Zoledronik asidin ratlarda doku SDF-1 ekspresyonu üzerindeki etkisi
Effect of zoledronic acid on rats? tissue SDF-1 expression
- Tez No: 248156
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Zoledronik asid, SDF-1, CXCR4, akciğer, karaciğer, Zoledronic acid, SDF-1, CXCR4, lung, liver
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Zoledronik asityeni jenerasyon bir bifosfonat olup osteoklastlara bağlı kemik yıkımının en potentinhibitörüdür. Zoledronik asidin kanser hücre proliferasyonunu ve invazyonunu inhibe ettiğive kanser hücrelerinde apoptozise neden olduğunu gösteren veriler mevcuttur. Zoledronikasidin meme kanserli hastalarda da metastaz gelişimi açısından koruyucu olduğugösterilmiştir. Stromal derived factor-1 (SDF-1) meme kanserinin sık metastaz yaptığıdokularda özellikle yüksek düzeyde eksprese edilen bir kemokindir. Zoledronik asidinkoruyucu etkisinin anti-tümöral aktiviteden ayrı olarak, dokulardaki SDF-1 ekspresyonununbaskılanması aracılığıyla da ortaya çıkabileceği hipotezi araştırıldı.Beşerli iki gruba ayrılan ratların bir grubuna zoledronik asit 0.1 mg/kg s.c olarakverildi. Diğer grup kontrol grubu olarak kabul edildi. 7 gün sonra her iki grupdaki ratlarsakrifiye edildi ve akciğer, karaciğer ve kemik ilikleri diseke edildi. Alınan dokulardakiSDF-1 mRNA ekspresyonu kantitatif RT-PCR ile ölçüldü.Kontrol grubu ratlarda akciğerden ölçülen SDF-1 mRNA'ların relatifekspresyonlarının ortancası 0,80 (0,49-1,00) iken zoledronik asit grubunda 0,90 (0,61-1,42)olarak saptandı. Zoledronik asit grubunda kontrol grubuna göre bir miktar artış olduğu ancakbu artışın istatiksel anlamlılığa ulaşmadığı görüldü (p= 0,53). Kontrol grubu ratlardakaraciğerden ölçülen SDF-1 mRNA'ların relatif ekspresyonlarının ortancası 0,90 (0,39-1,00)iken zoledronik asit grubunda 0,93 (0,77-1,29) olarak saptandı. Zoledronik asit grubundakontrole grubuna göre bir miktar artış olduğu ancak bu artışın istatistiksel anlamlılığaulaşmadığı görüldü (p= 0,35). Teknik sorunlar nedeniyle kemik ilikleri örneklerinden yeterliekspresyonlar alınamadı.Sonuç olarak, bu çalışma ile literatürde ilk kez zoledronik asidin doku SDF-1 m-RNA ekspresyonu üzerindeki etkisini inceledik. Beklediğimizin aksine, tek doz zoledronikasidin SDF-1 ekspresyonunu akciğerde ve karaciğerde azaltmadığını gözledik. Zoledronikasidin antitümöral ve antimetastatik etkilerinin ortaya çıkmasında CXCR4 - SDF-1 aksınınrolünün anlaşılabilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Zoledronic asid is a new generation biphosphonate and is the most potentinhibitor of osteoclast-mediated bone resorption. Zoledronic asid has been shown toinhibit cancer cell proliferation, metastasis and induce cancer cell apoptosis.Zoledronic asid therapy has been shown to reduce the risk of metastasis in breastcancer patients. Stromal Derived Factor-1 (SDF-1) is a chemokine that has beenreported to be expressed markedly high in the most common sites of metastasis inbreast cancer.In this study we evaluated the hyphothesis of whether zoledronic acid showsprotective effects by antitumoral activities or by reducing SDF-1 expression in targettissues. We randomised rats into two groups each containing five rats. Weadministered zoledronic acid 0.1 mg/kg subcutanously to one group. Other groupwas used as the control group. After 7 days we sacrified all rats and dissected bonemarrow, lungs and liver. We measured quantitatively the levels of SDF-1 mRNAexpression in tissues. The median of SDF-1 mRNA relative expression in the lungwas 0.80 (0.49-1.00) in the control group and 0.90 (0.61-1.42) in the zoledronic acidgroup. This increase in expression in the zoledronic acid group did not reachstatistical significance (p=0.53). The median of SDF-1 mRNA relative expression inthe liver was 0.90 (0.39-1.00) in the control group and 0.93 (0.77-1.29) in thezoledronic asid group. Again this increase in expression did not reach statisticalsignificance (p=0.35). Because of technical disability we could not get measurableexpression levels in the bone marrow samples.In conclusion, in this study we investigated the effect of zoledronic acid onthe tissue SDF-1 mRNA expression for the first time in the literature. In contrast toour expectations, we observed that a single dose of zoledronic acid did not result inreduced SDF-1 expression in lungs and liver. The role of CXCR4 ? SDF-1 axis inthe antitumoral and antimetastatic activity of zoledronic acid needs to be evaluated infurther studies.