Erken doğum ve preterm düşük doğum ağırlığı için bir risk faktörü olarak periodontal hastalık
Periodontal disease as a risk factor for prematurity and preterm low birth weight
  1. Tez No: 247137
  2. Yazar: TUBA SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. YEŞİM KIRZIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Erken doğum, preterm düşük doğum ağırlığı, periodontal hastalık, VEGF, sVEGFR-1, Premature birth, preterm low birth weight, periodontal disease, VEGF, sVEGFR-1
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada, erken doğum (ED) ve preterm düşük doğum ağırlık (PDDA)'lı bebek doğumu yapan bireylerin sosyodemografik durumlarının, periodontal durumlarının, serum proenflamatuvar ve antienflamatuvar sitokinler, anjiogenezisten sorumlu büyüme faktörleri ve çözünebilir reseptör düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı.Çalışmamıza, sistemik olarak sağlıklı ve yaşları 18-35 arasında değişen, doğum yapan 109 anne ve hamile olmayan 51 birey dahil edildi. Bütün bireyler periodontal sağlıklı, gingivitisli ve periodontitisli olarak sınıflandırıldı. Doğum yapan anneler, hamilelik yaşı ve bebek doğum ağırlığına göre normal doğum (ND), ED ve PDDA olarak sınıflandırıldı. Tüm bireylere anket uygulandı. Klinik periodontal parametreler olarak plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ), kanama indeksi (Kİ), periodontal cep derinliği (CD) ve klinik ataçman seviyesi (KAS) kaydedildi. Her bireyden venöz kan örnekleri alındı.ED ve PDDA gruplarında KAS, CD, Kİ% ve Pİ ortalamaları ND grubuna kıyasla daha yüksek olmasına rağmen sadece Pİ değerleri PDDA grubunda önemli farklılık gösterdi. Gingivitisli ED'li ve PDDA'lı bireylerde Pİ ve CD ortalamaları gingivitisli ND bireylere kıyasla daha yüksekken, periodontitisli anneler arasında herhangi bir farklılık bulunmadı. Periodontitisli PDDA'lı bireylerde interlökin (IL)-1ß, vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), çözünebilir vasküler endotelyal büyüme faktörü reseptörü (sVEGFR)-2, gingivitisli ED'li bireylerde sVEGFR-1 düzeylerinde artış saptandı. Anne kilosu, öğrenim durumu ve gelir düzeyi ile hamilelik sonuçları arasında önemli ilişkiler vardı.Periodontal hastalığın hamilelik sonuçları üzerine etkisinin incelenmesinde, hamilelik süresince serumda, dişeti oluğu sıvısında, plasental dokuda ve amniyon sıvısında değerlendirmelerin yapılacağı geniş popülasyonlu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed that the evaluation of sociodemographic status, periodontal status, the levels of proenflamatuar and antienflamatuar cytokines, growth factors main mediators of angiogenesis and their soluble receptor levels in serum of mothers with premature birth (PB) and preterm low birth weight (PLBW) babies.One hundred and nine mothers, who recently gave birth, and 51 non-pregnant women, aged 18 to 35, were included in this study. The subjects were grouped as periodontally healthy, gingivitis and periodontitis. The mothers were classified as term birth (TB), PB, PLBW in respect to their gestational age and baby?s birth weight. A questionnaire was administered for all subjects. Plaque index (PI), gingival index (GI), bleeding index (BOP), probing pocket depth (PPD) and clinical attachment levels (CAL) were recorded. Venous blood samples were collected from each subjects.Although CAL, PPD, BOP% and PI levels were higher in PB and PLBW than TB subjects, only PI levels were statistically significant in PLBW groups. PI and CD, PB and PLBW subjects with gingivitis were higher than TB subjects with gingivitis, but there was no differences between mothers with periodontitis. IL-1ß, vascular endothelial growth factor (VEGF) and soluble vascular endothelial growth factor receptor (sVEGFR)-2 levels with PLBW and sVEGFR-1 levels with PB were found increased. Mothers weight, educational level and family income were significantly associated with pregnancy outcomes.In the evaluation of the effect of periodontal disease on pregnancy outcomes, it is necessary to perform the evalutions in gingival crevicular fluid, placental tissue and amniotic fluid in larger populations during pregnancy.