Vajinismus tanısı alan hastaların sosyodemografik özelliklerinin cinsel mit inançları, cinsel öyküleri, cinsel doyum düzeyleri ve eş değerlendirme biçimleriyle karşılaştırılması
Comparing of the vaginismus patients? socio-demographic features with sexual myth, partner evaluation, sexual satisfaction, sexual story.
  1. Tez No: 243022
  2. Yazar: ELİF AKTAN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT KARLIDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Vaginismus, socio-demografic features, sexual satisfaction, sexual myth, partner evaluation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
GİRİŞ: DSM IV' e göre vajinismus bir cinsel işlev bozukluğu olarak tanımlanmış ve cinsel ağrı bozuklukları sınıfına dâhil edilmiştir. Buna göre vajinismus tanımı; ?vajinanın dış 1/3'nü çevreleyen kasların, tekrarlayan veya sürekli, istem dışı ve cinsel ilişkiye engel olan kasılması'' olarak yapılmaktadır. Ülkemiz ve doğu kültüründeki birçok ülkede sıklıkla görülen bu hastalık batılı ülkelerde pek nadir görülmektedir.AMAÇ: Bu çalışmada İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri polikliniğine 1998-2008 yılları arasında başvuran vajinismus tanısı alan hastaların; sosyodemografik özelliklerini, cinsel mit, eş değerlendirme, cinsel doyum ve cinsel öyküleri ile karşılaştırmak amaçlanmıştır.YÖNTEM: Çalışma geriye dönük olup, hastaların klinik değerlendirmeleri yapılırken kullanılan cinsel mit ölçeği, cinsel öykü formu, Golombock ?Rust Cinsel Doyum Ölçeği, Birtchnell Eş Değerlendirme Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanmış sosyodemografik veri formu kullanılmıştır. Bulgular SPSS 13 programı kullanılarak değerlendirilmiştir.BULGULAR: Hastaların yaş ortalaması 24,4 yıl, evlilik süresi 23,3 ay, hastaların %64,4'ünün eğitim düzeyi 10 yıl üzeri ve % 70,2'sinin ise ev hanımı olduğu saptanmıştır. Genel olarak diğer çalışmalarda gösterilen ortalama evlilik sürelerinin bizim çalışmamızda daha kısa olması psikiyatriste başvuru süresinin kısalması açısından sevindiricidir. Ancak kadınların eğitim düzeyininin artması ile psikiyatriste başvurma sürelerinin kısalmadığı, mitlere olan inancın her kesimden vajinismuslu kadında yüksek oranlarda olduğu, cinsel doyum düzeylerinin genel olarak düşük olduğu, cinsellikle ilgili bilgilerinin az olduğu, toplumun bu konuda tutucu ve baskıcı tutumunun pek değişmediği, cinselliğin büyük oranda tabu olarak kalmaya devam ettiği, diğer branş hekimlerinin hastaları psikiyatri kliniklerine yönlendirmede yetersiz kaldıkları ve etik olmayan yöntemlere başvurdukları sonucu çıkarılmıştır. Hastaların dokunma ve dokunulma konularında direnç gösterdikleri ve bu grup hastaların diğer hastalara göre daha uzun sürede iyileştikleri ve daha az eğitim gördükleri tespit edilmiştir. Vajinismus hem bir sağlık sorunu hem de bir sosyolojik sorun olarak konumunu korumaktadır. Ailelerin sürece müdahil olmalarının kadınların şiddet görmesi ile sonuçlanması bu açıdan düşündürücüdür.SONUÇ: Yaşamın birçok alanını etkileyen önemli bir hastalık olan vajinusmusu toplumsal bir sağlık sorunu olmaktan çıkarma konusunda, insanların cinselliğe bakışları ve bu konuyla ilgili eğitimlerinin arttırılması, vajinismusun psikiyatrik bir hastalık olarak medyada ve okullarda daha çok tanıtılması, kadın hastalıkları ve üroloji gibi anabilim dallarıyla daha sıkı işbirliği içinde olunması ve daha fazla psikiyatristin bu konuda çalışması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTIONIn DSM-IV vaginismus is categorized as a sexual dysfunction and inserted in sub-category of sexual pain disorders. The basic diognosis criterion is that ?it is the existence of the spasm of 1/3 muscle of vaginas outside, this spams reiterates or is continuosly unwilled and impedes sexual intercourse?. The disorder which is seen often in our country and most countries in eastern culture, is rarely seen in western countries.PURPOSEIn this study it is aimed to compare with the patients? socio-demographic features, sexual myth, partner evaluation, sexual satisfaction, sexual story who applied to İnönü University Medical Faculty Psychiatry Department between the date of 1998-2008 and have vaginismus.METHODThis study is retrospective and the sexual myth scale, sexual story form, Golombock-Rust sexual satisfaction scale, Birtchnell partner evaluation scale and socio-demographic data form which was prepared by the researcher have been used while doing patients? clinic evalution. Findings have been evaluated by using SPSS 13 programme.FINDINGSIt is confirmed that the patients? average age is 24,4 years, marriage period is 23,3 months, education level %64,4 of them is ten years and over %70,2 of patients are housewives.Generally, in terms of short application period for psychiatrist it is pleased to see that the average marriage periods in our study are shorter than the other studies. But it is concluded that by the increase of women?s education level, their applications period for psychiatrist have not diminished, the believes in myth are high in women from all sections, generally the level of sexual satisfactions are low, the knowledge of sexuality is little, the conservative and repressive attitude of the society is stable, sexuality remains as myth at high rate, other branch physicians are inadequate to direct patients to psychiatry clinic and used non-ethical methods.It is found that this group patients offer resistance to touch or being touched and they get better longer than other patients and have less education. It is thought-provoking that if the families are included in this period, it results in act of violence to women.RESULTIt is found that vaginismus which affects most fields of life, should be elevated such an important social health problem, people?s sexual point of view and their education about this topic should be raised;vaginismus should be more presented as a psychiatric disease to media and schools, there should be more cooperation with gynecology and urology disciplines, more psychiatrists should study in this field.