Diyabetik polinöropatisi olan hastalarda nöropati klavuzuna göre pregabalin tedavisi alan hastalar ile, pregabalin ve intermittant pnömotik kompresyon tedavisinin verildiği hastalarda uygulanan tedavilerin nöropatik ağrı üzerinde etkinliğinin karşılaştırılması
- Tez No: 652193
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Intermittent pneumotic compression, diabetic neuropathy, neuropathic pain scales
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş: Diyabetik nöropati, yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden ve diyabetik hastaların yaşam kalitesini azaltan önemli bir komplikasyondur. Yaşam kalitesi üzerindeki bu önemli etkisine rağmen, nöropatik ağrısı olan diyabetik hastaların %25-39'unun ağrılarına yönelik tedavi almadığı belirlenmiştir.Diyabetik nöropati proksimal veya distal sinirleri ve duyu, motor veya otonom sinirleri farklı şekillerde etkileyerek heterojen bir klinik tablo oluşturur. Nöropatik ağrı spontan, sürekli veya aralıklı olabilir, yanma, batma, karıncalanma, uyuşma veya üşüme şekillerinde tanımlanır. Bir veya daha fazla dermatoma lokalize olabilir. Uluslararası verilerde diyabetik nöropati prevalansı %10-90 arasında değişen oranlarda bildirilmektedir. Diyabetik nöropati insidansının ise yılda yaklaşık %2 olduğu bilinmektedir. Diyabetik nöropati gelişiminde farklı patogenetik mekanizmalar sorumlu tutulmaktadır. Poliol yolağının aktivasyonun artması, damar ve sinir proteinlerinde nonenzimatik glikolizasyon son ürünlerinin oluşumu ve nörotrofik faktörlerdeki azalma, iskemi ve hipoksi ile sonuçlanan endonöral mikrovasküler değişiklikler diyabetik nöropati gelişimine katkıda bulunan diğer faktörlerdir. Amaç: Projemizi tip2 diabete bağlı nöropatik ağrısı olan hastalarda nöropatik ağrı tedavisi üzerine yaptık. Çalışmamızın sonunda intermittant pnömotik kompresyon tedavisinin nöropatik ağrıyı azalttığını, hastanın yaşam kalitesini arttırdığını göstermeyi amaçladık. Yöntem: Araştırmamızı 5-20 yıllık tip 2 diabeti olan, 40-75 yaş arası pregabalin tedavisi alan diabetik nöropati tanılı onam formu alınmış 50 hastadan yaptık.Hastaları eşit iki gruba ayırdık , hastaların bir kısmına kliniğimizde 10 seans gün aşırı dönüşümlü olarak alt ekstremiteye 30 dk süreyle 35 mmhg basınçta intermittant pnömotik kompresyon programı verildi ve pregabalin tedavisine devam edildi, diğer grubun sadece pregabalin tedavisine devam edildi. VAS, PQAS, LANSS, nöropatik ağrıda yaşam kalitesini değerlendirmek için SF-36 değerlendirmeler yapıldı. Değerlendirme tedaviden önce, intermittant pnömotik kompresyon tedavisinin bitiminde(tedavi başlangıcından yaklaşık 2 hafta sonra) ve 3 ay sonra yapıldı. Bütün veriler SPSS istatistik programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: : İntermittant pnömotik kompresyon tedavisinin verildiği çalışma grubunda tedavi sonrası değerlerinde kontrol grubuna göre LANSS ,VAS-gece ,ağrı kalitesi değerlendirme skalasının ağrı yoğunluğu, batıcı ağrı, yanıcı ağrı, sıkıntı hissi, ezilme hissi, uyuşma, karıncalanma, kramp hissi, yayılma hissi, zonklama, ağırlık hissi, hoşnutsuzluk, derin ağrı, yüzeyel ağrı parametrelerinde anlamlı düzelme olduğu saptandı. Sonuç: Diyabetik nöropatik ağrıda intermittant tedavisi uygulamasının ağrı skorları ve polinöropati semptomları üzerinde anlamlı düzelme sağladığını gözlemledik. Diyabetin süresiyle doğru orantılı olarak gelişen polinöropati semptomlarına sahip hastaların, artmış nefropati görülme sıklığı ve diyabetin diğer komplikasyonlarına yönelik kullanmakta olduğu çoklu medikal tedaviler göz önünde bulundurulsa yan etkisi olmayan, çok kolay uygulanan, yüksek hasta uyumlu, invaziv olmayan bu yöntemin iyi bir alternatif tedavi seçeneği olacağını düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler : İntermittant pnömotik kompresyon, diabetik nöropati, nöropatik ağrı skalaları
Özet (Çeviri)
Introduction: Diabetic neuropathy is a significant complication that progresses with high morbidity, and mortality also decreases patients' quality of life with diabetes. Even the important effects of quality of life, it is determined that the 25%-39% of patients with diabetic neuropathy do not get treatment. Diabetic neuropathy has different effects over proximal and distal nerves or motor, sensory, and autonomous nerves that cause heterogeneous clinical syndromes. Neuropathic pain can be spontaneous, permanent, or intermittent and can occur as burning, sting, tingling, numbness, or chilling sensations. It can be localized as one or more dermatome area. It has been shown in international data that the prevalence of diabetic neuropathy can be change 10% to 90%. It is known that the incidence of diabetic neuropathy approximately 2%. The occurrence of diabetic neuropathy depends on different pathologic mechanisms such as the increased activity of polyol pathway, the formation of end products after nonenzymatic glycosylation in the proteins of vessels and nerves, decreased neuropathic factors, and endoneurial microvascular changes result as ischemia and hypoxia. Purpose: We made our project on the treatment of neuropathic pain in patients with neuropathic pain due to type 2 diabetes. At the end of our study, we aimed to show that intermittant pneumotic compression therapy reduces neuropathic pain and improves the patient's quality of life.Methods: We conducted our research from 50 patients with type 2 diabetes of 5-20 years, who received pregabalin treatment with diabetic neuropathy with consent form between 40-75 years. We divided the patients into two equal groups , some of the patients were given an intermittant pneumotic compression program at a pressure of 35 mmhg for 30 min to the lower extremity for 10 days of extreme alternation in our clinic and pregabalin treatment was continued, only pregabalin treatment of the other group was continued. VAS, PQAS, LANSS, SF-36 were evaluated. The evaluation was done before the treatment, at the end of the intermittant pneumotic compression treatment(approximately 2 weeks after the start of the treatment) and 3 months later. All data were analyzed using the SPSS statistical program. Results: Intermittent pneumatic compression therapy is given after the treatment in the study group compared to the control group where the values in the LANSS, VAS-night pain, Quality Assessment Scale of pain intensity,sharp,hot,dull,tender,numb,tingling, cramping, radiating, throbbing, heavy, unpleasant , deep pain, surface pain revealed that there was significant improvement in parameters. Conclusion: We observed that the use of intermittent therapy in diabetic neuropathic pain resulted in significant improvement in pain scores and polyneuropathy symptoms. This method is a good option for treatment since it has no side effects, high patient compliance also it is easy to apply and noninvasive especially for patients who have polyneuropathy symptoms linked to duration of diabetes and increased risk of nephropathy also under the multidrug treatment to prevent diabetic complications.