Solunum havasında alkol düzeyini etkileyen etmenler
Substance sffect breath alcohol level
  1. Tez No: 247672
  2. Yazar: CEM UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. AKİF İNANICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol, Etanol, Alkolmetre, Yiyecek, İlaç, Alcohol, Ethanol, Alcoholmeter, Food, Medicine
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Alkol kullanımı ülkemizde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Alkolün; trafik kazaları,yaralama-yaralanma, zorlamalı veya doğal ölümler ve diğer adli olgularda tetikleyiciya da kolaylaştırıcı bir faktör olduğu bilinen bir gerçektir.Karayolları Trafik Yönetmeliği 97. maddesine göre profesyonel sürücülerinvasıta kullanırken hiç alkol almamış olması gerekir; amatör sürücüler ise alkoldüzeyi ancak % 50 mg (0,5 promil g)'ın altında iken araba kullanabilmektedirlerBu çalışmanın amacı alınan bazı ilaç ve alkollü içecek sınıfından olmayanbazı besin maddelerinin solunum havasında alkol seviyesi üzerine etkisiniaraştırmaktır.Çalışmamızda 8 besin maddesi ve 6 ilaç grubu değerlendirilmiş ve ölçümler0, 1, 3, 5, 15 ve 30. dakikalarda yapılmıştır.Çalışmamıza dâhil edilen besin maddeleri ve ilaçlardan sadece Dişinol vekolonya da solunum havasında alkol tespit edilmiştir. Diğer ilaçlar ve besinmaddelerinin alımından sonra solunum havasında herhangi bir pozitiflik oluşmadığıgörülmüştür.Bu çalışma sonunda görülmüştür ki bazı maddeler, kişiler alkollü olmasa bilealkollüymüş gibi görünmesine neden olabilmektedir. Alkolmetre ile ölçülendeğerlerde eğer şüpheli bir durum var ise şahsın bekletilmesi ve ölçümün tekraryapılması gerekmektedir. Eğer alkolmetrenin güvenilirliğinden emin olunamıyorsaşahsın zaman kaybedilmeden bir üst merkeze sevki sağlanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Usage of alcohol is becoming very common in our country. Alcohol can cause orfacilitate traffic accidents, forced or natural deaths; other criminal cases or injurethemselves or someone elseAccording to 97th Article of the Highway Traffic Regulations professionaldrivers must not receive any alcohol and on the other hand If amateur drivers?alcohol level is under % 50 mg (0,5 promil g) they can use their carOur aim is to find whether received medicine or non-alcoholic beveragesfrom the class of fermantative nutrients can cause false positive results in respiratoryair and the breathalyzers or not.In our study we use non-alcoholic fermantative nutrients and 6 medicines.After usage of materials we try to measure breath from each subject in every 1, 3, 5,15 and 30 minutes with breathalyzer.In our study, false positive results were obtained only in Dişinol and cologne.Other drugs and nutrients were not caused any positivity in breathalyzer.At the end of this study was observed that some substance can cause falsepositivity results even if people not use any alcohol. If there is any suspicion withinthe measured values then measurements should be repeated. And if the person cannot be sure of the trustworthiness of breathalyzer measurements, subjects should beconsultated the other centers without losing time