Tanı anında evre IV olan meme kanserli hastalarda primer tümöre yönelik cerrahi tedavinin sağ kalıma etkisi
Effect of primary tumor surgical treatment on patients with initially stage IV breast cancer.
  1. Tez No: 243125
  2. Yazar: TİMUÇİN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATAÇ BAYKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, evre IV hastalık, cerrahi, sağ kalım, Breast cancer, stage IV disease, surgery, survival
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Evre IV meme kanserli hastalarda cerrahi tedavi sadece tümörün semptomatik olduğu zamanda palyatif amaçlı yapılan bir işlem olarak görülmektedir. Ancak son zamanlarda yapılan bir çok klinik çalışma primer tümörün çıkarılmasının sağ kalım üzerine olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada evre IV meme kanserli hastalarda primer tümöre yönelik yapılan cerrahinin sağ kalıma etkisi değerlendirilmiştir. Ocak-2001 ile Mart-2008 tarihleri arasında tanı konulan 118 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların 76'sında primer tümöre yönelik cerrahi uygulanmıştı. Her iki grup arasında yaş, komorbidite, östrojen ve progesteron reseptör durumları açısından fark saptanmadı. Cerrahi tedavi uygulanan ve uygulanmayan gruplar arasında metastaz türü ve sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Cerrahi tedavi uygulanan gruptaki hastaların 52 `sinde (% 68.4) sadece tek bölgede metastaz vardı cerrahi tedavi uygulanmayan grupta tek bölgede metastazı olan hasta sayısı 18'idi (% 42.9) ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p= 0.007). Cerrahi tedavi uygulanan hastaların 28'inde (% 36.6) sadece kemik metastazı varken diğer grupta bu sayı 11'idi (% 26.6) ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p= 0.031). Her iki hasta grubu arasında 2 yıllık sağ kalımlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Cerrahi tedavi uygulanan grupta beklenen ortanca sağ kalım 23 ay uygulanmayan grupta 18 ay olarak tespit edildi (p=0.013). Bu çalışma sonucunda primer tümöre yönelik ameliyatın tanı anında evre IV olan hastalarda sağ kalımı arttırabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Surgery seems like a paliative procedure which is only performed on semptomatic tumors for stage four breast cancer patients. But recently many clinical studies demonstrated a survival benefit of primary tumor extirpation.In this study effect of primary tumor surgery on survival was investigated for initially stage IV breast cancer patients.One hundred eighteen patient diagnosed between January-2001 and March-2008 was included in study. Surgery was performed on 76 patient. Two group was similar in terms of age, comorbidity,eostrogen and progesteron reseptör status. According to the metastatic region and number of metastatic sites, statistically significant differences was present betwen surgery and no surgery group. Fifty five (% 68.4) patient in surgery group and eighteen (% 42.9) patient in no surgery group has only one metastatic region. (p=0.007). Among surgery group 28 (%36.6) patient and among the no surgery group 11 (%26.6) patient has only bone metastasis and the difference was statistically significant (p=0.031). Two year survival was statistically different between two group. Median survival for surgery group was 23 month and no surgery group was 18 month(p=0.013). This study showed primary tumor surgery may increase survival of initially stage IV breast cancer patients.