PLC tabanlı su iletkenlik ölçümü ve depolama kontrolü
Water conductivity measurement and storage control by PLC
- Tez No: 245157
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: PLC, Water Conductivity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Bilişim Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde PLC'lerle karmaşık kontrol işlemleri kolaylıkla gerçekleşebilmektedir. Daha önceleri PLC'ler sadece klasik kumanda işlemleri için kullanılırdı. Bugün ise yerlerini Profibus ve Profinet sistemleri sayesinde birbirileri ile haberleşebilen gelişmiş teknoloji ürünleri olarak endüstrideki yerlerini sağlamlaştırmışlardır.PLC'ler donanım açısından bilgisayarlara benzemelerine rağmen dış sinyallerden etkilenmemelerinden, giriş çıkış elemanlarının montajlarının kolaylığından dolayı ve de bilgisayar programlarıyla karşılaştırıldığında programlama dilinin basitliğinden dolayı vazgeçilemez ürünler haline gelmişlerdir.Günümüzde PLC'ler birçok alanda kullanılmaktadırlar. Suyun iletkenliği sudaki çözünmüş madde oranı ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Sudaki çözünmüş madde miktarının fazla olması suyun tadını doğrudan etkilemektedir. Suyun iletkenliğinin ölçülmesinde PLC ile tasarlanmış bir sistem kullanarak, yapılan ölçümlerin hata paylarının en aza indirilmesi, sistemin çok daha verimli çalışması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays most of complicated systems can be solved with PLC. Before, PLC was used as a simple control units. PLC, provides communication between all process by Profinet and Profibus systems, is the most common device in industrial areas at the moment.Although PLC hardware is similar with computer?s, its inputs and outputs can be montaged easily and the CPU can not be affected external signals. On the other hand, PLC programs language is more simple than other program languages.In these days PLC is used in different commercial areas. One of them is water conductivity measurement. Water conductivity change by dissolved elements in a proportional ways. The taste and quality of water is affected by dissolved elements ratio in water. Water conductivity can be measured with a system which is designed with PLC. The system provides less measurement error and efficent working conditions.