Kamfenin yüksek sıcaklıkta fotobrominasyonu
The photobromination of camphene at high temperature
  1. Tez No: 245378
  2. Yazar: ÖMER ACER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fotobrominasyon, Kamfenin bromlama türevleri, Kamfen brominasyonu, Photobromination, Brominated derivaties of camphene, The bromination of camphene
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kamfenin (62) CCl4'ün reflüks sıcaklığında moleküler Br2 ile fotobrominasyonu düzenlenmemiş dibromürlerin (76 ve 77) oluşumu ile sonuçlandı.İzomerik dibromürlerin (76 ve 77) HBr eliminasyonu ile monobrom alkenlere (78 ve 79) gidildi.Ayrıca düzenlenmemiş bileşiklerin (76 ve 77) kromatografik materyaller içindeki izomerizasyonu dibromürü (73) kantitatif verimle tek ürün olarak verdi.Dibromür 73 t-BuOK ile ilgili monobrom 80'e yüksek verimle dönüştürüldü.Monobromür 80'in CCl4 içerisinde yüksek sıcaklık (77oC) fotobrominasyonu ardından tekrar edilen kromatografi dört tane düzenlenmemiş ürünleri (82, 83, 84 ve 85) izole etmemizi sağladı.Monobromür 80'e oda sıcaklığında bromun elektrofilik katılması yüksek verimde düzenlenmiş ürün 81'in oluşumunu verdi.Bütün ürünlerin reaksiyon mekanizmaları detaylı bir şekilde tartışıldı. Tüm yeni bileşikler spektral verilerle ve kimyasal dönüşümlerle karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
The photobromination of camphene (62) with molecular bromine at refluxing carbon tetrachloride resulted in the formation of nonrearanged dibromides (76 and 77).Isomeric dibromides (76 and 77) were subjected to HBr elimination to give monobrom alkenes (78 and 79).In addition, izomerization of nonrearranged compounds (76 and 77) in chromatographic materials gave as a single product, dibromide 73, quantitatively.Dibromide 73 was converted by t-BuOK to corresponding monobromo 80 in high yield.The photobromination of monobromide 80 at high temperatures (77oC) in carbon tetrachloride followed by repeated chromatography allowed us to isolate four nonrearranged products (82, 83, 84 and 85).The electrophilic addition of bromine to monobromide 80 at room temperature gave in high yield to formation of rearranged product 81.The reaction mechanism of the all products were discussed in detail. All new compounds have been characterized on the basis of spectral data and by chemical transformation.