Aromatik amin içeren schiff bazı ligandlarının sentezi, karakterizasyonu ve bazı geçiş metal komplekslerinin incelenmesi
Synthesis and characterization of schiff base ligands containing aromatic amine and investigation of their transition metal complexes
  1. Tez No: 246969
  2. Yazar: SÜMEYRA TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL CANPOLAT, PROF. DR. MEHMET KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Schiff Bazları, İmin Bileşikleri, Aminler, Geçiş Metalleri, GeçişMetal Kompleksleri, Schiff Bases, Imine Compounds, Amines, Transition Metals, Transition Metal Complexes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada, aromatik aldehitler (salisilaldehit, 3-etoksisalisilaldehit, 4-bromsalisilaldehit, 4-metilsalisilaldehit, 4-metoksisalisilaldehit) ile 2-aminofenol'ün reaksiyonundan 5 adet yeni Schiff bazı ligandı [N-salisiliden-o-aminofenol (L1H), 3-etoksisalisiliden-o-aminofenol (L2H), 4-bromsalisiliden-o-aminofenol (L3H), 4-metilsalisiliden-o-aminofenol (L4H), 4-metoksisalisiliden-o-aminofenol (L5H)] sentezlendi. Bu Schiff bazı ligandları ile Co+2, Ni+2, Cu+2 ve Zn+2 asetatları reaksiyona sokularak 20 farklı kompleksi mutlak EtOH'de sentezlendi.Schiff bazları ve komplekslerinin yapıları elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis, manyetik süsseptibilite ve termogravimetrik analiz yöntemleri kullanılarak aydınlatıldı. Bütün komplekslerde Schiff bazlarının metal iyonuna imin azotu ve fenolik oksijenden bağlanarak iki dişli şelat olarak davrandığı ve bütün kompleksler için M:L oranının 1:2 olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, five new Schiff bases [N-salicylidene-o-aminophenol (L1H), 3-ethoxysalicylidene-o-aminophenol (L2H), 4-bromosalicylidene-o-aminophenol (L3H), 4-ethylsalicylidene-o-aminophenol (L4H), 4-methoxysalicylidene-o-aminophenol (L5H)] were synthesized by the reactions of aromatic aldehydes (salicylaldehyde, 3-ethoxysalicylaldehyde, 4-bromosalicylaldehyde, 4-ethylsalicylaldehyde, 4-methoxysalicylaldehyde) with 2-aminophenol. Using these ligands, 20 different complexes of Co(II), Ni(II), Cu(II) and Zn(II) in acetate forms were synthesized in pure EtOH.The structures of ligands and complexes obtained were identified using Elemental Analysis, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR, UV-Vis, Magnetic Susceptibility and Thermogravimetric Analysis as techniques. All of the Schiff bases were found to be bidentate ligands involving the imino nitrogen and phenolic oxygen atom in the complexes and metal to ligand ratio were found to be 1:2 for all the complexes.