Akşar (Bayburt) gölet yeri çevresinin mühendislik jeolojisi açısından incelenmesi
Investigation of Aksar dam and near surroundings from the engineering geological point of view
  1. Tez No: 244501
  2. Yazar: ADNAN HASANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akşar Göleti, Litostratigrafi, Jeomekanik Özellikler, Akşar Dam, Stratigraphic Unit, Geomechanical Properties
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmada, Akşar gölet yeri ve çevresi Mühendislik jeolojisi açısından incelenmiştir.Çalışma alanı, Bayburt ili Aydıntepe ilçesine bağlı Akşar beldesinin kuzeyinde yer almaktadır.İnceleme alanında litostratigrafi birimleri olarak yaşlıdan gence doğru: Gümüşhane Graniti (Permiyen), Hamurkesen Formasyonu (Liyas ?Dogger), Berdiga Formasyonu (Üst Jura ?Alt Kretase), Kabaköy Formasyonu (Eosen) ile Alüvyon ve Yamaç döküntüleri (Kuvaterner) ayırtlanmıştır.Çalışma alanında yer alan ve yapımı düşünülen Akşar gölet yeri kayaçlarının Jeomekanik özellikleri arazi ve laboratuar çalışmaları ile araştırılmıştır. Arazi çalışmalarında yüzeylemeler ve sondajlardan yararlanılmıştır. Yüzeylemelerden alınan örnek ve ölçümlerle bölgenin 1/25 000 ölçekli jeoloji haritasi, birimlerin mikroskobik incelenmesi ve yapısal analizleri yapılmıştır. Sondajlardan ise karot örnekleri alınmış ve basınçlı su deneyleri yapılmıştır. Alınan karot örnekleri üzerinde yapılan ölçüm ve değerlendirmelerle, temel kayasının kalitesi, ayrışma durumu ve çatlak sıklığı belirlenmiştir. Sondajlarda yapılan basınçlı su deneyleri ile temel kayasının geçirgenlik durumu saptanmıştır.Laboratuar çalışmalarında ise, gölet yerinde açılan sondajlarda alınan karot örnekleri üzerinde standartlara uyularak deneyler yapılmıştır. Deneylerde, gölet yeri temel kayası olan granitin indeks özellikleri, boyuna elastik dalga hızı, çekme ve basınç dirençleri, dinamik ve statik elastisite modülü ile poisson oranı değerleri hesaplanmıştır.Gölet tipi, topoğrafik şartlar, malzeme durumu, temel kayasının fiziksel, mekanik ve elastik özellikleri göz önüne alınarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, site of Akşar dam and near surroundings have been investigated from the Engineering Geological point of view.The study area is lokated north of Akşar (Bayburt) and covers an area of about 120 square kilometers.In the investigated area, as stratigraphic units, from bottom to top, Gümüşhane Granite, Hamurkesen Formation, Berdiga Formation, Kabaköy Formation, Alluvium and slope debris have been distinguished.In the research area, the geomechanical properties of the rocks on the site of the Akşar dam have been searched on the basis of field and laboratory work.İn the field work, beside rock outcrops drill holes have been used. In the light of measurements made on drill cores the rocks quality designation have been determined. Using the results obtained via the single packer pressured water experiments, the permeability characteristic of rocks forming Akşar dam foundatıon has been determined.The experiments on the cores taken from drillings which are drilled at the Akşar dam sites have been done depending on various standards. İn the experiments, index properties, longitidunal elastic wave velocity, permeability, tensile and compressive strenghts, dinamic and static elasticity moduli and poisson?s ratio of the granite at the dam site have been determined.The dam type has been searched ın terms of topographıc conditions, state of metarial, physical, mechanical and elastic properties of the foundations rock.