Bazı fenolik mannich bazları ile bunların metal komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of some phenolic mannich bases and their metal complexes
- Tez No: 246204
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜN BÜYÜKKIDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 4-Dimetilfenol, Kondenzasyon, Mannich Bazı, Metal Kompleksi, 4-Dimethylphenol, Condensation, Mannich Base, Metal Complexes
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Mannich reaksiyonu, keşfedildiğinden beri, yeni bileşik sentezinde ana ya da ara basamak olarak artarak kullanılmış ve büyük bir öneme kavuşmuştur. Mannich reaksiyonu oynak hidrojen atomu bulunan bileşiklerin, formaldehit ve birincil ya da ikincil aminlerin kondenzasyonudur. Reaksiyonda oynak hidrojenamino grupları ile yer değiştirir ve Mannich Bazı olarak bilinen amino substitüe bileşikler sentezlenir. Eczacılık kimyası, Mannich Bazının en önemli kullanım alanıdır ve bu alandaki yayınların %35'i Mannich Bazı hakkındadır. Eczacılık kimyasında; ağrı kesici, antibiyotik ve antikanser ilaçlarında kullanılır. Bunun yanı sıra, günümüzde reçine ve yüzey kaplama gibi polimerik metaryellerin imalatında kullanılır. Ayrıca teknolojinin gelişmesiyle birlikte, yardımcı madde olarak, tekstil, kağıt ve yağlama ürünlerinde büyük öneme kavuşmuştur.Bu çalışmada; 2-{[bis (2-hidroksietil) amino] metil}-4,5-dimetilfenol, [(dietilamino) metil]-4,5-dimetilfenol ve 2-{[4-(2-aminoetil)piperazin-1-il]metil}-4,5-dimetilfenol bileşikleri ayrıca 2-{[bis(2-hidroksietil)amino]metil}-4,5-dimetilfenol bileşiğinin Ni(II) ve Cu(II) kompleksleri, [(dietilamino)metil]-4,5-dimetilfenol bileşiğinin Cu(II) kompleksi ve 2-{[4-(2-aminoetil)piperazin-1-il]metil}-4,5-dimetilfenol bileşiğinin de Ni(II), Cu(II) ve Cd(II) kompleksleri sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin yapıları 13C-NMR, 1H-NMR, IR, TG/DTA, manyetik duyarlılık, ICP/OES ve elementel analiz yöntemleri ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mannich reaction, since it was discovered, has been increasingly used in new compound synthesis as a main or intermediate stage and it has obtained a great importance. Mannich Reaction is the condensation of a compound having active hydrogen atoms with formaldehyde and primer or seconder amine. In reaction, active hydrogen replaces with amino groups and amine substituted compounds, know as Mannich Base, are synthesized. Mannich Base is mostly used in medicinal chemistry and 35% articles of this area is about Mannich Base. In medicinal chemistry, they are used in analgesic, antibiotic and anticancer medicines. Besides, nowadays, they are used in producing of polymeric materials such as resin and surface coating. Moreover, with the developing technology, they have obtained a great importance as an auxilary product in textile, paper and lubricant products.In this study, 2-{[bis(2-hydroxyethyl)amino]methyl}-4,5-dimethylphenol, [(diethylamino) methyl]-4,5-dimethylphenol and 2-{[4-(2-aminoethyl)piperazine-1-yl] methyl}4,5-dimethylphenol compounds and Ni(II), Cu(II) complexes of 2-{[bis(2-hidroxyethyl)amino]methyl}-4,5-dimethylphenol and also Ni(II), Cu(II) and Cd(II) complexes of 2-{[4-(2-aminoethyl)piperazine-1-yl]methyl}-4,5-dimethylphenol were synthesised. Structures of synthesised compounds were identified by using 13C-NMR, 1H-NMR, IR, TG/DTA, magnetic succeptibility, ICP/OES and elemental analysis methods.