Zayıflamak amacıyla özel bir merkeze başvuran yetişkin kadınların fiziksel aktivite ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi
The evaluation of physical activity and nutritional status in females applicated to a slimming center in order to loose weight
- Tez No: 248197
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE AKAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: BKI, fiziksel aktivite, obezite, kan parametreleri, antropometrik ölçüm, BMI, physical activity, obesity, blood parameters, anthropometric measurement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Obezite günümüzde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu çalışmada obeziteyle ilişkili olduğu düşünülen fiziksel aktivite ve beslenme durumu değerlendirilmesi yapılarak; biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın örneklemi zayıflamak amacıyla İzmir' de özel bir zayıflama merkezine başvuran 50 erişkin kadından oluşmuştur. Beden kütle indekslerine göre bireylerin % 40,0' ı hafif obez (BKI:25-29), %56.0' sı obez (BKI:30-39), %4.0' ü morbit obez (BKI ?40) olduğu saptanmıştır. Bireylerin (n:50) ortalama diastolik kan basıncı 78.5±1.69 mmHg; ortalama sistolik kan basıncı 125.3±2.21 mmHg; ortalama kan total kolesterolü 199.5±4.93 mg/dL; ortalama kan glukozu seviyeleri 88.5±1.78 mg/dL; kan trigliseriti ortalama 162.5±11.92 mg/dL olarak bulunmuştur. Bireylerin 3 günlük besin tüketimlerinden elde edilen sonuçlara göre ortalama enerji alımları 2956.66±775,44 kcal/gün' dür. Günlük enerji alımının %40.26' sı 286.43±75.06 g/gün ile karbonhidratlardan, %15.61' i 109.09±28,33 g/gün ile proteinlerden gelmektedir. Bireylerin ortalama hayvansal protein alımları 66.23±22.38 g, bitkisel protein alımları 42.87±14.61 g'dır. Günlük enerji alımının %43.59' u 148.16±52.09 g/gün ile yağlardan gelmektedir. Ortalama kolesterol alımları 399.21±135.1 mg/gün, ortalama doymuş yağ asidi alımı 51.48±16.8 g, ortalama tekli doymamış yağ asidi alımları 63.44±26.42 g, çoklu doymamış yağ asitleri alımları 23.87± 12.33 g, ortalama posa alımları 31.29±10.85 g, ortalama çözünür posa alımları 10.19±4.08 g, ortalama çözünmez posa alımları 19.71±6.68 g, ortalama demir alımları 18.02±4.28 mg, ortalama kalsiyum alımları 1134.79±346.33 mg ortalama A vitamini alımları 1538.86±804.01 mcg, ortalama E vitamini alımları 25.33±12.09 mg, ortalama C vitamini alımları 138.53±71.13 mg olarak tespit edilmiştir. Fiziksel aktivite seviyesi 3 günlük fiziksel aktivite kayıtlarından elde edilmiştir ve ortalama fiziksel aktivite seviyesi 1.32 olarak bulunmuştur. Hafif obez ve obez bireylerin bazal metabolik hız (BMH) değerleri ve aktivite düzeylerinin düşük, günlük enerji tüketimlerinin ise gereksinimin üzerinde olduğu saptanmıştır. Gereksinimin üzerinde enerji alımı ve hareketsiz yaşam obezitenin başlıca nedenlerindendir. Obezitenin engellenmesinde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, obesity has become a major health problem. In this study, physical activity and nutrition status evaluation which is considered to be related with the obesity was done and this was tried to be associated with the biochemical findings and anthropometric measurements. 50 adult females applicated to a special slimming center in Izmir are included in this research context. It was determined that %40.0 of the individuals were slightly obese, (BMI=25.0-29.0 kg/m2), %56.0 were obese (BMI=30.0-39.0 kg/m2), %4.0 were morbid obese (BMI?40.0 kg/m2) according to the body mass index. The average values of the individuals (n=50) were found as following: Average diastolic blood pressure 78.5±1.69 mmHg; average systolic blood pressure 125.3±2.21 mmHg; average blood total cholesterol 199.5±4.93 mg/dL; average blood glucose levels 88.5±1.78 mg/dL; average blood triglyceride 162.5±11.92 mg/dL. According to the results obtained from 3 days food intake records of the individuals, average energy intake was 2956.66±775.44 kcal, %40.26 of daily energy intake comes from carbonhydrates by 286.43±75.06 g/day, %15.61 of it comes from proteins by 109.09±28.33 g/day. Average animal protein intakes of individuals were 66.23±22.38 g, plant protein intakes are 42.87±14.61 g. %43.59 of daily energy intake comes from fats by 148.16±52.09 g/day. It was determined that average cholesterol intakes were 399.21±135.1m g/day, average saturated fatty acid intakes were 51.48±16.38 g, average monounsaturated fatty acid intakes are 63.44±26.42 g, polyunsaturated fatty acid intakes were 23.87± 12.33 g, average fiber intakes were 31.29±10.85 g, average soluble fiber intakes were 10.19±4.08 g, average insoluble fiber intakes are 19.71±6.68 g, average iron intakes were 18.02±4.28 mg, average calcium intakes were 1134.79±346.33 mg, average vitamin A intakes were 1538.86±804.01 mcg, average vitamin E intakes were 25.33±12.09 mg, average vitamin C intakes were 138.53±71.13 mg. Physical activity levels were obtained from 3 days physical activity records and average physical activity level was found to be 1.32. It was determined that basal metabolic rate (BMR) and activity levels were to be low and higher energy intake than recommended daily intake in overweight and obese females. High energy intake and sedentary life styles are major factors for obesity. The promotion of healthy nutrition and physical activity are very important in the prevention of obesity.