Türkiye'de Suriyeli göçmenlere yönelik politikalar: Devlet kapasitesi ve meşruiyet sorunu
Policies towards Syrian immigrants in Turkey: The problem of state capacity and legitimacy
  1. Tez No: 654828
  2. Yazar: ÖZGÜR ÜZELAKÇİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ ULUSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Geçici Koruma, Devlet Kapasitesi, Altyapısal İktidar, Müzakereci demokrasi, Çatışmacı Demokrasi, Meşruiyet, Temporary Protection, State Capacity, Infrastructural Power, Deliberative democracy, Confrontational Democracy, Legitimacy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
Çalışmamızın amacı, Türkiye Devleti'nin Suriye Göç Politikasının toplumsal yapının ideolojik, ekonomik, güvenlik ve siyasi boyutları içinde, kapasite ve meşruiyet sorunu yaşayıp yaşamadığını belirlemek olacaktır. Bu açıdan çalışmamızın savı, Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere yönelik izlediği politikalarda yönetim ve meşruiyet açığı ile karşılaştığıdır. Bu iki boyutlu açık, toplumsal adalet ve eşitliğin bozulduğunun ve politik kararların zayıfladığının göstergesi olarak; Devletin akut bir altyapısal iktidar eksikliğine işaret etmektedir. Dolayısıyla; gerek yasal gerekse toplumsal rıza geliştirmek konularında, eksiklikleri olduğu görülmüştür. Araştırmamızın savından yola çıkarak oluşturulan hipotezlerimiz, elde edilen verilerden oluşacak sonucu tahmin etmesine bağlı olarak, alternatif yönlü hipotez şeklinde, belirlenmiştir. Yönlü hipotezlerimiz sırasıyla şöyle ifade edilmiştir. Suriye göç politikasının demokratik bir hazırlanma süreci geçirmesi, değişim talebinin içeriden gelmesi ve haklılığına ilişkin nedenlerin olması ile Devlet Kapasitesinin derecesi arasında bir anlamlı bir ilişki vardır. Kurulan hipotezlerin kabul edilmemesi durumunda, Suriye göç politikasında meşruluk krizi'nin olduğu vurgulanacaktır. Meşruluk krizinin arkasında yatan temel sebep, politik kararların toplumsal adaleti ve eşitlik ilkesini zedelemesi nedeniyle, altyapısal bir güç olarak politik kararların zayıflaması gösterilecektir. Çalışma, Suriyeli göçmenlere yönelik politikalara Michael Mann'ın Devlet Kapasitesi kuramıyla bakarken; Chantal Mouffe'nin çatışmacı ve Jurgen Habermas'ın müzakereci demokrasi uygulamalarından hareketle de meşruiyet olgusunu, kurama eklemleyerek, katkı sağlamayı hedeflemektedir. Araştırmamızda; karma desenli bir yaklaşımla, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Türk Kızılay Kurumu ve Dış İşleri Bakanlığı temsilcileriyle, yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Akabinde yerleşik vatandaşlar ve Suriyeli sığınmacılar ile İstanbul ili Fatih İlçesi, Mersin İli Mezitli ilçesi ve Kilis il merkezinde anket çalışması yapılmıştır. Son tahlilde, Suriyelilere yönelik göç politikası, toplanan nitel ve nicel yaklaşıma ait verilerden yola çıkarak, Devlet kapasitesi ve meşruiyet ilişkisini Altyapısal iktidar kavramı üzerinden kurmuştur. Bu kavrama ilişkin ana çatı, Habermas ve Mouffe'nin düşünceleriyle temellendirilmiş ve Devlet kapasitesi ile meşruiyet sorununa yansımaları da Michael Mann'ın öngördüğü toplumsal yapının boyutları içinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of our study is to determine whether the Syrian Migrant Policy of State of Republic of Turkey has the problem of capacity and legitimacy within the ideological, economical, security and political dimensions of social structure. In this respect, the argument of our study is that Turkey encounters governance and legitimacy deficits in the policies towards Syrian immigrants. This two-dimensional deficit points out a lack of acute infrastructural power of the State as an indication that social justice and equality are broken and political decisions are weakened. Therefore; It has been observed that it has deficiencies in both legal and social consent matters. Our hypotheses, based on the argument of our research, were determined as alternative directional hypothesis, depending on the prediction of the result that will be composed from the data obtained. Our directional hypotheses are respectively expressed as follows.There is a meaningful relationship between the Syrian immigration policy undergoing a democratic preparation process, the demand for change coming from inside and the reasons for its justification and the degree of State Capacity. If the established hypotheses are not accepted, it will be emphasized that there is a legitimacy crisis in the Syrian immigration policy.It will be shown that the root cause of the legitimacy crisis is the weakening of political decisions as an infrastructural powerdue to the fact that political decisions damage the principle of social justice and equality. While the study looks at policies towards Syrian immigrants with Michael Mann's theory of State Capacity; it aims to contribute to the legitimacy phenomenon by adding it to the theory, based on Chantal Mouffe's confrontational and JurgenHabermas's deliberative democracy practices. In our research; semi-structured interviews were conducted with the representatives of the Directorate General of Migration Management, the Turkish Red Crescent and the Ministry of Foreign Affairs with a mixed pattern approach. Afterwards, a survey was conducted with resident citizens and Syrian refugees in Fatih district of Istanbul province, Mezitli district of Mersin province and Kilis city center.In the final analysis, the migration policy towards Syrians, based on the data collected on the qualitative and quantitative approach, established the relationship between State capacity and legitimacy through the concept of Infrastructural power. The main framework of this concept is based on the thoughts of Habermas and Mouffe, and its reflection on the problem of State capacity and legitimacy has been evaluated within the dimensions of the social structure that Michael Mann envisaged.