Pnömotik üreterolitotripsi anestezisi için intratekal uygulanan farklı dozlarda levobupivakain ve fentanil kombinasyonunun etkileri
The effects of different doses of intrathechal levobupivacain-fentanyle combination in pneumatic uretero-lithotripsy
- Tez No: 243391
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP BAYSAL YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Levobupivacaine, fentanyl, spinal anesthesia, pneumatic uretero-lithotripsi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızda, elektif pnömotik üreterolitotripsi operasyonu planlanan hastalarda; farklı dozlarda uygulanan intratekal levobupivakain-fentanil kombinasyonlarının etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Pnömotik üreterolitotripsi operasyonu, planlanan ASA I-II risk grubuna giren 18-65 yaş aralığında, 60 hasta çalışmaya alındı. Olgular rasgele, iki gruba ayrıldı. Grup I'e (n=30) 10 mg % 0,5 levobupivakain +25 µg fentanil, Grup II'ye (n=30) 12.5 mg % 0,5 levobupivakain + 25 µg fentanil intratekal olarak spinal anestezi amacıyla uygulandı. İnrtaoperatif duyusal-motor blok düzeyleri ve hemodinamik değerler kayedildi. Ayrıca duyulan ağrı vizual analog skala (VAS) ile derecelendirildi. Postoperatif dönemde, hasta ve cerrah memnuniyeti ve ilk analjezik gereksinin zamanları ve yan etkiler sorgulandı.Bulgular: Demografik veriler gruplar arasında benzerdi. Motor blok düzeyi yönünden gruplar arsında fark saptanmadı. Grup II'de duyusal blok düzeyi, Grup I'e nazaran daha hızlı yükseldi (p0,05). Grup I'de bir, grup II'de iki hastada hipotansiyon görüldü. Grup I'de toplam 30 mg, Grup II'de toplam 35 mg efedrin kullanıldı. Spinal sonrası her iki grupta %16,6 hastada kaşıntı görülmüştür (p>0.05). Postoperatif ilk analjezik gereksinim zamanı bakımından gruplar arasında istatiksel bir fark bulunmamıştır (p >0,05) (Grup I'de ortalama 238 ve grup II'de 245 dakika idi.)Sonuç: Çalışmada kullanılan intratekal levobupivakaine-fentanil kombinasyonlarının pnömatik üretero-litotripsi ameliyatlarında güvenle kullanılabileceği, etkin bir spinal anestezi oluştururken, minimal yan etkilere sahip olduğu kanaatine varıldı.Anahtar kelimelerLevobupivakain, fentanil, spinal anestezi, pnömatik uretero-litotripsi
Özet (Çeviri)
Abstract: We aimed to investigate, the effect of different doses of intrathecal levobupivacaine-fentanyl combination in pneumatic uretero-lithtripsy operations.Materials and Methods: Sixty ASA I-II pneumatic uretero-lithotripsy patients aged between 18 ? 65 years old were included to the study. These patients are devided into two groups randomly. In Grouıp I (n=30) 10 mg 0.5% levobupivacain + 25 µg fentanyl, ain Group II (n=30) 12.5 mg 0.5% levobupivacain + 25 µg fentanyl were administered intrathecally for spinal anesthesia. Motor and sensorial blocks levels were measured during the study. A visual analog scale (VAS) was used for determining pain during the study. Haemodynamics data were also recorde. First analgesic use time and side effects recorded. Patients and surgeon satisfaction scores were measured postoperatively.Result: Demographic data were smilar between groups. Motor blocks levels were not differ among groups. Achievemnet to maximal sensorial levels were faster in Group II. Besides this, time to start surgery was foun shorter im Group II. There were not any statistically differences for VAS scores in two groups. Patient satisfaction and surgical comfort were measured as high grades in two groups. Haemodynamic data were smilar between groups. Only hypotention were observed in one patient in Group I and two patients in Group II. Total ephedrine usage was 30mg and 35mg in Grpup Iand II respectively. Postoperative first analgesic use time were measured smilarly (Group I= 238 min, Group II= 245 min.) Itching was observed in 16.6% in both groups.Conclusion: Combination of levobupivacain-fentanyle as this study doses may be used successfully in pneumatic uretro-lithotripsi patients. This combination made a appropriate spinal anesthesia with minimal side effects.