Fen ve teknoloji dersi veren öğretmenlerin kılavuz kitaptaki yöntem ve tekniklerle ilgili yeterliliklerinin belirlenmesi
Identifying competencies of teachers teaching ?science and technology? course on ?methods and techniques? in guide book
- Tez No: 244500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı, Kılavuz Kitap, Öğretmenlerin Yeterlilikleri, Yöntem ve Teknikler, Science and Technology Curriculum, Guide Book, Teachers? Competencies, Methods and Techniques
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
2005 yılından beri kademeli olarak Fen ve Teknoloji dersi öğretim programın da yapılandırmacı öğrenme kuramı uygulanmaktadır. Bu uygulamaya paralel olarak kılavuz kitaplarına; yapılandırılmış grid, altı şapkalı düşünme tekniği, akrostiş tekniği gibi yeni yöntem ve teknikler eklenmiştir. Ancak öğretmenlerin kılavuz kitaptaki yeni yöntem ve tekniklerle ilgili yeterlilikleri hakkında bir çalışma bulunmamaktadır. Bu araştırma ile Fen ve Teknoloji dersi veren öğretmenlerin kılavuz kitaptaki yöntem ve teknikler hakkındaki yeterliliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.Aksiyon araştırma metodolojisi kapsamında, bu çalışma 2007-2008 öğretim yılının ikinci döneminde Ordu ili ve ilçelerinde Fen ve Teknoloji dersine giren 20 öğretmen (10 sınıf öğretmeni, 10 Fen ve Teknoloji öğretmeni) ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak öğretmenlerin yöntem ve teknikleri ifade edebilme, örneklendirebilme ve kodlayabilme düzeylerini ölçen yarı yapılandırılmış mülakat sorularından faydalanılmıştır.Çalışmanın sonunda öğretmenlerin yeni programda geçen bu yöntem ve teknikleri tam olarak açıklayamadığı ve kılavuz kitaptaki yöntem ve tekniklerle ilgili açıklama bölümünü dikkate almadığı sonucuna varılmıştır. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak, Fen ve Teknoloji dersi veren öğretmenlerin, kılavuz kitapta yer alan yöntem ve tekniklerle ilgili hizmet içi eğitim kursları ile bilgilendirilmesi gerektiği önerisinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In Science and Technology Curriculum, the constructivist learning theory has gradually been conducted since 2005. In a harmony with the newly structured procedure, such new terms as ?structured grid, six thinking hats, acrostic techniques? were inputted into guide books. However, there is no study on the teachers? competencies of ?Methods and Techniques? in guide book. This study aims to identify competencies of the teachers teaching ?Science and technology? course on ?Methods and Techniques? in guide book.Within action research methodology, the study was conducted with 20 teachers (10 primary school teachers and 10 science and technology teachers, who had been teaching the Science and Technology course) selected from `Ordu? city and its districts at the spring semester of 2007-2008 schooling year. To collect data, semi-structured interview questions measuring the teachers? degrees of ?expression, illustration and coding? with regard to the methods and techniques were employed.As a consequence, it can be concluded that the teachers did not explain the methods and techniques in the new science and technology curriculum at a satisfactory level nor take into account the explanation chapter in the guide book. In light of the results, it is suggested that the teachers who teach the Science and Technology course should be informed about the new methods and techniques in the guide book by help of in-service courses.