Sistemik meperidin uygulamasının ratlarda kutanöz yara iyileşmesi üzerine etkileri
The effects of systemic meperidine application on cutaneous wound healing of rats
  1. Tez No: 243024
  2. Yazar: ESABİL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GALİP KEMALİ GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: meperidin, postoperatif analjezi, yara iyileşmesi, meperidine, postoperative analgesia, wound healing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Normal bir yara iyileşmesi, inflamatuar faz, proliferatif faz ile olgunlaşma ve yeniden yapılanma fazlarını içerir. Bu fazlardan herhangi birinde oluşacak gecikme veya olumsuzluk yaranın kapanmaması ve iyileşmede gecikme ile sonuçlanır. Gecikmiş yara kapanması veya yara dudaklarının açılması cerrahide güncel bir problem olarak önemini korumaktadır.Postoperatif ağrı, yara iyileşmesini etkileyen önemli sistemik faktörlerden birisidir. Bu nedenle etkin postoperatif analjezi önemlidir. Klinikte postoperatif analjezi amacıyla, opioidler özellikle de meperidin oldukça yaygın kullanılır.Literatürde, yapı olarak morfinden farklı bir başka opioid olan meperidinin yara iyileşmesi üzerine etkilerini gösteren herhangi bir veri bulunmamaktadır.Gereç ve Yöntemler: Ağırlıkları 140-200 gr arasında değişen toplam 20 adet Wistar- Albino ratın sırtlarında iki adet insizyonel (4cm) ve bir adet eksizyonel yaralar (3 cm çaplı) yapıldı. Ratlar her grupta 10 adet olacak şekilde rastgele meperidin ve kontrol gruplarına ayrıldı. Meperidin grubundaki ratlara cerrahi müdahale sonrası 0., 1. ve 2. günlerde 3 X 25 mg/kg , 3.,4.,5. ve 6. günlerde 2 X 25 mg/kg Meperidin ( Aldolan® 2 ml, 100 mg) İP yoldan enjekte edildi. Kontol grubuna da benzer şekilde, dozlara denk gelecek eşit hacimde SF verildi. Ratlar 21. gün yüksek doz pentobarbütal enjeksiyonu ile sakrifiye edildi. 1.,3., ve 6. günlerde soldaki insizyonel yaradan, histopatolojik ve immünohistokimyasal analizler için, 21. gün sağdaki insizyonel yaradan ise, gerilim kuvveti ve doku hidroksiprolin konsantrasyonu için örnekler alındı. Tensioometrik ve biyokimyasal çalışmalar yapıldı. Eksizyonel yaralarda kontraksiyon hızı, ratların tespitinin sağlanmasından sonra, 3., 7., 10., 14 ve 21. günlerde fotoğrafla birlikte asetat kağıdına yaraların boyutu çizilerek takip edildi.Bulgular: Sistemik uygulanan meperidinin, insizyonel yaralarda; erken inflamatuar fazı geciktirdiği, fibroblastik aktiviteyi, kollajen yoğunluğunu, yara gerilim kuvvetini ve hidroksiprolin konsantrasyonunu azalttığı, eksizyonel yaralarda; yaranın kapanmasını geciktirdiği gösterildi (p 0.05).Sonuç: Sistemik uygulanan meperidin yara iyileşmesini geciktirdi. Bu histopatolojik, biyokimyasal ve mekanik bulgularla da desteklendi. Bu sonuçların, literatürde opioidlerin yara iyileşmesine etkilerini gösteren az sayıdaki verilere katkı sağlayacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Introduction: A normal wound healing process includes inflammatory, proliferative and remodeling phases. A delay or problem in any of these phases results with delayed or poor wound healing. Delayed wound healing and wound separation are important current problems in surgery.Local and systemic many factors effect wound healing. Postoperative pain is an important systemic factor effecting wound healing. An effective postoperative analgesia is important. For this reason, an opioid, especially meperidine is commonly used.Meperidine has structural differences from morphine. There is no data about the effects of meperidine on wound healing in the literature.Materials and methods: This experimental study involved 20 Wistar-albino rats weighing 140-200 g. The insicional (4cm) and excisional (3cm diameter) wounds were created on their back. The rats were divided into two groups of meperidine and control groups which every group had 10 animals each. After surgery, Meperidine (Aldolan® 2ml, 100mg) was applied with intraperitoneal injection with doses of 3x25 mg/kg in day 0,1 and 2 and 2x25 mg/kg in day 3,4,5 and 6 to the meperidine group. SF was injected with the same doses and volume to the control group. The rats were sacrificed in day 21 with a high dose of pentobarbital injection. In day 1,3 and 6 samples were taken from the left incisional wound for hystopathologic and immunohystochemical analysis and in day 21, right incisional wound for tension force and amount of hydroxyproline . Studies of tensiometric and ve biochemical are done. In both groups, the wound healing progress of excisional wounds were observed by fixing the rats, photographing and drawing the wounds on paper on day 3,7,10,14 and 21.Findings: It is found that in incisional wounds, systemically applied meperidine, delays the imflammatory phase, decreases the fibroblastic activity, collagen density, wound tension rate and the amount of hydroxyproline. In excisional wounds, it delays wound closure time (p 0.05).Result: Systemically applied meperidine, delayed wound healing. This was supported by hystopathologic, biochemical and mechanical values. In the literature, data about opioid?s effects on wound healing are very few and we think that these results would be an addition.