Sınıf ıı bölüm 1 anomaliye sahip, büyüme gelişim dönemindeki bireylerde, monoblok apareyi ile fonksiyonel tedavi uygulamasında temporomandibular eklem değişimlerinin manyetik rezonans görüntüleme yöntemi kullanılarak incelelenmesi
The investigation of temporomandibular joint changes in growing patients with cl ii div 1 malocclusion using magnetic resonance imaging technic during functional treatment with monoblock appliance
- Tez No: 243332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf II Bölüm 1, TME, manyetik rezonans görüntüleme, monoblok, Class II Div 1, TME, magnetic resonance imaging, monoblock
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Sınıf II anomali, en sık rastlanan ortodontik problemlerdendir ve populasyonun yaklaşık %30'unda görülür. Sınıf II anomalinin teşhisinde en çok göze çarpan bulgu, iskeletsel alt çene geriliğidir. Bu hastalarda alt çene gelişimini stimüle edecek bir tedavi yaklaşımı endikedir. Bu iskeletsel ve okluzal uyumsuzluğun düzeltiminde kullanılabilecek birçok fonksiyonel aparey çeşidi, alt çeneyi önde konumlandırarak alt çene gelişimini stimüle etmeyi amaçlar.Çalışmamızın amacı, monoblok apareyinin iskeletsel ve dental yapı üzerindeki etkilerini lateral sefalometrik film ile saptamak, kondil-disk-glenoid fossa üçlüsünün birbirine göre morfolojik ve pozisyonel ilişkisinde meydana gelen değişiklikleri Manyetik Rezonans Görüntüleme yöntemi kullanarak kontrol grubu ile karşılaştırmalı olarak incelemektir.Araştırmamızda yaşları 11,11-13,85 yıl aralığında olan Sınıf II Bölüm 1 ve Sınıf I anomaliye sahip 36 birey değerlendirilmiştir. Tedavi grubu retrognatik fasiyal yapıya sahip ve monoblok ile tedavi edilen 18 bireyden (14 kız ve 4 erkek), kontrol grubu ise ortognatik fasiyal yapıya sahip 18 bireyden (9 kız ve 9 erkek) oluşmaktadır.Tüm istatistiksel analizler, SPSS paket programı (SPSS for Windows Release 15) kullanılarak yapılmıştır. Metod hatasının saptanması amacıyla, manyetik rezonans görüntüleri ve lateral sefalometrik röntgenler iki kez çizilmiş ve değerlendirilmiştir. Metod hatasının hesaplanmasında, Dahlberg metod hatası formülü kullanılmıştır. Kolmogorov-Smirnov testi sonucunda verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş, bu sebeple parametrik testler kullanılmıştır. Grup içi karşılaştırmalarda eşleştirilmiş t-testi, gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız t-testi kullanılmıştır. Sağ ve sol eklemlere ait MR ölçümlerinin karşılaştırılması amacıyla ise eşleştirilmiş t-testi kullanılmıştır. Önem düzeyi; P < .001, P < .01 ve P < .05 seviyesinde belirlenmiştir.Monoblok tedavisiyle sagital uyumsuzluk düzeltilmiş ve Sınıf I kapanış ilişkisi sağlanmıştır. Alt çenede boyutsal artış saptanmamıştır ama alt çene anlamlı miktarda öne doğru konum değiştirmiştir. Monoblok; üst kesici dişlerin palatinale, alt kesici dişlerin vestibüle eğilmesine ve ön yüz yüksekliğinde artışa sebep olmuştur. Overjet ve overbite azalmıştır. Alt dudak konumunda değişim gözlenmezken üst dudak önemli miktarda geriye hareket etmiştir. Araştırmamızın sonucunda; kondilin fossada önde konumlandığı ve kondile göre disk pozisyonunda anlamlı bir değişim olmadığı belirlenmiştir. Tedavi öncesindeki fizyolojik disk-kondil-fossa ilişkisi, monoblok tedavisinden etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Class II malocclusion is one of the most common orthodontic problems, and it occurs in about one third of the population. The most consistent diagnostic finding in Class II malocclusion is mandibular skeletal retrusion. A therapy able to enhance mandibular growth is indicated in these patients. A wide range of functional appliances aimed to stimulate mandibular growth by forward posturing of the mandible is available to correct this type of skeletal and occlusal disharmony.The aim of this study was to evaluate the effects of monoblock on the skeletal and dental structure by using lateral cephalogram, examine the changes of the morphologic and positional relationships on the condyle-disc-glenoid fossa triple according to each other comparatively to the control group by using the MRI method.The sample consisted of 36 subjects with Class II Division 1 and Class I malocclusion ranging in age from 11,11 to 13,85 years were evaluated. The treatment group consisted of 18 subjects (14 females and 4 males) with retrognathic facial structures treated with the monoblock while control group comprised 18 subjects (9 females and 9 males) with an orthognathic facial structure.All statistical analyses were performed using the SPSS software package (SPSS for Windows Release 15). For the assessment of the method error, the MRIs and cephalometric roentgenograms of all subjects were traced and evaluated twice. Dahlberg formula was used for the method error calculation. Kolmogorov-Smirnov test showed a sym¬metric distribution of values. Therefore, parametric tests were used for the statistical analysis. A paired-sample t-test was used to evaluate the treatment and observation changes within each group. To compare the changes observed in both groups, an independent-sample t-test was performed. A paired-sample t-test was used to evaluate differences between the left and right TMJs. The significance levels used were P < .001, P < .01, and P < .05Sagittal discrepancy were corrected and Class I dental-arch relationships were observed after monoblock therapy. Mandibular lenght did not show statistically significant changes but mandibula moved forward significantly. The monoblock caused maxillar incisor lingual tipping, mandibular incisor labial tipping and increased lower face height. The overjet and overbite were decreased. The horizontal position of the lower lip remained but upper lip moved back significantly. The findings of this study showed that the condyle was located more anteriorly within the fossa and no statistically significant changes occurred in the location of the disc relative to the condyle. The pre-treatment physiologic disc-condyle-fossa relationship was unaffected by monoblock treatment.