Çukurova koşullarına uygun çim tür ve karışımlarının belirlenmesi ve performanslarının saptanması
Determining the best suitable turf grass species, mixtures and turf performance for Cukurova conditions
- Tez No: 244190
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS TANSI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kamışsı yumak, köpek dişi, çim kalitesi, çim rengi, adaptasyon, Tall fescue, bermuda grass, turf quality, color retention, adaptation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 456
Özet
Bu araştırma, serin mevsim çim bitkisi türleri (saf ekimler; 9 tür, 21 çeşit), karışımları (karışım ekimler; 9 tür, 23 karışım) ve serin-sıcak mevsim çim bitkisi türleri (saf; 2 tür, 3 çeşit ve karışım ekimler; 4 tür, 4 karışım) olarak 3 ayrı deneme şeklinde, Çukurova koşullarında (37°00'57,05'N, 35°21'30,27'E) Kasım 2004-Nisan 2007 arasında 30 ay süreyle yürütülmüştür.Serin mevsim çim bitkisi türlerinde kamışsı yumak ve tavusotu türleri kalite, renk ve bitki ile kaplı alan değerleri bakımından, bu iki türü izleyen çok yıllık çim ise kamışsı yumakla birlikte bitki örtüsü yüksekliği, yeşil ot verimi ve kuru ot verimi bakımından, rizomlu kırmızı yumak ile birlikte de çimlenme süresi ve kaplama hızı bakımından diğer türlere üstünlük sağlamıştır. Apache, Cochise, Tracenta, Highland, Ovation, Delaware dwarf, Raymond, Medina ve Franklin çeşitleri incelenen özelliklerde genellikle üstünlük sağlayan çeşitlerdir.Serin mevsim karışımlarında ise, çimlenme süreleri ve kaplama hızları hariç, incelenen bütün özelliklerde; % 70 kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) + % 30 rizomlu kırmızı yumak (Festuca. rubra subsp. L. rubra), % 60 kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) + % 10 çok yıllık çim (Lolium perenne L.) + % 30 çayır salkımotu (Poa pratensis L.), % 10 narin tavusotu (Agrostis tenuis Sibth.) + % 50 kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) + % 10 çok yıllık çim (Lolium perenne L.) + % 30 çayır salkımotu (Poa pratensis L.), % 70 kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) + % 10 rizomlu kırmızı yumak (Festuca rubra subsp. L. rubra) + % 10 koyun yumağı (Festuca ovina L.) + % 10 çok yıllık çim (Lolium perenne L.) karışımları üstünlük sağlamışlardır.Sıcak mevsim çim bitkisi türlerinde ve karışımlarında kış dönemleri dışında tatmin edici düzeyde sonuçlar elde edilmiştir. İncelenen özellikler bakımından; % 30 köpek dişi (Cynodon dactylon L.) + % 40 kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) Apache + % 30 çok yıllık çim (Lolium perenne L.) Ovation ve % 40 köpek dişi (Cynodon dactylon L.) + % 40 kamışsı yumak (Festuca arundinacea Schreb.) Mustang + % 20 çok yıllık çim (Lolium perenne L.) Henrietta karışımları diğer karışımlara ve köpek dişi'nin saf ekimlerine üstünlük sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in Cukurova conditions (37°00?57,05?N, 35°21?30,27?E). Field trials have been conducted for 30 months (between November, 2004 and April, 2007), arranged in triple experiments; cool season turf grass species (pure stands of 21 cultivars belonging 9 species), the recommended and commercially selling turf mixtures (23 mixtures composing 9 species at different ratios), and cool and warm season turf species (6 components including, pure stands of 2 species, 4 turf mixtures of 4 species at different ratios).Of the cool season grasses, tall fescue and bentgrass species had consistently high values in terms of turf quality, color and coverage; followed by perennial ryegrass. Ryegrass and tall fescue are also maintained the high values in terms of plant canopy height, green and dried herbage yield. Also, ryegrass together with spreading fescue was superior to other species in days to germination and ground cover ratios. Apache, Cochise, Tracenta, Highland, Ovation, Delaware dwarf, Raymond, Medina and Franklin cultivars were found to be superior in generalWhen considering the cool season turf grass mixtures, the following mixtures had high quality ratings in all characters studied except for days to germination and grand cover ratios; 70% tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.) + 30% spreading fescue (Festuca rubra subsp. L. rubra), 60% tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.) + 10% perennial ryegrass (Lolium perenne L.) + 30% kentucky bluegrass (Poa pratensis L.), 10% colonial bentgrass (Agrostis tenuis Sibth.) + 50% tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.) + 10% perennial ryegrass (Lolium perenne L.) + 30% kentucky bluegrass (Poa pratensis L.), 70% tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.) + 10% spreading fescue (Festuca rubra subsp. L. rubra) + 10% sheep fescue (Festuca ovina L.) + 10% perennial ryegrass (Lolium perenne L.)The warm season species and mixtures in terms of turf evaluation components used have acceptable results except for winter period, The following two mixtures; 30% bermuda grass (Cynodon dactylon L.) + 40% tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.) Apache cv. + 30% perennial ryegrass (Lolium perenne L.) Ovation cv. and 40% Bermudagrass (Cynodon dactylon L.) + 40% tall fescue (Festuca arundinacea Schreb.) Mustang cv. + 20% perennial ryegrass (Lolium perenne L.) Henrietta cv. was found to be superior to the other warm season mixtures and pure Bermuda grass turf.