Egzersiz sonrası kalp hızındaki düzelme ile gated miyokard perfüzyon SPECT bulguları ve prognostik göstergelerinin ilişkisi
The relationship between gated myocardial perfusion SPECT findings and heart rate recovery after exercise test
- Tez No: 242877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kalp hızında düzelme, GATED Miyokardiyal SPECT, Koroner Arter Hastalığı, Heart rate recovery, GATED myocardial SPECT, Coronary artery disease
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Efor testi sonlandırıldıktan sonra kalp hızındaki düzelmede meydana gelen anormallik otonom sinir sistemi bozukluğunu yansıtan basit ve kolayca elde edilebilir bir parametredir. GATED miyokard perfüzyon SPECT sintigrafisi de koroner arter hastalığı tanısı koymada ve prognozu belirlemede kullanılan bir tekniktir. Bu çalışmada kalp hızındaki düzelme ile miyokard perfüzyon sintigrafisi sonuçlarını karşılaştırdık. Bu şekilde koroner arter hastalığı tanısı koymada ve prognozu belirlemede kalp hızındaki düzelmenin rolünü araştırdık.Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya egzersiz GATED miyokard perfüzyon SPECT sintigrafisi uygulanan hastalar dahil edildi. (n = 50, 27 bayan, 23 erkek). Egzersiz testi semptom sınırlı Bruce protokolüne göre yapıldı. Kalp hızındaki düzelme, egzersiz de ulaşılan maksimal kalp hızından, egzersiz sonlandırıldıktan sonra birinci dakikadaki kalp hızı çıkarılarak elde edildi. Miyokardiyal perfüzyon, duvar hareketi ve kalınlığı 20 segment skorlamasına göre yarı kantitatif görsel analiz yöntemiyle değerlendirildi. Sol ventriküle ait sayısal parametreler kantitatif GATED SPECT yazılımı ile otomatik olarak elde edildi.Bulgular: Çoklu lineer regresyon analizi sonucunda kalp hızındaki düzelme ile stress sırasındaki miyokard defektinin büyüklüğü arasında çok kuvvetli negatif bağımsız doğrusal ilişki olduğu ortaya çıktı (ß= -0,957; SE= 0,650; p= 0,043). Yaşın da kalp hızındaki düzelme için negatif bağımsız bir prediktör olduğu bulundu (ß= -0,473; SE= 0,250; p= 0,022). Modelin korelasyon sabiti (R) 0,604, uyum iyiliği değeri (R2) de 0,365 bulundu.Sonuçlar: Kalp hızındaki düzelme miktarı düşük olan hastalarda stress sonrası myokardiyal defektin daha şiddetli olduğu izlenmektedir. Stress sırasındaki miyokardiyal defektin büyüklğü ileri kardiyak olay ve prognoz ile ilişkili olduğu için kalp hızındaki düzelme de kardiyak olay gelişimi ve hastalığın pronozuyla ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Abnormal heart rate recovery after exercise test, is a simple available parameter, that reflects autonomic nervous system disfunction. GATED myocardial perfusion SPECT is used in the diagnosis and prognosis of coronary artery disease. In this study we compared heart rate recovery with myocardial perfusion scintigraphy findings. Thus, we aimed to determine the role of heart rate recovery on diagnosis of coronary artery disease and prognosis.Methods: Patients (n = 50, 27 female 23 men) who underwent exercise technetium-99m sestamibi GATED myocardial perfusion SPECT were enrolled in this cross-sectional study. Exercise treadmill testing was performed according to a symptom-limited Bruce's protocol. HRR was obtained from the subtraction of heart rate at the first minute after exercise treadmill testing from maximal heart rate during exercise. Myocardial perfusion SPECT was semi-quantitatively analyzed using a 20-segment left ventricular model. Left ventricular quantitive parameters were automatically calculated using quantitative GATED SPECT software.Results: Multiple lineer regresion revealed strong independent negative assosiation between heart rate recovery and myocardial defect severity on stress images (ß= -0,957; SE= 0,650; p= 0,043). Age was also an independent predictor of heart rate recovery with negative assosiation (ß= -0,473; SE= 0,250; p= 0,022). Correlation coefficient (R) and R square (R2) of the model were 0,604, and 0,365 respectively.Conclusion: On stresss protocol, myocardial damage is more severe in patients who have decreased heart rate recovery. Since the severity of myocardial damage on stress is a strong predictor of cardiac events and prognosis, heart rate recovery was also have prognostic value on future cardiac events.