Koroner by-pass cerrahisinde kullanılan arteryel greftlerdeki ateroskleroz derecesinin greft kan akımı üzerine etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 304514
  2. Yazar: ABBAS HEVAL DEMİRKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Arteriel greftler, LİMA, Coronary heart disease, Arterial grafts, LİMA
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç:Koroner Arter Bypass Cerrahisinde kullanılan Arteryel greftlerdeki ateroskleroz derecesinin akım üzerine etksinin araştırılması.Gereç ve Yöntem:Bu çalışmaya 2010 ocak ile 2011 haziran arasında Toplam 28 hasta dahil edildi.Erkek Kadın oranı 21/7 idi.Hastaların yaş ortalaması 61,46 ± 7,76 olarak tespit edildi.Hastaların Vücut kitle indeksi (BMI) ortalaması 25,21 ± 3,62 idi.,Ejeksiyon Fraksiyonları (EF) ortalaması 43,21 ± 4,96 olarak bulundu.Hastaların 8 `de diabetes mellitus ( DM), 15 de hipertansiyon ( HT), 13 de Dislipidemi, 17 de son bir yıl içerisinde geçirilmiş Mİ, 13 de KOAH , 16 hastada sigara kullanımı, 7 hastada Nitrat kullanımı,11 hastada b bloker kullanımı,14 hastada ACE inhibitörü kullanımı, 23 Hastada ASA kullanımı, 8 Hastada statin kullanımı mevcuttu.10 hastada son bir yıl içerisinde ekstrakardiak geçirilmiş operasyon öyküsü vardı.8 hastada birinci derecede yakınlarında koroner arter hastalığı ile ilgili öykü mevcuttu. Postop akciğer komplikasyonu görülen hasta sayısı 4 idi.Postop ilk 15 gün içerisinde aktif enfeksiyon bulguları olan hasta sayısı 1 idi.Hastaların yoğun bakımda görülen drenaj miktarı 775,00±421,74 cc olarak tespit edildi.Hastaların hastanede yatış süreleri 12,03±4,09 olarak görüldü.İntraoperativ hastaların arteriel greflerinden materyaller alındı. Hastalardan alınan materyaller %10 `luk formaldehit içinde tespit edildi. Bunu takiben örnekler, histopatolojik inceleme amacıyla doku takibine alındı ve bu işlemi takiben parafin bloklar elde edildi. Parafin bloklardan yapılan 5 mikrometrelik kesitler lam üzerine alınarak, hematoksilen eozin ile boyandı.Elde edilen örnekler ışık mikroskobisinde incelendi. Işık mikroskobisindeki incelemede, arter duvarında meydana gelen aterosklerotik değişiklikler araştırıldı.Greftlerde meydana gelen aterosklerotik değişikliklerde, arterlerin etkilenme derecesinin belirlenmesi amacıyla, Kaufer ve arkadaşlarının kullandığı İntima ?Media tabakasının oranına göre derecelendirildi.İstatiksel analizler SPSS 11.5 programı ile yapıldı.Bulgular: Histopatolojik inceleme yapılan toplam 28 olgudan 15'de aterosklerotik değişiklikler saptandı. Bu değişiklikler dört (4) olguda derece bir (1) (Resim 3), iki (2) olguda derece iki (2) (Resim 4), bir (1) olguda derece üç (3) (Reim 5) idi. Sekiz (8) olguda ise aterosklerotik değişiklikler izlenmesine rağmen intimal kalınlaşma %25 den az idi (Resim 2).Diğer olgularda ise aterosklerotik değişiklikler izlenmedi.Çalışılan hasta grubunda, LİMA dan alınan materyalin patoloji bölümünce ölçülen aterosklerozisinin diyabetes mellituslu hasta grubu ile diyabetes mellitus olmayan grupla kıyaslandığında anlamlı istatiksel bir fark olduğu görüldü. (p=0,005)Çalışılan hasta grubunda, LİMA dan alınan materyalin patoloji bölümünce ölçülen Aterosklerozisinin hipertansiyonlu hasta grubu ile hipertansiyonu olmayan grupla kıyaslandığında anlamlı istatiksel bir fark olduğu görüldü. (p=0,062)Çalışılan hasta grubunda, LİMA dan alınan materyalin patoloji bölümünce ölçülen Aterosklerozisinin dislipisdemili hasta grubu ile dislipidemisi olmayan grupla kıyaslandığında anlamlı istatiksel bir fark olduğu görüldü. (p=0,013)Çalışılan hasta grubunda, LİMA dan alınan materyalin patoloji bölümünce ölçülen Aterosklerozisinin Son bir yıl içerisinde myokard infarktüsü geçiren hasta grubu ile myokard infarktüsü geçirmeyen hasta grubu kıyaslandığında, KOAH lI hasta grubu ile KOAH olmayan hasta grubu kıyaslandığında, Nitrat kullanan (bir yıldan fazla) hasta grubu ile Nitrat kullanmayan hasta grubu kıyaslandığında, B Bloker kullanan (bir yıldan fazla) hasta grubu ile B Bloker kullanmayan hasta grubu kıyaslandığında, ACE İnhibitörü kullanan (bir yıldan fazla) hasta grubu ile ACE İnhibitörü kullanmayan hasta grubu kıyaslandığında, Asetil Salisilik Asit kullanan (bir yıldan fazla) hasta grubu ile Asetil Salisilik Asit kullanmayan hasta grubu kıyaslandığında ,Statin kullanan (bir yıldan fazla) hasta grubu ile Statin kullanmayan hasta grubu kıyaslandığında, Birinci Derece Yakınlarında Koroner Arter Hastalığı ile ilgili öyküsü bulunan hasta grubu ile Birinci Derece Yakınlarında Koroner Arter Hastalığı ile ilgili öyküsü bulunmayan hasta grubu kıyaslandığında anlamlı istatiksel bir fark olmadığı görüldü.