Lejyoner hastalığının istatistiksel risk analizi
Statistical risk analysis of legionnaires' disease
  1. Tez No: 244176
  2. Yazar: OLCAY KALAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA H. YÜREĞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lejyoner hastalığı, Türkiye, istatistik, SOM, Legionella Disease, Turkey, statistic, SOM (Self Organizing Map)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Lejyoner Hastalığı, ilk defa 1976 yılında A.B.D.'nin Philadelphia kentinde lejyoner askerlerinde ortaya çıkmıştır. Bu hastalık doğal su kaynakları, su dağıtım sistemleri, su tankları, vb. sistemlerin dışarı açılan uç noktalarından etrafa yayılan su damlacıklarının aerosol şekilde solunması ile insanlara bulaşan bakterilerin oluşturduğu bir hastalıktır. Son yıllarda Türkiye'nin de içinde bulunduğu bir çok ülkede görülmektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki Lejyoner vakaları hem bölgesel olarak (il, bina tipleri, örneklem alınan yer) hem de etkileyen faktörler (suyun sıcaklığı, suyun klor miktarı) bakımından incelenmiştir. Oluşturulan hipotezler ve istatistiksel analizler SPSS 15.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada verilere Kolmogrov-Simirnov Testi, Kruskal Wallis Analizi ve Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Bunun yanı sıra Legionella bakterisi koloni sayılarının kümelenmesi de Self Organizing Map (SOM) analizi ile MATLAB 5.0 programı SOM Toolbox araç kutusu kullanılarak incelenmiştir. Amaç 1995-2008 yılları arasında Türkiye'de meydana gelmiş olan Lejyoner vakalarının değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
Legionella Disease first appearred legionary soldiers in Philadelphia city of the United States in 1976. This disease is caused by the bacteria which are transmitted to the people by inhaling the water droplets in aerosol form which are spreaded out at the open-end points of water distributing systems, water tanks etc. Recently, this disease has been appeared in many countries including Turkey.In this study, Legionella diseases in Turkey were investigated according to both regional (city, building type, sample points) and affecting factors (water temperature and water chlorine amount). The related hypothesisses are tested by using SPSS 15.0. In this study Kolmogrov-Simirnov Test, Cruscal Wallis Analyze and Correlation Analysis were used for data analysis. Furthermore, Cluster of Legionella Bacteria Colony Numbers was investigated with Self Organizing Map Analysis by using MATLAB 5.0 Program SOM Toolbox. Our aim is to examined the Legionella events occurred between 1995 and 2008 in Turkey.