Erişkin diffüz büyük B hücreli lenfoma olgularında R-CHOP 21 günde bir ve R-CHOP 14 günde bir kemoterapilerinin karşılaştırılması
Comparison of R-CHOP21 regimen with R-CHOP14 regimen for diffuse large B-cell lymphoma. A retrospective analysis
  1. Tez No: 247410
  2. Yazar: MUSTAFA AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NURİ YENEREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz büyük B hücreli lenfoma, retrospektif, R-CHOP21, R-CHOP14, Diffuse large B cell lymphoma, retrospective, R-CHOP21, R-CHOP14
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Giriş: Agresif lenfomaların prototipi olarak kabul edilen diffüz büyük B hücreli lenfoma (DBBHL) hastaların tedavisinde CHOP-21, R-CHOP21, CHOP-14 ve R-CHOP14 tedavileri ile önemli gelişmeler sağlanmıştır. Çalışmamızda DBBHL tanısı konularak tedavisi yapılmış R-CHOP21 hasta grubu ile R-CHOP14 hasta grubu retrospektif olarak değerlendirildi.Metot: Bu çalışmada 30 R-CHOP21 hasta grubu ile 22 R-CHOP14 hasta grubu değerlendirildi. Hasta gruplarının yaş, cinsiyet, serum LDH düzeyi, B semptomları, kemik iliği tutulumu, bulky hastalık, ekstranodal tutulum, hastalık evresi, IPI risk skorlaması incelendi. Hastaların tedaviye cevabı İnternational Workshop kriterlerine göre değerlendirildi. Bu çalışmamızda her iki grup arasında olaysız sağ kalım, genel sağ kalım, tam remisyon, yüksek risk grubu olanlarda olaysız sağ kalım ve genel sağ kalım parametrelerini inceledik.Bulgular: 30 aylık takip süresince R-CHOP21 grubunda olaysız sağ kalım %72, R-CHOP14 grubunda %76 saptandı (p=0,48), R-CHOP21 grubunda genel sağ kalım %87, R-CHOP14 grubunda %85 saptandı (p=0,39). Yüksek-orta ve yüksek IPI risk skorlaması olan hastalarda ortalama olaysız sağ kalım R-CHOP21 grubunda %66, R-CHOP14 grubunda %50 olarak saptandı (p=0,37), genel sağ kalım R-CHOP21 grubunda %75, R-CHOP14 grubunda %50 olarak saptandı (p=0,27). R-CHOP21 tedavisi alan hastaların 24'ünde (%80) tam remisyon, 2'sinde (%6,7) kısmi remisyon, 4 hastada (%13,3) hastalık progresyonu oldu. R-CHOP14 tedavisi alan hastaların 20'sinde (%91) tam remisyon, 1'inde (%4,5) kısmi remisyon, 1'inde (%4,5) hastalık progresyonu oldu.Sonuç: DBBHL olgularında R-CHOP21 ile R-CHOP14 tedavi grupları arasında olaysız sağ kalım, genel sağ kalım ve tam remisyon bakımından iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction: CHOP-21, R-CHOP21, CHOP-14 and R-CHOP14 regimens have importantly improved the treatment of diffuse large B cell lymphoma (DLBCL) which is prototype of agressive lymphomas. In this study, we retrospectively examined the patients with diffuse large B cell lymphoma, who were treated with R-CHOP21 regimen or R-CHOP14 regimen. Material - methode: We examined 30 R-CHOP21 patients and 22 R-CHOP14 patients. Age, sex, stage of disease, LDH levels, B symptoms, bulky disease, extranodal involvement, bone marrow involvement and International Prognostic Index (IPI) were investigated in both group. Response to treatment was assessed according to International Workshop criteria. In this study we compared event free survival, overall survival and complete remission between two groups, and we also examined this parameters in high-intermediate and high risk group patients. Results: With a median follow-up of 30 months, event free survival in R-CHOP21 group and R-CHOP14 group were 72% and %76, respectively (p=0.48). Overall survival in R-CHOP21 group and R-CHOP14 group were 87% and 85%, respectively (p=0,39). In high-intermediate and high risk subgroups event free survival for the patients who received R-CHOP21 and R-CHOP14 were 66% and %50, respectively (p=0.37) and overall survival rates were 75% and 50%, respectively (p=0.27). R-CHOP21 group patients were evaluated for response; 80% (n=24) had complete remission, 6.7% (n=2) had partial remission and 13.3% (n=4) had progressive disease. One patient in R-CHOP21 group that at first had a complete remission relapsed later. R-CHOP14 group patients were evaluated for response; 91% (n=20) had complete remission , 4.5% (n=1) had partial remission and 4.5% (n=1) had progressive disease. Relaps was seen in three patients in R-CHOP14 group who had complete remission. Conclusion:Results confirmed that there was not a significant difference related to event free survival, overall survival and complete remission between R-CHOP21 and R-CHOP14 groups in DLBCL patients.