Akut lenfositer lösemi ve akut myelositer lösemili hastalarda adiponektin, insulin benzeri büyüme faktörü-1, insülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein-3 düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum insulin like growth factor-i, insulin like growth factor binding protein-3 and adiponectin levels in acute lymphoblastic leukemia and acute myeloid leukemia patients
- Tez No: 247887
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: ALL, AML, IGF?I, IGFBP?3, Adiponektin, ALL, AML, IGF-I, IGFBP-3, Adiponectin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Akut lösemi erken hematopoetik öncü hücrelerin kontrolsüz biçimde çoğalması amafarklılaşmaması sonucu ortaya çıkan maling bir hastalıktır. İnsülin benzeri büyüme faktörü??(IGF??) birçok çalışmada kanser hücreleri için önemli bir büyüme ve antiapopitotikfaktördür. İnsülin benzeri büyüme faktörü bağlayıcı protein?3 (IGFBP?3) hem hücrebüyümesini inhibe eder hem de IGF peptitlerinin sekestre edilmesi engeller. Adiponektin,adipoz dokudan salınan plazma proteinidir. Adiponektinin en önemli fonksiyonları antiaterojenik,anti-enflamatuvar ve insülin duyarlılığı etkileridir. Bunun yanında adiponektinimmun sistem ve hematopoez için önemli düzenleyici bir hormon olup aynı zamandaapopitozisi de indüklediği bilinmektedir.Biz bu çalışmada hastanemizde tanı konulan ve takip edilen ALL ve AML hastalarınınIGF?I, IGFBP?3 ve adiponektin düzeylerinin akut lösemilerle olan ilişkilerinideğerlendirmeyi amaçladık.Ç a lışmamıza 15 ALL'li, AML'li hasta ve 15 sağlıklı kontrol grubu alındı. ALL'li,AML'li hastalarda ve kontrol grubunda sırasıyla serum ortalama IGF-I değerleri; 152.69±89.1ng/ml, 133.81±69.4 ng/ml, 170.89±79.1 ng/ml olarak bulundu. Her üç grup arasında IGF-Idüzeyleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). ALL'li, AML'li hastalarda ve sağlıklıkontrol grubunda sırasıyla serum ortalama IGFBP?3 değerleri; 3.45±1.4 ng/ml, 2.93±1.4ng/ml, 4.66±0.8 ng/ml olarak bulundu. ALL'li olgularda serum IGFBP?3 düzeyi kontrolgrubuna göre anlamlı olarak düşüktü (p0,05). ALL, AML'lihastalarda ve kontrol grubunda sırasıyla serum ortalama adiponektin değerleri; 1649±805pg/ml, 1648.86±1529 pg/ml, 1539.33±1255 pg/ml olarak bulundu. Bu fark istatiksel olarakanlamlı değildi (p>0.05).IIISonuç olarak IGFBP?3 bizim hastalarımızda da solid tümörlerde olduğu gibi anlamlıolarak kontrol grubundan düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Acute leukemias are malign hematological diseases that were result from uncontrolledproliferation of an early hematopoietic stem cell which is unable to differentiate. Insulin likegrowth factor-I (IGF-I) is showed as an important antiapoptotic and growth factor for cancercells in many studies. Insulin like growth factor binding protein-3 (IGFBP-3) inhibits bothcellular growth and secretion of IGF peptides. Adiponectin is an plasma protein that secretedfrom adipose tissue. The most important functions of adiponectin are anti-atherogenic, antiinflammatoryand insulin sensitizer effects. Beside these adiponectin is an importantregulatory hormone for immune system and hematopoesis. It is also known that theadiponectin is induces apoptosis.In this study we aimed to investigate relation of serum levels of IGF-I, IFGFBP-3,adiponectin with acute leukemias who diagnosed in our hospital.Fifteen patients were enrolled to each ALL, AML and healthy control group. AverageIGF-I serum levels of the patients with ALL, AML and healthy control group were152.69±89.1 ng/ml, 133.81±69.4 ng/ml, 170.89±79.1 ng/ml in orderly. There is not anystatistically important difference in serum IGF-I levels among the groups (p>0.05). Theaverage serum IGFBP-3 levels in ALL, AML and control group were 3.45±1.4 ng/ml,2.93±1.4 ng/ml, 4.66±0.8 ng/ml in orderly. There is an statistically significant differencebetween control group and ALL, AML patients (p0.05). Serum adiponectin levels of ALL, AML patients and control group wereaccordingly 1649±805 pg/ml, 1648.86±1529 pg/ml, 1539.33±1255 pg/ml. There was nocorrelation in between serum adiponectin levels of the patients with ALL, AML and healthycontrol group (p>0.05)In conclusion, serum IGFBP-3 levels of our patients were significantly lower thanhealthy control group accordingly with solid tumors.