Postmenopozal kadınlarda vazomotor semptomların yaygınlığı ve obezite ile ilişkisi
The frequency of vasomotor symptoms in postmenopausal women and association with obesity
  1. Tez No: 248368
  2. Yazar: ENVER KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN MERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Östrojen, Postmenopozal, Vazomotor, Obesity, Estrogen, Postmenopausal, vasomotor
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Menopoz bir kadında menstrüasyon dönemlerinin sona ermesidir. Gelişmiş ülkelerde kadınlar yaşamlarının yaklaşık üçte birini, değişik biyopsikososyal sağlık problemleri yaşadıkları, menopoz döneminde geçirmektedirler. Birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran postmenopozal kadınlar arasında vazomotor semptomlar oldukça yaygındır. Menopoz dönemindeki kadınların yaklaşık %80'ininde bu semptomlar görülebilmektedir.Postmenopozal kadınlardaki vazomotor semptomların yaygınlığını ve şiddetini saptamak ve aynı zamanda bu semptomların şiddeti üzerine etki eden faktörleri araştırmak için, Mersin Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ve Aile Hekimliği kliniklerine Mart 2009-Eylül 2009 tarihleri arasında başvuran 89 kadın ile prospektif ve gözlemsel bir çalışma yürütüldü.Vazomotor semptomlarda yaşın ilerlemesi ile ilişkili olarak istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptandı. Düşük sosyoekonomik ve eğitim düzeyinin vazomotor semptomların sıklığını arttırdığı gözlenmekle beraber bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunamadı.Sonuç olarak, obezitenin endojen östrojen üretimini arttırarak vazomotor semptomların sıklığını ve şiddetini azaltabileceği düşünüldü. Bulgularımız bu çeşit bir ilişkiye işaret etmekteydi, ancak obezite ve vazomotor semptomlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamadı.Postmenopozal kadınlardaki vazomotor semptomları etkileyen faktör ve ilişkilerin tam olarak saptanabilmesi için daha geniş çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Menopause is the permanent end of a woman's menstrual periods. In developed countries, women spend a third of their lives in the menopausal period that brings about various biopsychosocial health problems. Vasomotor symptoms are very common among postmenopausal women seeking primary care. These symptoms may be experienced in up to 80% of women during the menopausal period.In order to determine the frequency and intensity of vasomotor symptoms among postmenopausal women and also to investigate the factors that affects its intensity we conducted this prospective, observational study on 89 postmenopausal women admitted to the Obstetric and Gynecology and Family Medicine Departments of Mersin University Hospital from March 2009 to September 2009.Statistically significant age-related decline in the frequency of vasomotor symptoms was observed. Low socioeconomic and education status showed to increase the frequency of vasomotor symptoms, but no statistically significance was found.As a result, obesity increases endogenous estrogen that may decrease the intensity and frequency of vasomotor symptoms. Although no statistically significant association was found between obesity and vasomotor symptoms in the present study, signs relevant to some kind of associations were observed.In order to determine the factors and associations exactly that affects vasomotor symptoms among postmenopausal women, more comprehensive studies are needed.