Akut iskemik inmeli hastalarda plazma homosistein düzeyi ile inme şiddeti ve infarkt volümü arasındaki ilişki
Relationship between plasma homocystein level and infark volume and stroke severity in patients with acute ischemic infarktus
- Tez No: 690396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN PAZARCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Homosistein, akut iskemik inme, enfarkt volümü, NIHSS, Homocysteine, Acute Ischemic Stroke, Infarct volume, NIHSS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
AMAÇ İnme, dünya genelinde önemli bir mortalite ve disabilite nedenidir. İnme geçiren hastanın bakımı, rehabilitasyonu, komplikasyonlarının yönetimi ve psikiyatrik yükü düşünüldüğünde önlenebilirliğinin önemini arttırmaktadır. Birçok önemli çalışmanın sonucuna göre homosistein inme için bir risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışma inme geçiren hastaların, erken dönem kan homosistein seviyesinin inme şiddeti ve infarkt volümü ile ilişkisini incelemeyi hedeflemiştir. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışma prospektif olarak Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği ve Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesine yatırılan hastalar içinden uygun olanlar dahil edilerek yapılmıştır. Homosistein seviyesini yükselteceği düşünülen özellik taşıyan hastalar hariç tutulmuştur. İnmeye bağlı homosistein yüksekliği erken dönemde kan alınarak aşılmaya çalışılmıştır. İnme volümünü ve inme şiddetini etkileyebilen girişimsel tedavileri alan hastalar da hariç tutulmuştur. İnme şiddetinin ölçeği olarak NIHSS kullanmış olup aynı klinisyen tarafından hesaplanmıştır. İnme volümü radyolog tarafından ölçülmüş ve gerekli doğrulamalar yapılmıştır. Uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak homosistein ve diğer bakılan kan parametreleri ile inmenin şiddeti ve enfarktüs volümünün ilişkisi incelenmiştir. BULGULAR Çalışmamızda homosistein değerleri ile volüm değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur ve bu ilişki pozitif yöndedir. CRP değerleri ve enfarktüs volümü arasında da anlamlı bir ilişki bulunmuştur. CRP değerleri arttıkça enfarktüs volümlerinin arttığı gözlemlenmiştir. NIHSS değerleri ile volüm değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aralarındaki ilişki pozitif yönlü olup NIHSS değerleri arttıkça volüm değerleri de artmaktadır. NIHSS değerleri ile homosistein değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aralarındaki ilişki pozitif yönlü olup NIHSS değerleri arttıkça homosistein değerleri de artmaktadır. SONUÇ Çalışmamızda elde edilen veriler toplu olarak değerlendirildiğinde inme volümü ve şiddeti ile homosistein seviyeleri arasında pozitif yönlü bir korelasyon olduğu görülmüştür. İskemik inme için risk oluşturan diğer durumlar ile benzer bir korelasyon saptanamamıştır. Sonuç olarak bu çalışmada hiperhomosisteineminin iskemik inme için hem bağımsız bir risk faktörü olduğu, hem de hücresel hasarda artışa yol açarak infarkt volümü ve inme şiddetini arttırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
AİM Stroke is an important cause of mortality and disability worldwide. Considering the care, rehabilitation, management of complications and psychiatric burden of the stroke patient, the importance of preventability increases. According to the results of many important studies, homocysteine has been evaluated as a risk factor for stroke. This study aimed to examine the relationship of early blood homocysteine level with stroke severity and infarct volume in stroke patients. MATERIALS AND METHODS The study was conducted prospectively and by including the appropriate patients among the patients who were hospitalized in the Neurology Clinic and Neurology Intensive Care Unit of Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Patients with features thought to increase pre-stroke homocysteine levels were excluded. Stroke-related homocysteine elevation was exceeded by early blood sampling. Patients receiving interventional treatments that may affect stroke volume and stroke severity were also excluded. We used the NIHSS as the scale of stroke severity and was calculated by the same person. Stroke volume was measured by the radiologist and necessary verifications were made. By using appropriate statistical methods, the relationship between homocysteine and other blood parameters and the severity of stroke and infarct volume was analyzed. RESULTS In our study, a statistically significant relationship was found between homocysteine levels and volume values, and this relationship is positive. A significant relationship was also found between C-reactive protein (CRP) values and infarct volume. It was observed that infarct volumes increased as CRP values increased. A statistically significant correlation was found between National Institutes of Health Stroke Scale (NIHSS) values and Volume values. The relationship between them is positive and as the NIHSS values increase, the volume values also increase.A statistically significant correlation was found between NIHSS values and homocysteine values. The relationship between them is positive and as NIHSS values increase, homocysteine values increase as well. CONCLUSION When the data obtained in our study are evaluated collectively, it is seen that there is a positive correlation between stroke volume and severity and homocysteine levels. No similar correlation was found with other conditions that pose a risk for ischemic stroke. In conclusion, this study found that hyperhomocysteinemia is an independent risk factor for ischemic stroke. Hyperhomocysteinemia may lead to an enhancement of infarction volume and stroke severity due to cell demage.