Levobupivakain, bupivakain ve ropivakain'in miyotoksik etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of myotoxic effects of levobupivacaine, bupivacaine and ropivacaine?s
- Tez No: 242640
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. KARAMEHMET YILDIZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
 - Anahtar Kelimeler: Lokal anestezikler, miyotoksisite, levobupivakain, bupivakain, ropivakain, Local anaesthetics, myotoxicity, levobupivacaine, bupivacaine, ropivacaine
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ratlarda tek doz intramüsküler enjeksiyon sonrası eşitkonsantrasyonda uygulanan levobupivakain, bupivakain ve ropivakainin miyotoksiketkilerini histopatolojik olarak karşılaşırmayı amaçladık.Materyal ve Metod: Çalışma Wistar-Albino türü, dişi cins 120 rat üzerindegerçekleştirildi. Deney hayvanları, her biri 30 rattan oluşan 4 gruba ayrıldı. Ratların sağflexor digitorum süperficialis kasına, 27 gauge iğne kullanılarak 100 ?l, çalışmagrubuna uygun olarak % 0.5 bupivakain, % 0.5 levobupivakain, % 0.5 ropivakain ve%0.9 normal salin intramüsküler uygulandı. Enjeksiyondan sonraki 2., 10. ve 20.günlerde her bir gruptan 10 rat ketamin anestezisi altında servikal dislokasyonuygulanarak sakrifiye edildi. Sakrifiye edilen ratların enjeksiyon yapılan kasları disekeedilerek ayrıldı ve histopatolojik inceleme için hazırlandı. Kesitler hemotoksilen-eozinile boyanarak ışık mikroskobu altında incelendi ve ?Benoit, Yagiela ve Ferrell?skorlama sistemi kulanılarak kas hasarı skorlandı.Bulgular: Grup B, Grup L ve Grup R de enjeksiyondan sonraki 2. ve 10.günlerde gözlenen kas hasarı, Grup SF de gözlenen kas hasarından anlamlı derecedefazlaydı. Enjeksiyondan sonraki 2. günde, SF grubu dışındaki gruplardan alınan kasörneklerinde, kas fibrilleri arasında yaygın inflamasyonun hakim olduğu ve hücrelerinnekroza uğradığı gözlendi. Dejenerasyona uğrayan kas lifleri yanında rejenerasyonunbaşladığını gösteren miyosit öncülleri (satellit hücreler) gözlendi. Grup B, Grup L veGrup R'de kas hasarı kalitatif olarak aynı özellikteydi. Kantitatif olarak kas hasarı GrupB'de en fazla [Hasar Skoru = 3.0 (2.0-3.0)] , Grup R'de Grup B'den daha az [HasarSkoru = 2.0 (2.0-3.0)] ve Grup L'de en az [Hasar Skoru = 1.0 (1.0-2.0)] olarak saptandı.Enjeksiyondan sonraki 10. günde alınan kas örneklerinde, kas fibrillerinderejenerasyonun hâkim olduğu ve sınırlı sayıda alanda inflamasyonun sebat ettiğiVIIgözlendi. Onuncu günde alınan kas örneklerinde, kas hasarı skorları yönünden Grup B,Grup R ve Grup L arasında istatistiksel fark gözlenmedi.Enjeksiyondan sonraki 20. günde alınan doku örneklerinde, her üç grupta da (B,L ve R) rejenerasyonun tamamlandığı ve histolojik olarak kas dokusunun normaledöndüğü gözlendi [Hasar Skoru = 0.0 (0.0-0.00)]. Dolayısıyla gruplar arasındaistatistiksel fark gözlenmedi.Sonuç: Levobupivakainin miyotoksik etkilerinin kalitatif olarak, daha öncearaştırılmış olan bupivakain ve ropivakain ile benzer özellikler taşıdığı gözlendi.Ratlarda tek doz im enjeksiyon sonrası % 0.5 levobupivakainin, % 0.5 bupivakain ve %0.5 ropivakaininden daha az miyotoksik olduğu saptandı. Tek doz intramüskülerenjeksiyondan sonra bu lokal anesteziklere bağlı gelişen miyonekrozun, 20. günde tamolarak rejenere olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to compare the myotoxic effects oflevobupivacaine, bupivacaine and ropivacaine histopathologically, in equipotentconcentrations after single dosage injection in rats.Materials and Methods: This study was conducted on 120 famele Wistar-Albino rats. Rats were allocated to four groups and each group included 30 rats. Byusing 27 gauge needle, appropriate for the groups, 100 ?l bupivacaine % 0.5,levobupivacaine % 0.5, ropivacaine % 0.5 and salin were injected intramuscularly inthe right flexor digitorum superficialis muscle of rats. 2, 10 and 20 days after theintramusculer injections, 10 rats from the each group were sacrified under ketamineanaesthesia and submitted histological examination. Samples were examined under lightmicroscope after painted by haematoxylin-eosin method and scored based on damageseverity on an ordered scale, according to the `Benoit, Yagiela and Ferrell? scoringsystem.Results: 2 and 10 days after the injection, the muscle damage in Group B, groupL and group R were significantly more than group SF. We obtained commoninflamation and cell necrobiosis between muscle fibers in all groups except SF group.We observed myocit precessör, called `satellite cells?, that shows rejeneration, near thedejenerated muscle fibers. Muscle damage in Group B, Group L and Group R wassimilar qualitatively. Muscle damage in Group B was maximal [damage score: 3.0(2.0-3.0)], ın Group R the damage was lesser than Group B [damage score: 2.0(2.0-3.0)] andminimal in Group L [damage score: 1.0(1.0-2.0)].In muscle samples, taken in 10 days after the injection, we observed dominantregeneration on the muscle fibers and limited inflamations areas. In muscle samplestaken 10 days after the injections, there was no statiotically differences in muscledamage scores between Group B, Group R and Group L.IXIn muscle samples taken after 20 days of the injections, we observedregeneration has been completed and muscle mas has become histologically normall foreach three groups (B, L and R), [ damage score: 0.0 (0.0-0.0) ]. Consequently, there wasno statiotically differences between the groups.Conclusion: We found that, levobupivacaine?s myotoxic effects arequalitatively similar with bupivacaine and ropivacaine which were investigatedpreviously. We observed that, levobupivacaine % 0.5 is less myotoxic than bupivacaine% 0.5 and ropivacaine % 0.5 after single dosage intramuscular injection in rats.Myonecrosis developing after single intramusculary injection of local anaesthesics, wascompletely rejenerated in 20 day after the injection.