Araştırmaya dayalı öğrenme topluluğu modeli ile öğretmen adaylarının öğrenme ortamı olarak Facebook kullanımı
Examining pre-service teachers Facebook use as a learning environment with community of inquiry model
  1. Tez No: 321239
  2. Yazar: ŞİRİN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Araştırmaya Dayalı Öğrenme Topluluğu, Çevrimiçi Öğrenme, Harmanlanmış Öğrenme, Community of Inquiry, Online Learning, Blended Learning
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan çevrimiçi ve karma öğrenmeler, modern toplumlarda oldukça önem kazanmıştır. Son zamanlarda, bu öğrenme ortamlarının etkililiğini arttırmak amacıyla öğrenme toplulukları oluşturulması düşüncesi ortaya çıkmıştır. Bu düşünceden yola çıkarak, Garrison, Anderson ve Archer (2000), çevrimiçi ve karma öğrenme ortamlarında öğrencilerin birbirleriyle etkileşim ve işbirliği içinde olduğu, öğrenmenin eğitsel deneyimlere dayalı olarak gerçekleştiği öğrenme toplulukları meydana getirmeyi amaçlayan Araştırmaya Dayalı Öğrenme Topluluğu Yapısını (Community of Inquiry Framework - CoI) ortaya koymuşlardır. CoI yapısı içerisinde, sosyal bulunuşluk, bilişsel bulunuşluk ve öğretimsel bulunuşluk olmak üzere üç temel boyut yer almaktadır.Bu araştırmanın amacı, facebook desteğiyle sağlanan karma öğrenme ortamı ile yüz yüze öğrenme ortamının, öğrencilerin, motivasyonları, memnuniyetleri, akademik başarıları, sosyal, bilişsel ve öğretimsel bulunuşlukları üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Karma öğrenme, hem facebook üzerinden hem de yüz yüze olarak yürütülmüştür. Bu araştırmada gerçek deneme modelleri kapsamına giren ?Ön Test - Son Test Kontrol Gruplu Model? kullanılmıştır. Aynı zamanda, karma öğrenme ortamında bulunan öğrencilerin, facebook üzerinden yaptıkları tartışmalardan elde edilen metinlere içerik analizi yapılmıştır. Araştırma, 2011-2012 akademik yılı bahar döneminde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde ikinci sınıfa devam eden 109 öğrenci ile ?Öğretim Tasarımı ve Modelleri? dersi kapsamında yürütülmüştür.Araştırma sonunda, karma öğrenme yaklaşımlı deney grubu öğrencileri ile yüz yüze öğrenme yaklaşımlı kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarıları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu iki grup arasında motivasyon, memnuniyet, sosyal, bilişsel ve öğretimsel bulunuşluklarının bazı alt boyutlarında anlamlı farklılık görülmüştür. Son olarak, yapılan içerik analiziyle karma öğrenme ortamında bulunan öğrencilerde, üç bulunuşluğun da geliştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Online and blended learning which has developed with advances in technology has gained relative importance in modern communities. In recent years, the concept of creating learning communities has been coined in order to increase the effectiveness of these learning environments. Based on this concept, Garrison, Anderson and Archer (2000) developed the Community of Inquiry Framework (CoI), which intends to create learning communities in which students in online and blended learning environments, collaborate and interact with one another and learning is based on educational experiences. CoI framework is based on three fundamental dimensions i.e. social presence, cognitive presence and teaching presence.The purpose of this study was to examine the development of a CoI in face to face and blended learning contexts in relation to students? academic success, satisfaction and motivation. A undergraduate course delivered online and blended format was the focus of the study. The pre-test and post-test research model was used in the study. Also, content analysis was used to analyze posting patterns in facebook. The sample of the study was 109 students in the Department of Computer and Instructional Technology Education.According to the results of the study, there is no difference between academic success in control and experimental groups. Also, there is a significant difference in some categories of motivation, satisfaction and CoI. Finally, the content analysis shows that in the blended course students have slightly higher perceptions of each presence.