MGP gen polimorfizminin koroner arter hastalığındaki rolü
The role of MGP gene polymorphism in coronary artery disease
  1. Tez No: 248695
  2. Yazar: MEHMET ZİHNİ BİLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT ALAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Koroner Kalsifikasyon, Matriks Gla Protein, MGP Polimorfizmi, Coronary Artery Disease, Coronary Calsification, Matrix Gla Protein, MGP Gene Polymorphism
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Koroner arter kalsifikasyonu (KAK) ,koroner ateroskleroz varlığı ile ilişkilidir.Koroner arterlerde duvar kalsifikasyonu ile koroner arter hastalığı(KAH) arasında çok güçlü bir ilişki bulunmaktadır.Subklinik aterosklerozun bir göstergesi olan KAK yükünün ,kişinin kardiyovasküler riski yönünden konvansiyonel risk faktörlerinden bağımsız olarak prognostik bilgi verdiği birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. MGP (Matriks Gla protein )'nin arteryel kalsifikasyonun önlenmesinde oldukça etkin olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden kalsifikasyon inhibitörü olan MGP son zamanlardaki çalışmalarda daha da önem kazanmıştır.Matriks Gla Protein geninin yapısal ve özendirici gen bölgelerinde saptanan nükleotid değişimlerinin koroner arter hastası ve normal bireyler arasındaki dağılımının koroner arter hastalığı oluşumu ile ilişkisinin belirlenmesi için bu çalışma planlanmıştır.Çalışmaya Koroner arter hastalığı tespit edilen 58 hasta ile koroner arter hastalığı olmadığı tespit edilen 57 kontrol hastasından olamk üzere toplam 115 hastadan DNA analizi yapmak amacıyla kan örneği alındı. Elde edilen DNA'lar, MGP geninin kodlayıcı ve özendirici (promoter) bölgesindeki çeşitli nükleotid değişimlerini kapsayan, 3 çift primer seti kullanılarak Polimeraz Zincir Tepkimesi'ne (PZT) tabi tutuldu. Çoğaltılan gen bölgeleri RFLP yöntemi ile gen Polymorphismi yönünden analiz edildi.MGP geni özendirici bölgesinde yer alan T-138C ve G-7A değişimi ile genin 4. ekzonunda rastlanan Thr83Ala değişiminin incelendiği çalışmamızda her 3 gen polimorfizminin de gruplar arasındaki dağılımları belirlenmiştir. Yapılan ki-kare analizlerinde her 3 bölge için gruplar arasındaki dağılımda anlamlı bir fark görülmemiştir
Özet (Çeviri)
Coronary artery calsification (CAC) is associated with coronary atherosclerosis. There is a significance relation between coronary artery wall calsification and coronary artery disease(CAD). The measure of coronary artery calsification is an indicator of subclinical atherosclerosis . İn some studies it has been showed that independent from convantional cardiovascular risks , coronary artery calsification suggests data about prognosis. Matrix Gla protein (MGP) appears to be an important protective modulator against calsification since it is a potential inhibitor of tissue calcification. Therefore , MGP as an inhibitor of calsification recently has been more important in studies.In this respect, it is aimed to establish the relationship between the distributions of nucleotide alterations found in promoter and coding regions of MGP gene in patients with coronary artery disease (CAD) and patients that have not coronary artery disease.DNA samples were obtained from 58 patients with coronary artery disease (CAD) and 57 patients that had not CAD (Totally from 115 patients). The DNA samples obtained were analyzed by Polymerase Chain Reaction (PCR) method using the 3 sets of primer pairs which cover the coding (Thr83Ala in exon 4) and promoter regions (T-138C and G-7A) of MGP gene. Amplified regions were analyzed by Restriction Fragment Length Polymorphism (RFLP) method for possible polymorphisms.The chi-square analysis of the results revealed that there is no relation between the observed polymorphisms and CAD.