Akut inmeli hastalarda erken dönem komplikasyonların değerlendirilmesi
Evaluontion of early complications in patient with ischemic stroke
  1. Tez No: 247890
  2. Yazar: FİLİZ FİGEN USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET M. MELEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, risk faktörleri, komplikasyon, Stroke, risk factors, complication
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Akut inme halen tüm dünyada ve ülkemizde ilk sıralarda yer alan ölümnedenlerinden biridir. Hastalığın ölümcül seyretmesi ve sağ kalanlara uzun süreli bakımgerekmesi ekonomik açıdan da ülkeye büyük yük getirmektedir.Akut inme geçiren hastalarda erken dönemde görülen komplikasyonların kısazamanda belirlenmesi ve erken tedavi önem taşımaktadır. Ayrıca hastalığın ortayaçıkmasına neden olabilecek önceden mevcut risk faktörlerini belirlemek de bu hastalarayaklaşım ve uygulanabilecek koruyucu önlemler açısından önem taşımaktadır.Bu çalışmada akut inme tanısı ile izlenen hastalarda erken dönemde görülenkomplikasyonların sıklığı ve risk faktörlerinin dağılımı araştırılmıştır.Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalında Şubat 2008 -Nisan 2009 tarihleri arasında inme (stroke) tanısı ile takip edilen 59 hasta çalışmaya dahiledilmiştir. En sık görülen risk faktörü %59.3 ile hipertansiyon en az oranda saptanan iseorak hücre anemisi (%1.7) olmuştur. Diyabet ve asemptomatik karotis stenozu da sıkgörülen risk faktörleri arasında yer almıştır. Hastalarda 1. günde en sık görülenkomplikasyon ağrı şikâyetleri (%42.4) olmuştur. Dekübitis ülseri ilk günde en az rastlanan(%3.4) komplikasyon olarak saptanmıştır. Elektrolit imbalansı %35.6 oranda, kardiyakaritmiler %32.2 oranda sık görülen komplikasyonlar arasında yer almıştır. Ürinerenfeksiyonlar ve pulmoner enfeksiyonlar da sırasıyla %30.2 ve %23.7 oranda sık görülenkomplikasyonlardandır.Akut inme için risk faktörleri ne kadar azaltılır, erken dönemdekikomplikasyonlarla mücadelede ne kadar başarı sağlanırsa, hastalığın insan sağlığı veekonomi üzerinde yarattığı tahribat ve kayıplar o kadar azaltılabilecektir.
Özet (Çeviri)
Acute stroke still remains one of the leading causes of death worldwide and inTurkey. Fatal course of the disease, as well as, necessity of long-term care for survivals isalso a burden on the economy.Early detection of complications in early period and treatment is of vital importancein patients with acute stroke. Moreover, detection of pre-existing risk factors which mightlead to the development of the disease is of importance regarding treatment modalities andpreventive measures of acute stroke.In the current study, the frequency of complications in early period and thedistribution of risk factors in follow-up patients with diagnosis of acute stroke wereevaluated.Totally, 59 patients with diagnosis of acute stroke, who were followed-up inMustafa Kemal University, Faculty of Medicine, between February 2008 and April 2009,were included in the study. While hypertension was the most frequently encountered riskfactor (59.3%), sickle cell anemia was the least frequent (1.7%). Diabetes andasymptomatic carotid stenosis were also among frequently encountered risk factors. Themost frequent complications on the first day were pain complaints (42.4%). Decubitusulcer was determined to be the least frequent complication on the first day (3.4%).Electrolyte imbalance (35.6%) and cardiac arrhythmias (32.2%) were among frequentlyencountered complications. On the other hand, urinary infections at a rate of 30.2% andpulmonary infections at a rate of 23.7% were other frequently encountered complications.The devastation and loss caused by acute stroke on human health and economy willbe reduced with the reduction of risk factors, and with success achieved againstcomplications in early periods.