Mersin il merkezinde akut gastroenteritli çocuklarda viral etkenlerin sıklığının araştırılması
Investigation of frequency of viral factors in children with acute gastroenteritis in the mersin city center
  1. Tez No: 248377
  2. Yazar: SEMRA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN DELİALİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenovirus, Astrovirus, ELISA, Gastroenterit, Rotavirus, Adenovirus, Astrovirus, ELISA, Gastroenteritis, Rotavirus
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Viral gastroenteritler, çocukluk çağında görülen gastroenteritlerin en sık nedenidir. Bu çalışmanın amacı, bölgemizde 0-6 yaş grubu ishalli çocuklarda rotavirus, enterik adenovirus ve astrovirus enfeksiyonlarının prevalansını saptamak idi. Çalısmaya, akut gastroenterit tanısı alan, 0-6 yaş grubu çocuklar alındı. Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine 1 Ocak 2008-31 aralık 2008 tarihleri arasında, ishal yakınması ile başvuran 363 çocuktan alınan dışkı örnekleri, Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) (RIDASCREEN r-biopharm), Almanya ile rotavirus, enterik adenovirus ve astrovirus yönünden incelendi. Çalışmaya alınan örneklerin 117'sinde (%32.2) rotavirus, 38'inde (%10,50) enterik adenovirus ve 6'sında da(1,70%) astrovirus pozitifliği saptandı. Rotavirus enfeksiyonlarının en çok kış aylarında, özellikle Aralık, Ocak ve Şubat'da, en az ise, yaz aylarında görüldüğü saptandı. Çocuklarda rotavirus pozitif olguların büyük kısmı 1-2 yaş grubundaydı. Çalışmamız, bölgemizdeki çocuk gastroenteritlerinde, rotavirus, adenovirus ve astrovirusların oldukça sık rastlanan etkenler olduğunu belirlemiştir. Sonuç olarak viral ishaller, çocuklardaki gastroenteritlerin önemli bir nedenidir ve özellikle kışın ve sonbahar aylarında görülen ishallerde mutlaka araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Viral gastroenteritis, most often cause gastroenteritis is seen in childhood. The purpose of this study was to determine the prevalence of rotavirus, enteric adenovirus and astrovirus infection in children with diarrhea in the our region. Patients with acute gastroenteritis between the ages of 0-6 years were evaluated and included in to the study. Fecal specimens of 363 children with diarrhea who came to the Pediatric Clinics of Hospital for women and children birth Mersin in one year (1 January 2008-31 December 2008) were investigated for the presence of rotavirus, enteric adenovirus and astrovirus with Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) (RIDASCREEN r-biopharm, Almanya) . Rotavirus, adenovirus and astrovirus were found ın 117 (32.2%), 38 (10,50%) and 6 specimens (1,70%), respectively. The incidence of virus positive cases higher during The highest rate of rotavirus infection was detected from in winter, with a peak incidence during December ,January and February, and the lowest during summer months. The incidence of rotavirus positive cases was higher among children between 1-2 years of age. These results indicate that rotaviruses, adenoviruses and astroviruses are important causes of infant gastroenteritis also in our area. In conclusion, of viral diarrhea is an important cause in children with acute gastroenteritis and it should be investigated routinely, especially in the winter.