Sildenafil Sitrat ve Eritropoetinin sinir rejenerasyonu üzerine etkileri
Effects of Sildenafil Citrate and Erythropoietin on nerve regeneration
- Tez No: 247453
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP KARABAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Neurosurgery, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: periferik sinir yaralanması, eritropoetin, sildenafil sitrat, aksonal rejenerasyon, cGMP, peripheral nerve injury, erythropoietin, sildenafil citrate, axonal regeneration, cGMP
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Periferik sinir sisteminde aksonal rejenerasyon kapasitesi bulunmasına rağmen, periferik sinir onarımını takiben tam fonksiyonel iyileşme nadir görülmektedir. Günümüzde, uygulanan mikrocerrahi tekniğin bir platoya ulaştığını kabul edebiliriz. Sinir onarımını takiben pekçok farmakolojik ajan denenmiştir. Ancak hiçbiri klinik uygulama aşamasına erişememiştir. Biz, bu çalışmamızda, ratlarda kesilme tipi siyatik sinir yaralanmalarını epinöral koaptasyonla onardıktan sonra, 30 gün boyunca, intraperitoneal yolla sildenafil sitrat ve eritropoetin uygulayarak, elde edilen yanıtı fonksiyonel ve histolojik açıdan değerlendirdik. Sonuçta, sildenafil sitrat'ın sinir rejenerasyonuna etkisinin, kontrol ve eritropoetin grubuna göre, istatistiksel olarak üstün olduğu görülmüştür. Sildenafil sitrat tedavisinin, sinir onarımı yapılan hastaların postop döneminde başarıyla uygulanabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Despite the fact that peripheral nervous system has the capacity for axonal regeneration, full functional recovery is seldom seen after peripheral nerve repair. Currently, we can assume that, the applied microsurgical neurorrhaphy technique has reached its plateau. Several agents have been studied as an adjuvant to nerve repair but none has reached a clinical application stage. We, in this study, evaluated the response to sildenafil citrate and erythropoietin given intraperitoneally for 30 days after nerve repair in rats with lacerating type nerve injury, from functional and histological perspective. As a result, it has been seen that, the effect of sildenafil citrate on regeneration is statistically better than the control and erythropoietin groups. It is concluded that, sildenafil citrate therapy can be applied with success to patients who have undergone surgical nerve repair in the postoperative period.