Çocukluk çağı klasik hodgkin lenfomada immun mediatörlerin prognostik değeri ve sağkalıma olan etkilerinin araştırılması
The values of immunmarkers on Pediatric Classical Hodgkin Lymphoma and the effects on survillance.
- Tez No: 247352
 - Danışmanlar: PROF. DR. NÜKHET TÜZÜNER, PROF. DR. İNCİ YILDIZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Onkoloji, Oncology
 - Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Hodgkin Lenfoması, immun prognostik belirteçler, CD15, CD20, granzim, p53, EBV, bcl-2, perforin, TİA-1, sağkalım, Pediatric Hodgkin Lenfoma, prognostic values of immunmarkers, CD15, CD20, granzym, p53, EBV, bcl-2, perforin, TIA-1, survillance
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Hodgkin Lenfoma'da modern kemoterapi uygulamaları ile tedaviden olumlu sonuçlar alınsa da bir grup hastada tedaviye rağmen ilerleyici hastalık ve relapslar ile karşılaşmaktayız ve bu hastalar kaybedilmektedir.Bu nedenle tedaviye dirençli olgularda sağkalım üzerine etken faktörleri araştıran çalışmalar sıklaştırılmıştır. Neticede bazı tümör belirteçlerinin ve mikroçevredeki immun sistem hücrelerinin klasik Hodgkin lenfomada önemli biyolojik göstergeler olduğu anlaşılmıştır.Çalışmamızda CD 15, EBV LMP-1, p53, bcl-2, granzim, TİA-1, perforin gibi belirteçlerin immunhistokimyasal yöntemlerle çalışılmasının temelinde yatan amaç, prognostik önemlerinin anlaşılması ve bunun neticesinde tedavi öncesi dönemde hastaların risk gruplarına göre sınıflandırılabilmesidir. Nüks oranı olası yüksek olgularda daha agresif tedavi şemaları ile hastalıksız sağkalımın arttırılması hedeflenmiştir.Bu amaçla 1995-2007 yılları arasına ait 58 Hodgkin lenfoma olgusunun biyopsi materyallerinde CD15, EBV, p53, bcl-2, granzim, TİA-1, perforin immunhistokimyasal yöntemle çalışılarak her birinin sağkalım ve nüks üzerine olan etkisi araştırıldı.EBV pozitifliğinin 10 yaş altı HL olgularında daha sık gözlendiği görüldü.Granzim pozitifliği sağkalım üzerine olumsuz bir belirteç iken, CD15 pozitifliğinin sağkalım süresini uzattığı gösterildi. p53 negatifliği nüksü hızlandıran bir etkendi. Bu belirteçlerin prognoz üzerine anlamlarının netleşmesi ile düşük riskli gruba gereksiz yere yoğun tedavi verilmesi önlenerek kemoterapinin erken ve geç yan etkilerden korunmak mümkün olacaktır. Risk faktörlerinin önceden bilinerek tedavi yaklaşımının bu şekilde planlanması lenfoma konusundaki başarımızı arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Although modern chemotherapy applications have many favorable outcomeson Hodgkin Disease, a group of patient shows progressive clinical process with relapsing periods and frequently these patients are lost. Because of that reason, trials on assessing the factors act on survillance have increased. In conclusion our understandings show that some microenvironmental immuncells and tumor markers have diagnostic value for Hodgkin Disease. In our research by using immunohistochemical methods we aim to determine the prognostic values of markers such as CD 15, EBV LMP-1, p53, bcl-2, granzim, TİA -1 and perforin play a significant role for classifing the patients due to their risk groups before premedication. High survillance ratio can be satisfied by using more aggressive medical therapy methods. For this purpose by aid of immunohistochemical methods, belong to years between 1995-2007, at 58 patient biopsy specimens suffered from Hodgkin Disease we looked for the impact of CD 15 , EBV, p53 bcl-2, granzym, TİA-1 and perforin related with relapsing and survillance.It is showed that EBV was seen on the patients who have Hodgkin disease and younger than 10 years old.While positiveness of granzym has a poor outcome on survillance, positiveness of CD15 has prolonged the survillance. Positiveness of p53 is an accelerating factor for relapsing. When we clarify the markers related with prognostic value, we will be able to prevent either early or late many adverse effects as a result of intensive chemotherapy management having to low risk ratio. Our success about Hodgkin treatment will be improved with the determination of risk factors before premedication.