Hiperbolik Schröberl merkezcil potansiyeli için Schrödinger denkleminin çözülmesi
The solution of Schrödinger equation for hyperbolic Schröberl central potential
  1. Tez No: 246133
  2. Yazar: İSMAİL ERMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAĞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlı durumlar, Merkezcil potansiyel, Nikiforov-Uvarov Metod, Asimtotik İterasyon Metod, Bound state, Central potential, Asymptotic Iteration Method, Nikiforov- Uvarov Method
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada hiperbolik Schröberl merkezcil potansiyeli için radyal Schrödinger denkleminin çözümünü Asimtotik İterasyon Metodu ve Nikiforov- Uvarov Metotlarını kullarak elde ettik. Bu metotlar, ikinci derece homojen lineer diferansiyel denklemlerin çözümünde oldukça sık kullanılır.İlk iki bölümde zamandan bağımsız ve zamana bağlı Schrödinger denklemini elde ettik.Üçüncü bölümde hiperbolik Schröberl merkezcil potansiyeli için radyal Schrödinger denkleminin analitik çözümü için Asimtotik İterasyon Metodunu, dördüncü bölümde ise Nikiforov- Uvarov Metodunu kullandık.Son bölümde ise her iki metodu kullanarak ve farklı değerleri için enerji özdeğerlerini hesapladık ve sonuçların gerçek değerlerle uyumlu olduğunu gösterdik.
Özet (Çeviri)
We have found the approximate analytical solution of the radial Schrödinger equation for hyperbolic Schröberl molecular potential with centrifugal term by using Asymptotic Iteration Method and Nikiforov- Uvarov Method. These methods are frequently used for the solution of the second-order homogenous linear differential equations.In the first two chapters, we have obtained the time independent and time dependent Schrödinger equation. In third chapter, we have used the Asymptotic Iteration Method for the analytical solution of the radial Schrödinger equation for hyperbolic molecular potential with centrifugal term. In the fourth chapter, we have used the Nikiforov- Uvarov Method for analytical solution of the radial Schrödinger equation with the same potential.In the final chapter, the bound state energy eigenvalues are derived for values of with by using both methods and we have shown that the results are in good agreement with exact values.