complication was meningitis and the most common extracranial complication was subperiostal abscess. Recurrence of CCT was more than all other operations and it was applied most frequently in subtotal perforations. The most common injured ossicle was incus in all COM casesAs a result, according to the computerized tomography findings of antrostomy + myringoplasty surgery performed chronic otitis patients, we consider, in operation to provide passage between antrum and middle ear is an important factor in graft success.