Tip 2 diyabetli hastalarda mikroalbüminüri ile karbonmonoksid difüzyon kapasitesi arasındaki ilişki
The association between microalbuminuria and carbonmonoxide diffusion capacity in the patients with type 2 diabetes mellitus
- Tez No: 247941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAKAN BÜYÜKHATİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 diyabet, mikroalbuminüri, normoalbuminüri, DLCO %, Type 2 diabetes mellitus, microalbuminuria, normoalbuminuria, DLCO %
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Diyabetik nefropatide mikroalbümin mikrovasküler değişikliklerin önemli bir göstergesidir. Bu kritik zamanda hastaların teşhis edilmesi önemlidir; çünkü agresif kan şekeri kontrolü ile geri dönüşümsüz evreye girilmesi kısmen engellenebilinir. Biz burada eldeki verilerle akciğerlerde oluşan mikrovasküler değişiklikleri tespit etmeyi amaçladık. Bunun için mikroalbüminürik ve normoalbüminürik tip 2 diyabetik hastalarda karbonmonoksid difüzyon kapasitesini (DLCO %) çalıştık.Yöntem: Bu çalışmaya yaş ve cinsiyetleri uyumlu tip 2 diyabetik 40 mikroalbuminürik hasta (20 erkek, 20 bayan), tip 2 diyabetik 40 normoalbuminürik hasta (20 erkek, 20 bayan) ve 40 sağlıklı kontrol olmak üzere 120 kişi çalışmaya alındı. Bu gruplar arasında DLCO (%)'yu değerlendirdik.Sonuçlar: Çalışmamızda her üç grup ara¬sında DLCO (%) değerlerinde farklılık görülmedi (p=0.497). Aynı zamanda tüm diyabetik olgularla kontrol grubu arasında da DLCO (%) değerinde farklılık saptanmadı (p=0.566).Tartışma: Sonuç olarak çalışmamız, diyabetin koplikasyonlarının erken dönemlerinde böbreklerde mikrovasküler değişiklikler (mikroalbüminüri) gelişmişken bu mikrovasküler değişiklikler büyük olasılıkla akciğerlerde görülmemektedir, eğer varsa da bu değişikliğin nedeni fonksiyonel kapasitedeki değişiklikler değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: Microalbuminuria is an important indicator of microvascular changes in diabetic nephropathy. Identifying patients at this stage is critical, since nephropathy can be at least partly reversible with aggressive blood glucose control. Based on these facts, we aimed to evaluate whether any microvascular changes occur in the lungs at microalbuminüric stage. Therefore we researched carbonmonoxide diffusion capacity (DLCO) in both normoalbuminuric and microalbuninuric type 2 diabetic patients.Method: 40 microalbuninuric (20 males, 20 females) and 40 (20 males, 20 females) normoalbuninuric age-matched type 2 diabetic patients, and 40 age and sex-matched healthy controls were recruited to this study. We evaluated the DLCO results among these groups.Results: We found no difference among three groups in terms of DLCO (p=0.497). In addition we found no difference between type 2 diabetic patients and healthy controls (p=0.566).Conclusion: The results of the study indicated that when microvascular complications (microalbuninuria) develop in the kidneys, possibly no microvascular changes occur in the lungs, if any, the changes does not cause any functional changes in type 2 diabetic patients at early stages.