Kostoklavikular ve lateral sagital yaklaşımla infraklavikular blok uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of costoclavicular and lateral sagittal approaches for infraclavicular block applications
  1. Tez No: 844863
  2. Yazar: NAZLI ACU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kostoklavikular blok, Lateral sagital infraklavikular blok, Hemidiyafram paralizisi, Costoclavicular block, Lateral sagittal infraclavicular block, Hemidiaphragma paralysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnfraklavikular BPB'nin iki farklı yaklaşımı olan KK ve LS yaklaşımların başta sensorimotor etkileri ve HDP oranları olmak üzere birbirlerine üstünlüklerini karşılaştırdık. Elektif ön kol, el bileği ve el cerrahisi geçirecek 18-80 yaş, ASA I-III 91 hasta çalışma kapsamına alındı ve yazılı onamları alındı. Hastalar rastgele 2 gruba ayrıldı. Premedikasyon uygulanmayan hastaların, aynı taraftaki diyafram hareketleri derin ve normal solunumda USG ile M-modda ölçülerek kaydedildi. Her iki yaklaşımda da USG ve sinir stimülatörü eşliğinde 30 mL bupivakain enjekte edilip hipoekoik görüntü izlendi. Blok sonrası 30 dk boyunca 5 dakikada bir muskülokütanöz, median, ulnar, radial sinir duyu ve motor kayıpları pinprick testiyle kontrol edilip kaydedildi. Blok sonrası 30. dakikada ise diyafram ekskürsiyon değerleri tekrar ölçüldü. Turnike bölgesi kontrol edildi ve ağrısı olmayan hastalara infiltrasyon uygulanmazken, diğer hastalarda turnike bölgesine infiltrasyon uygulandı. Muskülokütanöz ve median sinirin duyu ve motor, radial sinirin motor, ulnar sinirin ise duyu blok başlama süresi ve 30 dakika sonunda tam blok gelişen hasta sayısında her iki grupta da fark görülmedi. Normal solunumda KK grupta 10, LS grupta 11 hastada kısmi paralizi bulunurken, tam paralizi gözlenmedi. Derin solunumda KK grupta 6, LS grupta ise 5 hastada kısmi paralizi görülürken, tam paralizi gözlenmedi. Her iki grupta bazal ve bloktan 30 dakika sonra ölçülen diyafram ekskürsiyon farkları arasında anlamlı fark bulunmadı. Turnike bölgesi infiltrasyon ihtiyacının ise KK grupta LS'ye göre anlamlı olarak az olduğu görüldü. Sonuç olarak her iki yaklaşımın da özellikle solunum sistemi hastalığı olan hastalarda genel anesteziye oranla güvenle kullanılabileceğini ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
We compared the superiority of two IKB approaches, KK and LS, especially their sensorimotor effects and HDP rates. Informed consent was obtained from 91 patients aged 18-80 years, ASA I-III, undergoing elective forearm, wrist and hand surgery. They were randomly assigned to 2 groups. Diaphragmatic movements were measured and recorded by USG in M-mode during deep and normal breathing. For both approaches, 30 mL of bupivacaine was injected with USG and nerve stimulator, hypoechoic image was observed. Musculocutaneous, median, ulnar and radial nerve sensorimotor losses were checked and recorded every 5 minutes for 30 minutes. Diaphragmatic excursion was measured again 30 minutes after the block. The tourniquet area was checked and painless patients were not infiltrated, whereas others were infiltrated. The onset time of sensory and motor block of the musculocutaneous and median nerves, motor block of the radial nerve and sensory block of the ulnar nerve and the number of patients with complete block at the end of 30 minutes were not different in either groups. During normal breathing, partial paralysis was observed in 10 KK and 11 LS patients, no complete paralysis. During deep breathing, partial paralysis was observed in 6 KK and 5 LS patients, no complete paralysis. Diaphragm excursion differences measured at baseline and 30 minutes after block were not significantly different in either group. Tourniquet infiltration was required significantly less in the CC than LS group. In conclusion, we think that both approaches can be used safely especially in patients with respiratory system diseases, but more studies are needed.