Farklı retina hastalıklarında intravitreal triamsinolon asetonid uygulaması sonuçlarımız
Intravitreal triamcinolone acetonid application results in a variety of retinal diseases
  1. Tez No: 247178
  2. Yazar: SÜREYYA AKÖZ ARUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET A. BEKİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Triamsinolon Asetonid, Maküler Ödem, Görme Keskinliği, Göz İçi Basıncı, Triamcinolone Acetonid, Macular Edema, Visual Acuity, Intraocular Pressure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu retrospektif çalışmaya toplamda 80 olgunun 82 gözü olmak üzere diabetik maküler ödem (DMÖ) tanısı alan 30 olgunun 31 (%37.8) gözü, ven tıkanıklığı (VT) tanısı alan 20 olgunun 20 (%24.4) gözü, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) tanısı alan 30 olgunun 31 (%37.8) gözü alınmıştır. Hastaların tedavi öncesi dönemdeki ve intravitreal triamsinolon asetonid (IVTA) uygulaması sonrası tam düzeltilmiş görme keskinliği, göz içi basınçları, ön segment, fundus muayene bulguları ve renkli renksiz FFA sonuçları incelendi. Tüm hastalara enjeksiyon öncesi diazomid (asetazolamid) tablet 2x1 verilmiştir. Lokal anestezi sonrasında insülin enjektörü ile 4 mg/0.1 cc IVTA uygulanmıştır. Ertesi gün göz içi basıncı 20 mmHg ve üzeri olan DMÖ tanısı almış 11 göze, VT tanısı almış 5 göze, YBMD tanısı almış 11 göze topikal karbonikanhidraz inhibitörü başlanmıştır ve takibe alınmıştır. DMÖ ve YBMD tanısı alan olgularda 1.ay, 6.ay ve 12.ayda istatistiksel olarak görme keskinliklerinde tedavi öncesine göre anlamlı oranda artış saptanmıştır. Altıncı ayda preoperatif döneme göre anlamlı oranda artış mevcutken 1.aya göre anlamlı oranda azalma mevcuttu. Onikinci ayda ise 6.aya göre istatistiksel olarak anlamlı azalma mevcuttu.Sekseniki göz dikkate alındığında tüm ölçümlerde göz içi basıncı değişikliği açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Birinci günde göz içi basıncı en yüksek değerlerine (17.99 mmHg) ulaşmıştır. 1.günde 27 (%32.9) göze topikal karbonikanhidraz inhibitörü başlanmıştır. Cerrahi ve ek tedaviye gerek duyulmamıştır. Göz içi basınçları takiplerde normal değerlerine ulaşmıştır. Gelişen komplikasyonlar incelendiğinde 82 gözün 3'ünde (%3.6) postoperatif 1.günde psödoendoftalmi (steril endoftalmi) geliştiği gözlenmiştir. Bu hastalarda medikal tedavi ile bir hafta içinde hipopiyon gerilemiştir. Hiç bir hastada endoftalmi gözlenmemiştir. Katarakt gelişimi veya var olan kataraktta artış 82 gözün 5'inde (%6.09) saptanmıştır. Bu hastalarda fakoemülsifikasyon+GİL implantasyonu uygulanmıştır. Hiçbir hastada retinal yırtık, retina dekolmanı gibi olası komplikasyonlar görülmemiştir.IVTA enjeksiyonu DMÖ ve VT'na bağlı maküler ödem tedavisinde oldukça etkili bir yöntem olup yapılan çalışmalarda umut verici sonuçlar alınmış olmasına rağmen etkisini tam olarak değerlendirebilmek için çok merkezli, randomize, plasebo kontrollü ve karşılaştırmalı araştırmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the records of totally 82 eyes of 80 cases with macular edema; 31 (37.8%) eyes of 30 cases diagnosed as diabet, 20 (24.4%) eyes of 20 cases diagnosed as retinal vein occlusion, 31 (37.8%) eyes of 30 cases diagnosed as age related macular degeneration treated with intravitreal triamcinolone acetonid were retrospectively eveluated. Visual acuity, intraocular pressure (IOP), fundus fluorescein angiography, biomicroscopic and fundus examinations were performed before and after IVTA injection. Before the injection, acetazolamide tablet was given to all cases. After local anesthesia 4mg/0.1 cc triamcinolone was injected. The following day, because of high IOP, topical carbonic anhydrase inhibitors have been applied in 11 eyes with diabet, 5 eyes with retinal vein occlusion, 11 eyes with age related macular degeneration.In all patients the difference between the initial visual acuity level and the visual acuity levels at 1st, 6th, 12th months after the IVTA injection was statistically significant. The increase of visual acuity at 6th month compared before the treatment and the decrease of visual acuity compared at the 1st month was statistically significant. The decrease of visual acuity at 12th month compared at the 6th month was statistically significant. In all 82 cases IOP changes were not statistically significant at all measurements. IOP reached the highest level at first day and topical carbonic anhydrase inhibitors have been applied in 27 (32.9%) eyes. Surgery and additional treatment were not neccessary. In the follow up, IOP values decreased and have been normal. As the postoperative complications of 82 eyes were examined, in 3 (3.6%) eyes of 82 eyes, pseudoendophthalmitis was observed postoperatively 1st day. In these patients, hypopion has shown a regression with medical treatment within a week,. Endophthalmitis was not observed in any of the patients. In 5 of 82 eyes (6.09%) development or increase in cataract were determined. In these patients, phacoemulsification+intraocular lens implantation were performed. Postoperative complications such as retinal tear, retinal detachment were not observed.IVTA injection in the treatment of diabetic macular edema and macular edema due to retinal vein occlusion is an effective method. Although promising results have been achieved with the studies in the literature, multicenter, randomized, placebo controlled and comparative researchs need to be done to eveluate the effect of IVTA injection.