İntakt ve adrenalektomili sıçanlarda karrageninle oluşturulan inflamasyonlu pençe dokusunda oksidan ve antioksidan parametrelerin karşılaştırılması
The comparison of oxidant and antioxidant parameters in inflammed paw tissue formed by carrageenan injection in intact and adrenalectomized rats
  1. Tez No: 248510
  2. Yazar: TUBA ÇANDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH AKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenalektomi, pençe ödemi, karragenin, oksidan ve antioksidan parametreler, Adrenalectomy, paw edema, carrageenan, oxidant and antioxidant parameters
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, intakt ve adrenalektomize ratların, intakt ve karrageninle oluşturulmuş inflamasyonlu pençe dokularında oksidatif stres, antioksidan cevap ve inflamasyon parametreleri çalışıldı. Ayrıca adrenalektomize ratlarda prednisolon ve adrenalin suplementasyonunun bu parametreler üzerine etkileri de araştırıldı. Deney hayvanları olarak ağırlıkları ortalama 195 ± 15 gr olan 37 adet Albino Wistar cinsi erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar altı farklı gruba ayrıldı; grup I (n=6): yalnızca adrenalektomili ratlar, grup II (n=7): adrenalektomize + karragenin verilen ratlar, grup III (n=7): adrenalektomize + prednisolon-karragenin verilen ratlar, grup IV (n=7): adrenalektomize + adrenalin-karragenin verilen ratlar, grup V (n=5): yalnızca karragenin verilen ratlar ve grup VI (n=5): intakt ratlar (kontrol grup). Karragenin bir inflamatuar ajan olarak hayvanların pençelerine enjekte edildi. Bundan 4 saat sonra inflamasyon gelişti. Deneysel işlemlerin sonunda hayvanların pençe dokuları alındı, uygun tamponlara kondu ve daha sonra homojenize edildi. Bunlardan süpernatantlar elde edildi, biyokimyasal analiz gününe kadar -80°C'de saklandı.Malondialdehit ve nitrik oksit düzeyleri, miyeloperoksidaz, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve glutatyon S-transferaz aktiviteleri ratların pençe dokularından elde edilen süpernatantlarda ölçüldü. En yüksek ortalama malondialdehit ve nitrik oksit değerleri ve en düşük süperoksit dismutaz ve glutatyon peroksidaz değerleri grup II'de elde edildi. Prednisolon ve adrenalin, adrenalektomize + karragenin verilen hayvanlarda malondialdehit, nitrik oksit ve miyeloperoksidaz değerlerini belirgin olarak baskıladı, süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve glutatyon S-transferaz değerlerini artırdı. Diğer yandan grup III ve IV arasında bu çalışılan oksidan ve antioksidan parametreler açısından belirgin bir fark yoktu. Bu sonuçlar göstermiştir ki adrenalektomi, oksidan parametrelerde artışa, antioksidan parametrelerde azalmalara (özellikle grup II'de olduğu gibi) yol açmıştır. Adrenal gland hormonlarının (prednisolon ve adrenalinin) grup III ve IV'e verilmesiyle oksidan parametrelerde artışı ve antioksidan parametrelerde azalışı baskıladığı görülmüştür.Bu bulgular, hem adrenalektomili hem de adrenalektomi + inflamasyonlu sıçanlarda adrenal gland hormonlarının antioksidan ve oksidan sistemlerde belirgin rollere sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, oxidative stress, antioxidant response and inflammation parameters were investigated in intact and carrageenan-inflammed paw tissues in intact and adrenalectomized rats. Additionally, the effects of prednisolone and adrenaline supplementation on these parameters in adrenalectomized rats were also investigated.As experimential animals, 37 Albino Wistar male rats with a mean weight of 195 ± 15 gr were used. The animals were divided into six groups as follows: group I: (n=6) only adrenalectomized rats, group II (n=7): adrenalectomized + carrageenan-given rats, group III (n=7): adrenalectomized + prednisolone and carrageenan-given rats, group IV (n=7): adrenalectomized + adrenaline and carrageenan-given rats, group V (n=5): only carrageenan-given rats and group VI (n=5): intact rats (control group). Carrageenan was used as the inflammatory agent and was injected to the paws of the animals. Inflammation was developed in four hours after carrageenan injection. At the end of experimentals procedures, the paw tissues of the animals were obtained and placed in suitable buffers and homogenised. The supernatants obtained were kept (at -80°C) for biochemical analyses. Malondialdehyde and nitric oxide levels, myeloperoxidase, superoxide dismutase, glutathione peroxidase and glutathione S-transferase activities were measured in the supernatants obtained from paw tissues of the rats.The highest mean malondialdehyde and nitric oxide values and the mean lowest superoxide dismutase and glutathione peroxidase values were determined in group II. It was also observed that the administration of prednisolone (group III) and adrenaline (group IV) in adrenalectomized + carrageenan-given animals significantly suppressed malondialdehyde, nitric oxide and myeloperoxidase values and increased superoxide dismutase, glutathione peroxidase and glutathione S-transferase values. On the other hand, there was not any significant difference between group III and IV in terms of the oxidant and antioxidant parameters studied. These results reveal that adrenalectomy resulted in increases in oxidant parameters and decreases in antioxidant parameters, particularly in an inflammatory condition like in group II. Administration adrenal gland hormones (prednisolone and adrenaline) significantly suppressed the increases in oxidant parameters and decreases in antioxidant parameters in adrenalectomized + carrageenan-given rats. These findings indicate that adrenal gland hormones might have significant roles in oxidant and antioxidant systems both in adrenalectomized and adrenalectomized + carrageenan-given rats.