Kistik fibrozlu çocuklarda sistemik antibiyotik, lökotrien reseptör antagonisti ve makrolid grubu antibiyotiklerin enflamatuvar yanıta etkisi
The effect of systemic antibiotics, leukotrien receptor antagonist and macrolids on inflamatory response in cystic fibrosis patients.
- Tez No: 247531
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ CAMCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Cystic fibrosis, child, montelukast, azithromycin, inflammation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
?Cystic fibrosis transmembran regulatör protein (CFTR)? geninde mutasyonlar, salgıların akışkanlığında azalma ve akciğerlerden bakterilerin mukosiliyer yolla uzaklaştırılamamasına neden olarak bakteriyel kolonizasyona yol açmaktadır. Kistik fibrozda Pseudomonas aeruginosa enfeksiyonu periferik kan hücrelerinde T yardımcı hücrelerinin polarizasyonunu ve akut enflamatuvar yanıtı yönlendirdiği bildirilmektedir. Kistik fibrozlu hastalarda anti-enflamatuvar etki gösteren montelukast ve makrolid grubu bir antibiyotik olan azitromisinin uzun süreli profilaktik tedavide kullanımı tartışmalıdır.Bu çalışmada, kistik fibrozlu çocuklarda uzun süreli (6 ay) montelukast ve azitromisin tedavilerinin immünolojik açıdan enflamatuvar yanıta olan etkileri prospektif olarak araştırılmıştır. Kistik fibrozda enflamatuvar yanıtın niteliğini belirlemek amacıyla kontrol grubu olarak kistik fibroz dışı bronşektazili çocuklar seçilmiş, tedavi seçeneklerinin etkinliğini değerlendirmek için de akut solunum yolu enfeksiyonu alevlenmesi nedeniyle tedavi edilen kistik fibrozlu olgular ile karşılaştırılmıştır. Olguların demografik, klinik, laboratuvar verileri, uygulanan tedavi öncesi ve sonrası hücresel immün profilleri, serum immünoglobulin seviyeleri ve akım hücreölçer'de yeni bir yöntem olan Sitometrik Boncuk Yöntemi ile Th1/Th2 sitokin seviyeleri (IL-2, IL-4, IL-5, TNF-?, IFN-?, IL-10) saptanmıştır.Kistik fibrozlu hastalarda tekrarlayan akut solunum yolu enfeksiyonları, süregen enflamatuvar yanıtı tetikleyerek parenkim dokusunu zedelemektedir. Bu durumda akut solunum yolu enfeksiyonlarının önlenmesi prognostik açıdan önem taşımaktadır.Bu çalışmada, profilaktik olarak montelukast ve azitromisin tedavisi alan kistik fibrozlu hastaların, periferik kan mononükleer hücre profillerinde, serum immunoglobulin düzeylerinde ve serum sitokin düzeylerinde tedavi öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamamıştır. Buna karşın montelukast ve azitromisin profilaksisi, kistik fibrozlu olguların, kullanıldığı 6 ay süresince akut solunum yolu enfeksiyonu alevlenmesi geçirmemelerini sağlayarak hastaların klinik skorlarını iyileştiren, hiç yan etkisi gözlenmeyen yararlı tedavi seçenekleri olarak kabul edilebilir.Anahtar Kelimeler : Kistik fibroz, çocuk, montelukast, azitromisin, enflamasyon
Özet (Çeviri)
Mutations in ?Cystic fibrosis transmembran regulatory protein (CFTR)? decrease the fluidity of secretions and impairs mucociliary clearance in lungs resulting in colonisation with bacteria in cystic fibrosis(CF). Pseudomonas aeruginosa colonisation induces the T helper cell polarisation and acute inflamatory response. There are contraversies in long-term prophylaxis with montelukast and azithromycin which have anti-inflamatory effects, in CF patients. The aim of this study is to determine the long-term (6 months) effects of montelukast and azithromycin on pulmonary inflammation prospectively by comparing to CF patients treated for acute respiratory exacerbations. Patients with non-cystic fibrosis bronchechtasis were chosen as control group for determining the patterns of inflammatory response in cystic fibrosis. The demographic, clinical and laboratory features of patients were determined, the cellular immune profiles, serum immunglobulins and Th1/Th2 cytokines (IL-2, IL-4, IL-5, TNF-?, IFN-?, IL-10) measured by Cytometric Bead Array on flow cytometry were investigated. Recurrent respiratory infections trigger the chronic inflammatory process and progressive parenchymal tissue damage in cystic fibrosis. Therefore, prevention of acute respiratory infections in CF is important for the prognosis.There were no statistically significant differences in peripheral blood mononuclear cell immune profiles, serum immunglobulins, pre- and post treatment serum cytokine levels of the CF patients who received montelukast or azithromycin for prophylaxis. The montelukast and azithromycin prophylaxis during 6 months period prevented the acute respiratory exacerbations, increased the Shwachman-Kulczyski Clinical Scores without adverse effect were observed. In the light of these findings, montelukast and azithromycin are useful drugs in the prophylaxis of CF patients.