Elektriğin değişken fiyatlı olması durumunda soğu depolamanın ekonomikliğinin araştırılması
Economic researching of cooling storage in variable electrical price
  1. Tez No: 243622
  2. Yazar: SERKAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURRİYE BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Mechanical Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cooling systems, Cooling storage, Investment/Running cost
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Su soğutma sistemlerinin kapasiteleri, kullanım alanının işleyiş olarak tam dolu ve dış hava sıcaklığının maksimum olduğu saatlerin optimize edilmesiyle ortaya çıkan pik yükü karşılayacak şekilde tasarlanmaktadır. Soğutma grupları bu pik yük periyotları dışında ise düşük kapasitelerde çalışacak ve gereksiz yere ilk yatırım maliyetini yüksek tutacak dolayısıyla verimin düşmesine neden olacaktır. Gereksiz yere büyük kapasiteli cihaz kullanmak yerine soğu depolama sistemi kullanılabiliriz. Bu bağlamda işletmenin yükü, diğer saatlerde soğutma grubunun çalıştırılarak soğutulan bir depodan kısmi olarak faydalanmak suretiyle soğutma grubunun daha küçük kapasiteli olmasını sağlayabiliriz.Diğer taraftan son yasal düzenlemelerle birlikte günün belli zaman dilimlerinde yaşanan elektrik kullanma yoğunluğunun artması nedeniyle değişik elektrik fiyatlandırılmasına gidilmiştir. Bu şekilde şebeke üzerindeki aşırı yükleme asgariye indirilmiş ve günün diğer periyotlarına yayılmıştır. Değişken elektrik tarifeleri için ekonomik olan zaman diliminde soğutma sistemi bir depoda ısıyı depolayacak şekilde çalıştırılabilir ve ilk yatırım, işletme, bakım maliyetleri düşük tutulabilir. Bu çalışma da böyle bir sistemin uygulamalı olarak sayısal ve ekonomik analizleri verilmiştir.Anahtar kelimeler; Soğutma sistemleri, Soğu depolama, Yatırım/İşletim maliyeti.
Özet (Çeviri)
Chiller system?s capacities are calculated to maximum cooling load that optimized with maximum temperature and operation hour in buildings areas. They will be worked out of peak load times and increase first investments so it causes down the output. In solution to these problems, we can use cool storage systems. In this context we can run the Chiller in other times and than use this cooling energy in operations times therefore chiller capacity is less than before.On the other hand electrical price is changed with last legal arrangements that three times as different price for blocking peak load in electrical trafo and cables. So we can run up the Chiller in economical times for cooling the storage. In this theses, there is a search in concordance with above text doing numerical and economical analysis.