Farklı destek ve konnektör tasarımlarının üç üyeli posterior zirkonya köprüler üzerindeki stres etkisinin üç boyutlu sonlu elemanlar analiz yöntemi ile incelenmesi
The evaluation of the impact of different support and connector design on three-unit zirconia fixed partial dentures via the 3-D Finite Element Analysis
- Tez No: 248224
- Danışmanlar: PROF. SEVİL MERAL ŞAHMALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Zirconium, tooth-implant, connector design
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Total ve parsiyel dişsiz hastalarda dental implantlar tedavi alternatifi olarak kullanılmaktadır. Posterior dişsiz sonlanımlı vakalarda implantlar iki şekilde kullanılabilir; implant destekli sabit parsiyel protezler, diş-implant destekli sabit parsiyel protezler. Diş ve implantın kemik içerisindeki farklı hareketlenmelere sahip olması çiğneme kuvvetleri altında bu iki yapı etrafında farklı stress değerleri oluşturmaktadır. Farklı kuvvet dağılımlarına rağmen yapılan invivo çalışmalarda bu durumun implant ve çevre dokular için genellikle zararlı olmadığı gösterilmiştir. Bununla birlikte yapılan çalışmalarda olası biyomekanik problemlerin önüne geçmek için konnektör tasarımları(Rijit ,non-rijit), lokalizasyonları ve farklı okluzal yüklemeler üzerinde durulmuştur. Bu bulgulara rağmen implant başarı kriterleri dikkate alındığında spesifik endikasyon için diş-implant destekli sabit parsiyel protezlerin uygulanabilir bir tedavi yöntemi olduğu belirtilmiştir. Diğer yandan kullanılan üstyapı materyalinin de oluşacak stress dağılımı açısından önemi vardır. Son dönemlerde üstün estetik özellikleri, biyouyumluluğu ve mekanik özellikleri nedeniyle zirkonya materyali tercih edilen bir üstyapı materyali haline gelmiştir. Yapılan çalışmalarda zirkonya sabit parsiyel protezler için en zayıf bölgenin konnektör bölgesi olduğu belirtilmiştir. İmplant destekli zirkonya restorasyonlar üzerine yapılan çalışmalar vardır. Ancak diş-implant destekli protezlerde zirkonya üstyapı kullanımı ve biyomekaniği ile ilgili yapılmış çaışmalar yetersizidr. Bu çalışmanın amacı dişsiz sonlanımlı mandibular posterior bölgeye yerleştirilen zirkonya sabit parsiyel protezlerde farklı destek ve konnektör tasarımları kullanımı sonucunda protez ve çevre dokular üzerinde oluşacak stress değerlerinin belirlenip en uygun tasarımın seçilmesini sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Endosseous dental implants are being used to support fixed and removable prostheses for completely and partially edentulous patients.Implants may be used in two ways in the rehabilition of partially edentulous patients:implant-supported fixed prostheses or tooth/implant-supported fixed protheses. While a natural tooth with a healthy periodontal ligament has a mobility of 50-200 ?m,an osseointegrated implant may move only 10 ?m,which is primarily a result of bone flexibility. Eventually, there are different stres and strain patterns in the bone surrounding an implant compared with a natural tooth under masticatory forces. However recent in vitro studies have not demonstrated any detrimental effect in the implant and periimplant tissues when rigidly connected to teeth in three-unit fixed partial denture models.From the biomechanic perspective connector design,oclusion and supporting type can be important for implant success. When the implant success criteria is taken into consideration tooth- implant supported fixed partial dentures can be a viable option. Beside this the superstructure is an important factor on stres distribution. Zirconia ceramics are available dental material for implant terapy due to the their biologic and mechanical properties. Due to the their superior esthetic, biologic and mechanical properties zirconia ceramics are the treatment of choice in recent times. There are a few studies about implant supported zirconia frameworks. However there is few information about the biomechanics of the tooth-implant supported zirconia framework. The aim of this study is to evaluate of the impact of different support and connector design on stres distrubition of posterior three unit zirconia fixed partial dentures and periodontal structures.