Pterjium cerrahisi geçirmiş hastalarda vogt palizatları ve konjonktiva epitelinin optik koherens tomografi (OKT) ve in-vivo konfokal mikroskopi (İVKM) ile değerlendirilmesi
Evaluation of vogt palisates and conjunctiva epithelia with optical coherence tomography (OCT) and in-vivo confocal microscopy (İVCM) in patients who have had ptergium surgery
  1. Tez No: 915777
  2. Yazar: DAMLA NUR DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ŞANAL DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: in-vivo konfokal mikroskopi, ön segment optik koherens tomografi, pterjium, vogt palizatları, in-vivo confocal microscopy, anterior segment optical coherence tomography, pterygium, vogt palisades
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş-Amaç: Bu çalışmanın amacı, otogreftli pterjiyum cerrahisinin limbal bölge mikroanatomisi üzerindeki etkilerini, ön segment optik koherens tomografi (OKT) ve in-vivo konfokal mikroskopi teknikleri kullanarak incelemektir. Metod: Bu çalışma tek merkezli, retrospektif kesitsel karşılaştırmalı bir araştırma olarak planlandı. Göz hastalıkları kliniğine aralık 2021-ocak 2023 tarihleri arasında pterjium nedeniyle başvurmuş ve en az 6 ay önce komplikasyonsuz konjonktivalimbal otogreftli pterjium cerrahisi geçirmiş hastalar (C), pterjium tanısı almış hastalar (P) ve sağlam bireylerin (K) her iki gözü bu çalışmaya dahil edildi. Ek oküler hastalık, cerrahi ve travma öyküsü, nüks, bilateral pterjium, suni gözyaşı dışında topikal ilaç kullananlar, gebeler ve emzirenler dışlandı.Pterjium grubunda pterjium derecesi saptanarak ön segment fotoğrafları çekildi. OKT ile nazal ve süperior limbal bölgeden alınan kesit görüntülerinde limbal epitel kalınlığı ve santral kornea kalınlığı (CCT) ölçüldü (3 ölçüm ortalaması alındı). İVKM ile bu grupların yine nazal ve süperior limbustan alınan görüntülerinde vogt palizatlarının yerleşimi ve kriptlerdeki epitelyal bazal hücre sayısı, yoğunluğu, stromal değişiklikler incelendi. Bulgular: P,C ve K gruplarında OKT ile ölçülen kornea nazal limbalepitel kalınlığı süperiordan daha yüksek olup istatistiksel olarak anlamlı değildi.Gruplar arası karşılaştırma yapıldığında İVKM ile ölçülen süperior limbal epitelyal bazal hücre sayısına göre sıralama K>P>C şeklinde olup istatistiksel olarak anlamlı tespit edildi (p< 0,001). P ve C gruplarının kendi içinde karşıt gözleri ile kıyaslaması yapıldığında süperior limbal epitelyal bazal hücre sayısında anlamlı fark saptanmadı. Grupların pterjium derecesi ve limbal epitelyal bazal hücre sayısı arasında anlamlı bir fark yoktu. Tartışma ve Sonuç: Pterjium cerrahisi, limbal mikroanatomiyi etkilemektedir.Çalışmamızda, cerrahi grupta kontrol grubuna kıyasla bazal hücre yoğunluğunda anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir.Pterjium grubunda kontrol gruba göre daha düşük ölçülen bazal hücre sayıları, potansiyel bir preklinik limbal kök hücre yetersizliğini düşündürmektedir.Vogt palizatlarında limbal epitelyal kalınlık farklarının gözlemlenememesi, OKT çözünürlüğünün sınırlamalarıyla ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: The aim of this study is to investigate the effects of autograft pterygium surgery on the microanatomy of the limbal region using anterior segment optical coherence tomography (OCT) and in vivo confocal microscopy techniques. Method: This study was planned as a single-center, retrospective cross-sectional comparative study. Both eyes of patients who applied to eye disease clinicbetween december 2021 and january 2023 due to pterygium and had un complicated pterygium surgery with conjunctivalimbal autograft at least 6 months ago (C), patients diagnosed with pterygium (P) and healthy individuals (K) were included in this study. Patients with ocular disease, history of surgery and trauma, recurrent pterygium, bilateral pterygium, patients who use topical medications except artificial tears, pregnancy and breastfeeding were excluded. In the pterygium group, the degree of pterygium was determined and anterior segment photographs were taken. Limbal epithelial thickness and central corneal thickness (CCT) (average of 3 measurements) were measured in cross-sectional images taken from the nasal and superior limbal regions with OCT. The location of vogt palisade and the number and density of epithelial basal cells in the crypts and stromal changes were examined in the images taken from the nasal and superior limbus of these groups using IVCM. Results: In groups P, C and K; corneal nasal limbal epithelial thickness measured by OCT was higher than superior and was not statistically significant. When comparing between groups, the ranking according to superior limbal epithelial basal cell count measured by IVCM was as follows: K>P>C and was statistically significant (p< 0.001). Comparing the groups P and C with their respective opposing eyes, no significant difference was found in the number of superior limbal epithelial basal cells. There was no significant difference between the pterygium degree andl imbal epithelial basal cellcount of the groups. Discussion and Conclusion: Pterygium surgery impacts limbal microanatomy, with a significant reduction in basal cell density in the surgery group compared to controls. The lower basal cell counts in the pterygium group compared to control group suggest a potential preclinical limbalstem cell deficiency. The inability to observe differences in limbal epithelial thickness in Vogt's palisades may be related to the resolution limitations of OCT