Çalışılan hasta grubunda,LİMA dan alınan materyalin patoloji bölümünce ölçülen Aterosklerozisinin cinsiyetle istatiksel bir farkı olmadığı görüldü. (p=0,081)Çalışılan hasta grubunda, LİMA dan alınan materyalin patoloji bölümünce ölçülen Aterosklerozisinin Sigara içen hasta grubu ile sigara içmeyen hasta grubu kıyaslandığında anlamlı istatiksel bir farka çok yakın bir değer olduğu görüldü. (p=0,072)Sonuçlar: Koroner arter hastalığının tedavisinde, cerrahi en geçerli yöntemlerden biridir. Yapmış olduğumuz çalışmada ateroskleroz bütün vasküler yapıları ilgilendiren bir damar hastalığıdır. Kullanılacak olan greftlerde aterosklerotik değişikliklerin olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Aterosklerozdan korunmada değiştirilebilecek tüm risk faktörlerine karşı mücadele edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Coronary heart disease (CHD) is still the most common cause of death in the developed World. Age, family history, smoking, hypertension, dyslipidemia and dibetes are the risk factors for CHD and the most common cause is atherosclerosis, which may complicate with arterial stenosis, thrombosis and plaqu rupture. Coronary artery by-pass grefting (CABG) is the choice of treatment when medical therapy fails. Arterial, venous, homogrefts and experimetally artificial grefts are used in CABG. İn this study; to investigate whether under the arterial atheriosclerotic grefts , change current, is used in Coronary artery by-pass surgery.The study included 28 patients who had coronary artery by-pass grefting between January 2010-June 2011. Arterial grefts were dissecated and in 10% formaldehyde and embedded in parafine. Hematoxilene eozine painted five micrometer sections were analysed with light microscopy for atherosclerotic changes in arterial Wall. The changes were scored according to the method described before by Kaufer et al., which based upon intima-media ratio.Mean age was 61.46±7.76 (M/F=21/7). Mean BMI was 25.2±3.6, and ejection fraction was 43.2±4.96. Eight patients had DM, 15 had HT, 13 had HL, 17 had MI history during last one year, 13 had COPD, 16 had smoking history, seven were using nitrate, 11 were using beta blocker, 14 patients were using ACEI, 23 patients were using ASA and eight were using statin. Eight patients? first dgree relatives had MI history. Mean postoperative drainage was 775±421.7 and mean duration of hospitalisation 12.03±4.09. Of 28 patients 15 had atherosclerotic changes o histological analysis. Four patients had grade 1, two patients had grade 2, one patient had grade 3 change (Pictures 3, 4 and 5 respectively). Intimal thickening was lower than 25% in eight patients, although they had atherosclerosis. The atherosclerotic changes were significantly different in patients having diabetes, hypertension and hyslipidemia when compared with patients without dibetes hypertension and dyslipdemia respectively (p=0.005, p=0.062 and p=0.013 respectively). History for MI,COPD, ASA, ACEI, beta blocker, statin use, and MI history of the first degreee relatives did not have impact on atherosclerotic changes. Gender difference also did not affect the arterial Wall atherosclerosis. The grade of atherosclerosis were greater in the smokers but it was not statistically significant (p=0.072)İn conclusion to change by arteriosclerotic arterial grafts has the effect of current in coronary artery by-pass surgery.