Metiltetrahidrofolat redüktaz gen mutasyonunda Azot Protoksit'in B12 vitamini ve homosistein düzeyleri üzerine etkisi
The effect of Nitrous oxide on vitamine B12 and homosistein levels in methyltetrahydrofolate reductase gene mutation
  1. Tez No: 247455
  2. Yazar: SEDAT HAKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN HANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Azotprotoksit, genel anestezi, postoperatif homosistein, postoperatif vitamin B12, postoperatif folik asit, metiltetrahidrofolat redüktaz, Nitrous oxide, general anaesthesia, postoperative homosistein, postoperative vitamine B12, postoperative folic acid, methyltetrahydrofolate reductase
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalı?mamızda azot protoksitin, MTHRF gen mutasyonu olan ve olmayan hastalarda plazma total homosistein, serum folik asit ve vitamin B12 düzeyleri üzerine etkilerinin ara?tırılması amaçlanmı?tır. Etik kurul onayı ve olguların yazılı onamının alınması ardından, operasyonu 1-4 saat süren, 18-70 ya? arası 93 olgu çalı?maya alındı. Azot protoksit kullanımının kontrendike olduğu hastalar çalı?ma dı?ı bırakıldı. Tüm hastaların MTHFR gen mutasyonunu belirlemek amacıyla kan örneği alındı. Anestezi indüksiyonu 3 mg/kg propofol ve 1 ?g/kg fentanil ile sağlandı. Anestezi idamesi 1?2 MAC sevofluran ile %40 O2 %60 N2O olacak ?ekilde 2 lt/dk ta?ıyıcı gaz ile sağlandı. Hastaların plazma total homosistein, serum folik asit ve vitamin B12 düzeyleri analizi için damar yolu açılması sonrasında, anestezinin 60. dakikasında ve ekstübasyondan 24 saat sonra venöz kan örnekleri alındı. Çalı?maya dahil edilen 81 olguda, postoperatif vitamin B12 ve folik asit değerlerinin, preoperatif değerler ile kar?ıla?tırıldığında anlamlı olarak dü?tüğü belirlendi (p0.05). Postoperatif plazma total homosistein düzeyi, operasyon süresi 3 saatin altındaki hastalar ile 3 saatin üstündeki hastalar kar?ıla?tırıldığında anlamlı olarak farklıydı (p=0,028). Sonuç olarak, 3 saatin üzerinde azot protoksit ile genel anestezi uygulanan hastalarda homosistein düzeylerinin yükselebileceğini ve postoperatif dönemde nörolojik ve kardiyak semptomlar konusunda dikkatli olunması gerektiğini dü?ünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, the investigation of the effects of nitrous oxide on plasma total homosistein, serum folic acid and vitamin B12 levels was aimed in patients with or without methyltetrahydrofolate reductase (MTHRF) gene mutation. After obtaining the ethics committee approval and written informed consents of the patients, 93 patients in between 18-70 years of age and with operation durations of 1-4 hours were included in the study. The patients with contraindications for nitrous oxide usage were excluded from the study. Blood samples were obtained from all the patients for the determination of MTHFR gene mutation. Anaesthesia induction was achieved with 3 mg/kg of propofol and 1 ?g/kg of fentanyl. Anaesthesia maintenance was performed with 1?2 MAC of sevoflurane and with a carrier gase of 2 L/ min having %40 O2 and %60 N2O. Venous blood samples were obtained after venous canulation, at 60th minute of anaesthesia and 24 hours after extubation for the analysis of plasma total homosistein, serum folic acid and vitamine B12 levels . In 81 patients included in the study, postoperative vitamine B12 and folic acid levels were found to be significantly lower when compared with their preoperative levels (p0.05). Postoperative plasma total homosistein levels were found to be significantly different when the patients with operation times lower than 3 hours were compared with the patients with operation times longer than 3 hours (p=0,028). In conclusion, we decide that homosistein levels may rise in patients applied general anesthesia with nitrous oxide longer than 3 hours and attention needed for neurological and cardiac symptoms in postoperative period.