Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında oksidatif metabolizmanın ve oksidatif dna hasarının incelenmesi
Evaluation of oxidative metabolism and oxidative dna damage in patients with obsessive-compulsive disorder
  1. Tez No: 359196
  2. Yazar: DEMET ALICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİDUN BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, oksidatif stres, DNA hasarı, Obsessive-Compulsive Disorder, oxidative stress, DNA damage
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK HASTALARINDA OKSİDATİF METABOLİZMANIN VE OKSİDATİF DNA HASARININ İNCELENMESİ Amaç: Oksidatif stresin Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) patofizyolojisinde rol alabileceği ile ilgili sınırlı literatür bilgisi bulunmaktadır. Bunun yanında oksidatif stres ile beraber OKB'de oksidatif DNA hasarı henüz araştırılmamıştır. Biz bu çalışmada OKB hastalarında oksidatif stres ile oksidatif DNA hasarını araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları kliniğinde OKB tanısı almış 42 hasta ve 38 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Serum 8-hidroksideoksiguanozin (8-OHdG), Toplam Antioksidan Seviyesi (TAS), Toplam Oksidan Seviyesi (TOS) ölçümü ve Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) hesaplanması Gaziantep Üniversitesi Biyokimya laboratuvarında yapıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu arasında TAS, TOS ve OSİ değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken, hasta grubunda kontrollere göre 8-OHdG düzeyi anlamlı olarak daha yüksekti (p: 0.022). Ayrıca tedavi alan OKB hastalarında tedavi almayan hastalara göre 8-OHdG düzeyi anlamlı olarak daha düşüktü (p: 0,016) Tartışma: Çalışmamızda OKB hastalarında oksidatif stres parametreleri normal olmasına rağmen oksidatif DNA hasarını yüksek olduğunu ve bu yükselmenin tedavi alan hastalarda almayanlara göre daha düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF OXIDATIVE METABOLISM AND OXIDATIVE DNA DAMAGE IN PATIENTS WITH OBSESSIVE-COMPULSIVE DISORDER Aim: There are limited literature data about the role of oxidative stress in the pathophysiology of obsessive-compulsive disorder (OCD). In addition oxidative stress and oxidative DNA damage has not been investigated together in OCD. In this study, we aimed to evaluate oxidative stress and oxidative DNA damage in patients with OCD. Methods: Forty-two patients with OCD who were diagnosed in Psychiatry Clinic of Gaziantep University of and 38 healthy volunteers were enrolled in the study. Serum 8-hydroxideoxiguanosine (8-OHdG), Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS) evaluation and Oxidative Stress Index (OSI) calculation were conducted in Gaziantep University Biochemical Laboratory. Results: There were not significant differences of TAS, TOS and OSI levels between patients and control group. However, 8-OHdG levels were significantly higher in OCD patients than controls (p: 0.022). In addition, 8-OHdG levels were significantly lower in patients who took treatment than patients who are newly diagnosed (p: 0.016). Discussion: In our study, we found oxidative DNA damage increased in OCD despite oxidative stress was normal. In addition DNA damage was lower in patients who treated when compared to without treatment.